LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Konferencija Stožera civilne zaštite RH

Među preminulima 12-godišnja djevojčica s brojnim komorbiditetima

Za sada se ne zna više podatka o prethodnom stanju preminule djevojčice jer je i Stožer tek primio informaciju o njezinoj smrti. Prosječna je dob preminulih 68,9 godina. 

Za sada se ne zna više podatka o prethodnom stanju preminule djevojčice jer je i Stožer tek primio informaciju o njezinoj smrti. Prosječna je dob preminulih 68,9 godina. 

Nacionalni stožer civilne zaštite danas je održao konferenciju za medije kako bi iznio najnovije informacije o koronavirusu. Rečeno je da je među 12 smrtnih slučajeva, nažalost, 12-godišnja djevojčica koja je imala problema s komorbiditetima iz kardiološkog aspekta.
Vezano: Popriličan porast novozaraženih: danas imamo 1445 novih slučajeva
Za sada se ne zna više podatka o prethodnom stanju preminule djevojčice jer je i Stožer tek primio informaciju o njezinoj smrti. Prosječna je dob preminulih 68,9 godina

O multisistemskom sindromu kod djece

Infektologinja Alemka Markotić opisala je ukratko situaciju sa sindromom koji se javlja kod djece koja su preboljela koronavirus:
– Ne mogu reći koliko je više slučajeva kod djece. U Klinici se liječe djeca za sada s dobrim ishodom. Mali postotak djece je bio hospitaliziran. Taj sindrom je prepoznat, naši liječnici uspijevaju to dobro rješavati. Bitno je to na vrijeme prepoznati. – rekla je Alemka Markotić.
Treći val

Ravnatelj HZJZ-a Capak rekao je da je teško reći ulazimo li u novi, treći val, ali da nije isključeno donošenje hitnih odluka ako za to bude potrebe, no županije već sada mogu pratiti situaciju.

O mjerama za Uskrs

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je da se prati situacija i da je još rano govoriti o odlukama. 
– Situacija se prati iz dana u dan. Zadnjih dana se pojavljuje ubrzano širenje virusa u nekim dijelovima Hrvatske, a u nekima ne. O mjerama treba razmišljati na županijskoj razini. Imamo nekoliko županija u crvenoj i tamnocrvenoj zoni. Onda mjere treba kreirati na lokalnoj razini. To ne znači da se situacija ne treba pratiti na razini cijele države. Mi imamo režim mjera koje su ozbiljne i koje su među najmanje restriktivnim. Taj režim ćemo održati samo ako svatko za sebe preuzme odgovornost. Ukoliko netko misli da će izbjegavanjem onoga što je propisano prevariti Stožer, veoma je u krivu. Time pridonosi situaciji. – rekao je Božinović.
Istaknuo je da se nove varijante virusa šire na isti način kao i prva varijanta virusa. Dodao je da nije problem biti vani, na otvorenom prostoru, zbog čega su rekli da se otvaraju terase.
– Ako to nećemo raditi, zaraza će se širiti. Ako ljudi odu na privatno druženje, a nitko ne može za nikoga reći da nije zaražen, doći će do širenja. – dodaje Božinović.
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT