Termini ispita

Izmijenjen je kalendar državne mature; jedan obvezni ispit piše se dok traje školska godina

Učenje

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja donio je novi kalendar polaganja ispita državne mature. Najvažnija je izmjena vezana uz esej iz Hrvatskog jezika koji bi se trebao pisati za vrijeme školske godine.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja ( NCVVO)  uz odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja donio je novi kalendar polaganja ispita državne mature za školsku 2019/2020. godinu. Razlog tome jest štrajk u srednjim školama koji je trajao duže od mjesec dana. Izmjena kalendara odnosi se na polaganje ispita u ljetnom roku. Podsjetimo kako je pravilnik o polaganju državne mature već jednom izmijenjen, a tada je doneseno pravilo da se dio ispita može polagati tijekom školske godine

Upravo će se za vrijeme školske godine, koja za maturante ne bi trebala trajati duže od 29. svibnja, održati i esej iz Hrvatskog jezika, točnije u subotu, 16. svibnja. Izmijenjen je i termin pisanja testa iz Hrvatskog jezika koji bi se trebao pisati 13. lipnja. Ispit iz Engleskog jezika prema izmijeni piše se 26. lipnja. Novost je i ta da u prvom tjednu lipnja nema zakazanih termina, što nije bio slučaj prema starom kalendaru. Termin polaganja ispita iz Matematike ostao je isti i ona će se pisati tradicionalno posljednja, točnije 29. lipnja.

Promijenili su se i termini polaganja izbornih predmeta. Fizika se piše 17. lipnja, a za dan kasnije zakazan je ispit iz Politike i gospodarstva. Biologija je zakazana za 12. lipnja, a na isti dan, 8. lipnja, pisat će se Kemija i Sociologija.  Datum objave rezultata ostao je isti, 13. srpnja, a rok za prigovore je 15. srpnja, dok će konačni rezultati biti objavljeni 20. srpnja. Cijeli kalendar možete pogledati ovdje.

Komentari na članak

Vezani članci

Izvor: Gaudeamus

Studentski tulum u Hangaru

Hoćete li i vi ispit' poslije ispita?

Stigli smo do završetka najstresnijeg doba u godini svakog studenta – ispitnih rokova. Stoga, svim studentima željnima dobre zabave donosimo ideju za opuštanje.

Katoličko-bogoslovni fakultet

NCVVO politika

Zbog 180 kuna država je sprječava da postane studentica

Prenosimo pismo 18-godišnje Ivane koju je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja spriječio u ostvarenju sna - upisivanju Katoličko-bogoslovnog fakulteta.

Knjiga

Prilika za srednjoškolce

Književni klub u Zoni obrađuje „Bijeg“, naslov s državne mature

Državna matura sve je bliže pa Klub Zona očekuje brojne maturante na novom druženju književnog kluba posvećenom Nehajevu romanu „Bijeg“.

Neisplata stipendija

Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Sve informacije o prigovorima, rang-listama, prihvaćanju i odbijanju državne stipendije

Nakon objavljenih rezultata državne stipendije slijede prigovori, odbijanje odnosno prihvaćanje stipendija, na temelju čega će se nakon 18. prosinca formirati konačne liste dobitnika državne stipendije.

koferi

(Javne) tajne studijskih programa

Saznali smo kojim se kriterijima i glasinama vode studenti pri odabiru grada studiranja

Anketom i intervjuom pokušali smo saznati kojim se to kriterijima budući studenti vode pri odabiru grada studiranja te što uzimaju u obzir prilikom upisa na željeni fakultet.