LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nova turistička atrakcija u Karlovcu

Karlovac dobiva Kaquarium

U rujnu 2016. Karlovac dobiva akvarij slatkovodne ribe i muzej rijeka.

U rujnu 2016. Karlovac dobiva akvarij slatkovodne ribe i muzej rijeka.

U Karlovcu su početkom srpnja započeli veliki radovi na najnovijem turističkom projektu – javlja HINA. Riječ je o Kaquariumu, atrakciji vrijednoj više od 36 milijuna kuna.

Muzej rijeka, slatkovodni akvarij, desetak većih i još mnogo malih bazena sa 150 vrsta slatkovodnih riba s područja Europe (od čega i 40-ak endema). Zgrade u obliku školjki, trava po njihovim krovovima, trg sa sportsko-rekreacijskim sadržajem, flora i fauna hrvatskih rijeka. Sve to, i još mnogo više, pružit će Kaquarium izgrađen na rijeci Korani.

Projekt je zajednički uradak Grada Karlovca i Razvojne agencije Karlovačke županije Karla d.o.o.. Ideja postoji već desetak godina, ali tek je sada odobrena njena realizacija, za što su Karla i Grad dobili 97% sredstava od Europskog fonda za regionalni razvoj.

Prva lopata našla je svoje mjesto u zemlji Športsko-rekreacijskog centra Korana u Gornjem Mekušju. Na projektu bi se trebalo raditi u ovoj i idućoj godini, a prvi posjetioci očekuju se u rujnu 2016. godine – piše na stranicama Grada Karlovca. Za prvu godinu predviđa se oko 12 tisuća posjetitelja. Izvođači projekta su tvrtke AB gradnja, KGH d.o.o. i ENA d.o.o., a glavna projektantica je Irena Mažer Hranuelli.

– Kaquarium ne bi trebao samo potaknuti turistički procvat već i gospodarski i poduzetnički rast. – rekao je gradonačelnik Karlovca Damir Jelić.

Projekt bi trebao pomoći razvoju prerade i prodaje proizvoda od slatkovodne ribe, piše Večernji.hr, kao i uspostaviti ravnotežu između ribolovnog kapaciteta i resursa. To bi potaklo daljnju suradnju između malog i srednjeg poduzetništva, odnosno lokalnih ribiča i proizvođača ribe. Dio prepoznatljivog identiteta Karlovca tako će postati i brend RibarKA za preradu i prodaju ribe, povezan s Kaquariumom i Europskim fondom za ribarstvo.

FOTO: RIVER KORANA