LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savjet mladih Grada Zagreba

Jednoglasno izglasan Program za mlade Grada Zagreba 2015-2018.

Nove mjere za podizanje kvalitete života mladih u Zagrebu dio su Programa za mlade 2015-2018. koji je ovaj tjedan jednoglasno izglasan u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Nove mjere za podizanje kvalitete života mladih u Zagrebu dio su Programa za mlade 2015-2018. koji je ovaj tjedan jednoglasno izglasan u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba ovaj je tjedan jednoglasno izglasan Program za mlade do 2018. godine U nacrtu prijedloga Programa sudjelovao je i Savjet mladih Grada Zagreba koji već osmu godinu zaredom zastupa interese mladih i uključuje ih u javni život metropole.

Program za mlade Grada Zagreba od 2015. do 2018. godine temeljni je iskaz društveno-političke vizije razvoja položaja mladih u Gradu Zagrebu. On predstavlja skup načela, vrijednosti i ciljeva kojima Grad želi poboljšati kvalitetu života društvene skupine mladih, kao i standarde provedbe gradske politike za mlade. Program obuhvaća osobe između 15. i 30. godine života, koje čine petinu populacije Zagreba, i sastoji se od dvije programske cjeline: temeljno prepoznavanje mladih u društvenoj zajednici Grada Zagreba te tematske podskupine koje prate Nacionalni program za mlade od 2014. do 2017.

Razvijanje kapaciteta Gradske uprave u oblikovanju i provedbi gradske politike za mlade, poticanje lokalnih institucija i ustanova na osnaživanje i ravnopravno uključivanje mladih u procese donošenja odluka te promoviranje važnosti rada s mladima i vrednovanje njihova rada samo su neke od mjera koje predlaže Program. No, mjere koje bi najviše trebale pomoći mladima pripadaju dijelu koji se odnosi na poticanje rasta opće zapošljivosti mladih, podupiranje zapošljavanja i smanjivanje nezaposlenosti među mladima.

Jedna od mjera je i podupiranje programa pripreme mladih za tržište rada, čiji je nositelj Gradski ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, a suradnici u provedbi trebali bi biti Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, organizacije civilnog društva, osnovne i srednje škole Grada Zagreba, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Agencija za  odgoj i obrazovanje. U sklopu tih mjera predlaže se izrada programa pripreme mladih za tržište rada. Taj će program obuhvaćati analizu tržišta rada te mogućnosti djelovanja Grada Zagreba, uz usklađivanje i usvajanje mjera i aktivnosti Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo namijenjenih mladima. Uz to, ideja je i da se osnuje Odjel za mlade poduzetnike u okviru Poduzetničkog centra. 

Iako Program donosi određene mjere i korake koji bi trebali unaprijediti kvalitetu života mladih na području Grada Zagreba, treba vidjeti koliko će mjera biti provedeno do 2018. godine i hoće li potrebe mladih zamijeniti potrebe većih igrača i uvijek popularan "manjak financijskih sredstava u proračunu". Cijeli nacrt prijedloga Programa za mlade možete preuzeti ovdje.

FOTO: UDRUGA IMPRESS