LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tehnološki napredak

Kolika vam je koncentracija na poslu? Odgovor donose splitski stručnjaci s pomoću „mozgometra”

Mozgometar, alternativni senzori, komunikacijska tehnika – samo su neki od izuma nastalih u „Laboratoriju za Internet stvari”.

Mozgometar, alternativni senzori, komunikacijska tehnika – samo su neki od izuma nastalih u „Laboratoriju za Internet stvari”.

Na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu prije pet godina nastao je Laboratorij za Internet stvari. Osnivači Laboratorija bili su doc. dr. sc. Maja Škiljo, izv. prof. dr. sc. Duje Čoko, izv. prof. dr. sc. Toni Perković te izv. prof. dr. sc. Petar Šolić,.

Oni su prvo prijavili uspostavni projekt Internet of Things: Research and Applications, koji je Hrvatska zaklada za znanost financirala u ukupnoj vrijednosti od 2 097 535,25 HRK (282 105,10 EUR).

U periodu od pet godina, iz Laboratorija je proizašlo devet različitih prototipova senzora i pratećih softvera, napisali su više od 2000 stranica iscrpnih testiranja i rezultata koji opisuju način i performanse, ali i način korištenja senzora. 
 

„Uspjeli su i izmjeriti koliko smo koncentrirani na poslu i to uz pomoć „mozgometra“. O uspjehu projekta najbolje govori gotovo 70 znanstvenih radova iz područja pametnih i održivih tehnologija proizašlih iz fundamentalnih kao i primijenjenih istraživanja u računarstvu i elektrotehnici, ali i u multidisciplinarnim područjima iz sfere medicine i građevinarstva.” – stoji u objavi splitskog FESB-a.


U sklopu projekta evaluirana je i kvaliteta komunikacijskih tehnika za slanje podataka na srednje i veće udaljenosti. Osim toga, izrađeni su i alternativni senzori, čija je tehnika jednostavnija, energetski efikasnija, ali i jeftinija u određenom obliku.
 

„Područja kojim su se bavili su Radio Fraquency Identification, smart parking, pametno navodnjavanje, termalna ugoda te izrada novih sučelja za interakciju s korisnicima. – stoji u objavi.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA