Hrvatsko nadzemlje Split

Mladi Splićani na novom susretu raspravljaju o strahu od smrti

Smrt: Kraj ili možda početak?

Tema novog susreta mladih grada Splita je – „Smrt: Kraj ili možda početak?“ Gost predavač je msgr. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije.

Hrvatsko nadzemlje u suradnji s Uredom za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije organizira drugi susret mladih grada Splita u ovoj akademskoj godini. Nakon prošlog susreta o odlasku ili ostanku u Hrvatskoj, tema ovog susreta daleko je drugačija te prigodna za tekući mjesec –Smrt: Kraj ili možda početak?.

Svake godine početkom studenog prisjećamo se svojih najmilijih koji su napustili ovaj svijet. Unatoč užurbanosti današnjeg života barem na jedan dan zastanemo i odlazimo na mjesta gdje smo posljednji put ispratili preminule. Dolazimo na grob, palimo svijeće, polažemo vijence ili stavljamo cvijeće te se u tišini i molitvi prisjetimo onih čija su imena urezana u kamenu ploču.

Biti urezan u kamenu ploču daje simboliku trajnosti. Jednog dana i mi ćemo biti urezani u kamenu ploču, a za druge će to značiti da se nećemo vratiti. No što je to smrt? Što je to prema čemu idemo od trenutka začeća? Kako izgleda smrt i možemo li uopće na to odgovoriti? Je li ona strašna i trebamo li se bojati smrti? Na koncu, je li smrt kraj ili možda početak? Je li smrt možda nekakav početak za onu osobu koja je umrla? I može li biti početak i za one koji su ostali živi? Riječ je o pitanjima o kojima svi ponekad razmišljamo i tražimo odgovore. Upravo o toj temi govorit će nam gost predavač msgr. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije.

Ostali dio susreta popratit će vokalno-instrumentalni sastav Andrijane sa Sućidra svojim glazbenim umijećem, dok će atmosferu rušiti ili podizati, ovisno o potrebi i raspoloženju, standardna ekipa Hrvatskog nadzemlja.

Ispraćaj novog susreta bit će treću srijedu u mjesecu, 16. studenoga 2016. godine, u dvorani splitskog Sjemeništa s početkom u 20.30 sati. Detalje pronađite na Facebook događaju.

Komentari na članak

Vezani članci

Drabble u Klubu Zona

Klub Zona

Radionica pisanja SF priče odlično je zagrijavanje za FantaSTikon

U Klubu Zona naučite pisati kratke priče od 100 riječi. Tema je u veljači znanstvena fantastika.

s.a.r.s.

Vrijeme glazbenog darivanja

VIDEO: S.A.R.S. fanovima za blagdane poklanja novi spot

Na pjesmi „Tvoj čovek” S.A.R.S. je ponovno surađivao s poznatim tekstopiscem Tadijom Dimitrijevićem s kojim su već na trećem albumu „Kuća časti” radili na pjesmi „Praštaj”.

Ljubav roditelja

Psihologija čovjeka

Revolucionarno istraživanje psihologa zahvaljujući kojemu svijet danas vidimo drugačije

Iako se svi katkad pitamo čemu zapravo služe roditelji osim kao bankomat, Harry Harlow na to je pitanje odgovorio još prije više od 50 godina. Naime, roditeljska je ljubav ono o čemu ovisi naša inteligencija, kako mentalna, tako i emocionalna.

OSDS band, izvor: Facebook

Intervju s dečkima iz benda O.S.D.S.

„Ništa se ne može usporediti s osjećajem izlaska na pozornicu“

Razgovarali smo s članovima zagrebačkog pop-tamburaškog benda O.S.D.S. koji uspješno osvajaju glazbene ljestvice i polažu ispite na fakultetu spajajući psihologiju, odnosno elektrotehniku i tamburice.

Blood Sport

Obustavljen projekt

VIDEO: Igrajući videoigru gubite pravu krv

Uređaj povezan s gamepadom izvlači vašu krv ako se povrijedite igrajući igricu - krvavi sport u kojemu ne želite izgubiti.