Hrvatsko nadzemlje Split

Mladi Splićani na novom susretu raspravljaju o strahu od smrti

Smrt: Kraj ili možda početak?

Tema novog susreta mladih grada Splita je – „Smrt: Kraj ili možda početak?“ Gost predavač je msgr. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije.

Hrvatsko nadzemlje u suradnji s Uredom za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije organizira drugi susret mladih grada Splita u ovoj akademskoj godini. Nakon prošlog susreta o odlasku ili ostanku u Hrvatskoj, tema ovog susreta daleko je drugačija te prigodna za tekući mjesec –Smrt: Kraj ili možda početak?.

Svake godine početkom studenog prisjećamo se svojih najmilijih koji su napustili ovaj svijet. Unatoč užurbanosti današnjeg života barem na jedan dan zastanemo i odlazimo na mjesta gdje smo posljednji put ispratili preminule. Dolazimo na grob, palimo svijeće, polažemo vijence ili stavljamo cvijeće te se u tišini i molitvi prisjetimo onih čija su imena urezana u kamenu ploču.

Biti urezan u kamenu ploču daje simboliku trajnosti. Jednog dana i mi ćemo biti urezani u kamenu ploču, a za druge će to značiti da se nećemo vratiti. No što je to smrt? Što je to prema čemu idemo od trenutka začeća? Kako izgleda smrt i možemo li uopće na to odgovoriti? Je li ona strašna i trebamo li se bojati smrti? Na koncu, je li smrt kraj ili možda početak? Je li smrt možda nekakav početak za onu osobu koja je umrla? I može li biti početak i za one koji su ostali živi? Riječ je o pitanjima o kojima svi ponekad razmišljamo i tražimo odgovore. Upravo o toj temi govorit će nam gost predavač msgr. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije.

Ostali dio susreta popratit će vokalno-instrumentalni sastav Andrijane sa Sućidra svojim glazbenim umijećem, dok će atmosferu rušiti ili podizati, ovisno o potrebi i raspoloženju, standardna ekipa Hrvatskog nadzemlja.

Ispraćaj novog susreta bit će treću srijedu u mjesecu, 16. studenoga 2016. godine, u dvorani splitskog Sjemeništa s početkom u 20.30 sati. Detalje pronađite na Facebook događaju.

Komentari na članak

Vezani članci

Sviranje

Hrvatska diskografska udruga

Glazbene kućice stižu na Cvjetni trg

U centru Zagreba postavit će se Glazbene kućice. Okupljene očekuju potpisivanja izdanja, druženja s poznatim izvođačima te kratki akustični koncerti.

Houdini

Na današnji dan

Slavni Houdini između svijeta živih i svijeta mrtvih

Večerašnjim otvaranjem vrata između svijeta živih i svijeta mrtvih možda vam se ukaže jedan od najvećih američkih mađioničara i iluzionista svih vremena – Harry Houdini.

Aplikacijama za mobilne telefone do razvoja splitskog turizma

Europski dan informiranja mladih

Aplikacijama za pametne telefone do razvoja splitskog turizma

Povodom Europskog dana informiranja mladih u splitskoj Info zoni održat će se predstavljanje mobilnih aplikacija mladih programera.

Matej Matijević

Priča Mateja Matijevića

Sa samo 22 godine student režirao video za Feddea Le Granda

Student ekonomije na VERN'-u još se od srednje škole bavi video produkcijom. Tijekom 2016. godine započeo je suradnju s jednim od najpoznatijih DJ-eva na svijetu, o čemu nam je puno otkrio.

Darivanje krvi

Hvalevrijedna akcija

Studenti pod Marjanom, darujte krv!

Drugu godinu zaredom u gradu Splitu studenti organiziraju dobrovoljno darivanje krvi.