LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kongres u Zagrebu

Koordinacija savjeta mladih: 70% mladih želi otići iz RH zbog korupcije, klijentelizma i nepotizma

Pred predstavnicima 30 savjeta mladih predstavljeni su rezultati istraživanja koji pokazuju da 70% mladih razmišlja o napuštanju Hrvatske. Kao glavne razloge navode korupciju, klijentelizam, nepotizam, nepovjerenje u institucije i u razvoj društva, manjak perspektive i niske plaće.

Pred predstavnicima 30 savjeta mladih predstavljeni su rezultati istraživanja koji pokazuju da 70% mladih razmišlja o napuštanju Hrvatske. Kao glavne razloge navode korupciju, klijentelizam, nepotizam, nepovjerenje u institucije i u razvoj društva, manjak perspektive i niske plaće.

Pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović u Zagrebu je 8. i 9. veljače 2019. održan 3. Kongres savjeta mladih Republike Hrvatske. Okupio je predstavnike 30 općinskih, gradskih i županijskih savjeta mladih, a u njegovu sklopu održana je panel-rasprava Quo vadis, Europa?

Okupljenima se u ime organizatora obratio predsjednik Koordinacije savjeta mladih RH Ante Škrobica:

– Pozivam vas da se uključite u sve sfere društvenog života. Ako se odlučite za politiku, budite odvažni i hrabri. Štiteći dostojanstvo svakog čovjeka, vjerujući u demokraciju, pluralizam i slobodu govora, argumentirano zastupajte vaše stavove. Poštujte različita mišljenja i svjetonazore. Naše su bake i djedovi težili i sanjali slobodu Hrvatske, naši roditelji i branitelji tu su višestoljetnu težnju kroz Domovinski rat i ostvarili, a na našoj je generaciji je da sada kada imamo svoju državu budemo pokretači promjena koje će dovesti do toga da se ponosimo državom u kojoj živimo. 

U panel-raspravi Quo vadis, Europa? sudjelovali su saborski zastupnik Davor Ivo Stier, bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt i stručnjak za EU politike Daniel Mondekar, a razgovor je moderirao Gracian Čop, zamjenik predsjednika Koordinacije savjeta mladih RH.

Prisutnima su predstavljeni rezultati istraživanja koje je provedeno za potrebe projekta Demografska revitalizacija – temeljni preduvjet za gospodarski napredak RH. Prema elektronskoj anketi koja je od 22. siječnja do 5. veljače 2019. provedena na uzorku od 739 mladih između 18 i 30 godina, čak 70% ispitanika ističe kako razmišlja o napuštanju Hrvatske. Kao glavne razloge mladi navode korupciju, klijentelizam, nepotizam, nepovjerenje u institucije i u razvoj društva, manjak perspektive i niske plaće. Porazna je činjenica da samo 30% ispitanika vjeruje kako će se stanje popraviti. Kao daljnji korak projekta, dogovorena je panel-rasprava koja će se održati u sklopu 4. Kongresa savjeta mladih u Slavonskom Brodu i Požegi.

U sklopu 3. Kongresa održana je Skupština i 5. sjednica predsjedništva Koordinacije. Jednoglasno je odlučeno da savjeti mladih Medulin, Križ, Gradec, Velika Gorica, Zadar i Split postaju punopravni članovi Koordinacije i kooptirano je pet novih članova predsjedništva. Kao novi partner Koordinacije predstavljena je Hrvatska akademska zajednica.

FOTO: KOORDINACIJA SAVJETA MLADIH