Nacionalno probno testiranje

Još se 39% maturanata nije počelo pripremati za maturu; na probnim ispitima daleko najlošiji u matematici

Probni ispiti za državnu maturu - Algebra

Čak 42% maturanata u ovom trenutku smatra se jedva dovoljno spremnima za ispit državne mature. Evo koliko ih se i kad počelo spremati i kako su riješili probne ispite.

U organizaciji Algebre nedavno je održano tradicionalno najveće nacionalno probno testiranje koje prethodi državnoj maturi. Maturanti su probne ispite pisali u osam gradova – Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Varaždinu, Šibeniku i Puli – a za cijeli je projekt na nacionalnoj razini bilo prijavljeno njih ukupno 3500.

U anketi koju su maturanti ispunili nakon rješavanja probnih ispita, njih 99% ponovno je izjavilo kako ovo dobrovoljno, besplatno pisanje probnih ispita smatraju korisnom aktivnošću jer im pomaže da se bolje pripreme za državnu maturu. Procjenjujući svoju trenutačnu spremnost za ispit, najviše ih smatra kako je u ovom trenutku spremno ostvariti tek prolazni rezultat. Njih 42% svoju spremnost ocjenjuje ocjenom 2, a 39% svoju trenutačnu pripremljenost ocjenjuje ocjenom 3, pri čemu se samo 6,5% maturanata u ovom trenutku smatra vrlo dobro ili u potpunosti pripremljeno za ispit državne mature.

Indikativno je također kako se 39% maturanata koji su sudjelovali u Algebrinu projektu probnog pisanja ispita u ovom trenutku još nije počelo pripremati za maturu. Od početka školske godine priprema ih se 8%, od studenoga 18%, od početka drugog polugodišta 31%, a nakon prijave ispita počelo ih se pripremati 5%.

Rezultati koje su maturanti ove godine ostvarili na Algebrinu probnom ispitu, pisanom po svim pravilima državne mature (uz izuzetak toga što se ne piše esej iz hrvatskog jezika), usporedivi su s prošlogodišnjima. Gledano na nacionalnoj razini bolje su riješili jedino ispite iz engleskog jezika, dok kod hrvatskog jezika i matematike nije bilo značajnih promjena, pri čemu matematika i dalje predstavlja predmet na kojem ostvaruju daleko najlošije rezultate.

Na ispitu iz engleskog jezika na osnovnoj (B) razini sudionici su ove godine ostvarili postotak riješenosti od 59% (2019: 52%), dok su na višoj (A) razini ostvarili postotak riješenosti od 76% (2019: 68%). Najbolji rezultat na objema razinama engleskog jezika postigli su maturanti u Zagrebu. Najlošiji rezultat iz engleskog na B razini postigli su zadarski, a na A razini splitski maturanti.

Na probnom ispitu iz hrvatskog jezika učenici su na osnovnoj (B) razini postigli prosječnu riješenost ispita od 56%, što je nešto lošije nego prošle godine (59%), ali su zato na višoj (A) razini ispit riješili nešto bolje nego lani, uz prosječnu riješenost ispita od 60% (2019: 57%). Probni ispit iz hrvatskog na A razini najbolje su napisali maturanti u Zagrebu, a na B razini maturanti u Osijeku. Maturanti su s probnim ispitom iz hrvatskog jezika najviše poteškoća imali u Zadru, gdje je najlošije riješen ispit na osnovnoj razini, i Šibeniku, gdje je postignut najlošiji rezultat na naprednoj razini.

Probni ispit iz matematike ponovno je predstavljao najveću poteškoću za sve maturante. Na osnovnoj, B razini, prosječna je riješenost ispita 39%, jednaka kao i prošle godine; na višoj, A razini, prosječna je riješenost tek neznatno porasla u odnosu na lani pa su maturanti ostvarili rezultat od 40% (2019: 38%). Probni ispit iz matematike na A razini najbolje su riješili maturanti u Zagrebu, a na B razini maturanti u Varaždinu. Najlošiji prosječni rezultat iz matematike ostvaren je u Šibeniku (matematika B razine) i Splitu (matematika A razine).

– Uspoređujući rezultate probnih ispita po predmetima vidljivo je da je tek polovica pristupnika riješila ispite iznad prosjeka, dok je svega 25% maturanta koji su pristupili probnom ispitu iz matematike na A razini taj ispit riješilo iznad prosjeka. Uspoređujući rezultate probnih ispita po gradovima u ovom trenutku najbolje su pripremljeni maturanti u Zagrebu i Varaždinu koji su sve ispite riješili iznad prosjeka, a slijede ih maturanti iz Rijeke i Osijeka. – naglasila je Gorana Urukalo Čorkalo, rukovoditeljica poslovnog područja za državnu maturu u Algebri.

Dodala je: 

– Ovakav rezultat nije iznenađujući s obzirom na činjenicu da se prema našoj anketi 39% maturanata još uvijek nije počelo pripremati za ispite državne mature, a još 36% započelo je s pripremom od početka drugog polugodišta (15 dana prije pisanja probnih ispita). Mišljenja smo kako maturanti imaju dovoljno vremena za pripremu za ispite državne mature. Samo pravovremena i kvalitetna priprema uz kontinuirani rad tijekom cijelog školovanja dovodi do pozitivnog rezultata na državnoj maturi i upisa na željeni fakultet.

Komentari na članak

Vezani članci

Knjige

Program Kluba Zona

Srednjoškolski književni klub obrađuje naslove s državne mature

Novi će hit među učenicima vrlo vjerojatno biti svojevrsne besplatne pripreme za državnu maturu, ističe voditeljica Srednjoškolskog književnog kluba.

Probni ispiti, Algebra

Procjena znanja

Besplatni probni ispiti državne mature u osam gradova

– Detaljni rezultati probnih testiranja iz prošlih godina pokazuju nam da su probni ispiti pravovremeno tempirani te predstavljaju pravu priliku maturantima za realnu procjenu znanja i usporedbu s generacijom u trenutku dok još uvijek imaju priliku utjecati na rezultat ispita državne mature. – naglasio je Hrvoje Balen.

Google in Education

Google u obrazovanju

Programi Googleovih kampova

Google će i ove godine pružiti mogućnost edukacije i stjecanja iskustva na tzv. Google kampovima. Za vas smo pripremili 5 programa koji se održavaju preko ljeta te studentima omogućavaju uvid i rad na Googleovim projektima.

Posljednji Književni klub

Književni klub u Klubu Zona

Bliži se matura, srednjoškolci u travnju pripremaju "Posljednje Stipančiće" i "Stranca"

– Druženja Književnog kluba u Klubu Zona započela su u listopadu 2015. te je do sada sudjelovalo više od tri stotine srednjoškolaca. U travanjskom druženju razgovarat ćemo o dva naslova. – ističe Irena Delonga Nešić.

https://cdn.pixabay.com/photo/2015/05/08/05/09/mathematics-757566__340.jpg

Ususret upisima

TVZ pruža besplatne pripreme za državnu maturu

Za studiranje na TVZ-u potrebno je položiti ispit A razine matematike na državnoj maturi. Zato za sve učenike kojem je ono prvi, drugi ili treći izbor ova institucija organizira besplatne pripreme.