LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tribina „Za bolji zakon o zaštiti životinja“

Izborite se s Prijateljima životinja za zabranu usmrćivanja pasa i mačaka

Brojni građani i udruge koje svojim radom brinu o napuštenim životinjama već godinama ističu važnost da se u Zakon o zaštiti životinja uvrsti i odredba o zabrani ubijanja pasa u skloništima.

Brojni građani i udruge koje svojim radom brinu o napuštenim životinjama već godinama ističu važnost da se u Zakon o zaštiti životinja uvrsti i odredba o zabrani ubijanja pasa u skloništima.

U četvrtak 8. rujna u 18 sati u Europskom domu u Zagrebu održat će se tribina „Za bolji zakon o zaštiti životinja“. U tijeku je javna rasprava o Prijedlogu Zakona o zaštiti životinja, koja pokriva opsežno tematsko područje i brojne aktualne probleme. Javna rasprava traje do 12. rujna, do kada građani mogu poslati svoje komentare s podrškom postojećim ili prijedlogom dodatnih izmjena. Kako bi dobili više potrebnih informacija, organizira se tribina za građane s ciljem razjašnjavanja brojnih aspekata Zakona.

Na tribini će, kao predstavnica Ministarstva poljoprivrede, prisustvovati mr. sc. Branka Buković Šošić, dr. med. vet, voditeljica Odjela za zaštitu životinja u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane. Gospođa Šošić ujedno je bila predsjednica Povjerenstva koje je raspravljalo o izmjenama i dopunama Zakona. Na pitanja o tematici napuštenih životinja i rada skloništa moći će odgovoriti dr. vet. med. Tatjana Zajec, voditeljica Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu. Radi se o jednom od šest no kill skloništa u Hrvatskoj.

Još je jedno od takvih i čakovečko sklonište za životinje Prijatelji. Njihova će se predstavnica Aleksandra Hampamer osvrnuti i na problem brojnih napuštenih pasa u Međimurju te zakonskih izmjena koje bi mogle pomoći u praksi. Jedna je od takvih i obavezna sterilizacija pasa, što bi jedinicama lokalne samouprave dugoročno značilo financijsku uštedu.

Za građane kojima terminologija Zakona i njegovo tumačenje predstavljaju problem, pojašnjenje će moći ponuditi odvjetnica mr. sc. Vesna Magličić. Tribinu će moderirati Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, koji će se osvrnuti i na ostale dijelove Zakona, poput problematike uzgoja životinja radi krzna.

Ministarstvo poljoprivrede podržalo je postojeću odredbu o zabrani uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna, koja bi trebala stupiti na snagu 1. siječnja 2017. godine, no s prijedlogom da se preostalim uzgajivačima činčila odobri još godina dana dodatnog prijelaznog razdoblja. Službeni podatak Ministarstva navodi da je preostalo samo 20 registriranih uzgajivača činčila, iako su oni sami dosad navodili da ih je više od 50. S obzirom na to da je velika većina dosad već prestala s radom poštujući zabranu uz deset godina prijelaznog razdoblja, nema razloga da se za 20 preostalih uzgajivača odobri novo produljenje.

Neke od ostalih izmjena u Prijedlogu Zakona o zaštiti životinja uključuju zabrane držanja dupina u zatočeništvu, trajnog držanja pasa na lancu ili u boksovima, davanja kućnih životinja iz skloništa maloljetnim osobama, usmrćivanja pasa i mačaka radi proizvodnje hrane... Među izmjenama izdvajaju se i obaveza skloništa za trajnom sterilizacijom pronađenih kućnih životinja, regulacija držanja stranih životinjskih vrsta kao kućnih životinja, obaveze jedinica samouprave o brizi za napuštene životinje, a definirane su i ovlasti komunalnih redara.

Brojni građani i udruge koje svojim radom brinu o napuštenim životinjama već godinama ističu važnost toga da se u Zakon o zaštiti životinja uvrsti i odredba o zabrani ubijanja pasa u skloništima. Naime, brojna skloništa u Hrvatskoj provode usmrćivanje pasa nakon isteka zakonskog roka od 60 dana, iako ih ni sadašnji Zakon ne obavezuje na to.

Udruga Prijatelji životinja, između ostalih prijedloga, navodi i nužnost zabrane natjecanja konja u povlačenju trupaca (tzv. šlajs), registracije svih uzgajivača neovisno o broju ženki, zabrane borbi i insceniranih sukoba životinja, mogućnosti trajnog oduzimanja životinja u slučaju zlostavljanja te zabranu žigosanja kopitara.

Građani koji neće moći prisustvovati tribini pozivaju se da pošalju svoje komentare na prijedlog novog Zakona o zaštiti životinja do 12. rujna. Više o tribini, javnoj raspravi i svim prijedlozima izmjene Zakona o zaštiti životinja može se pročitati na internetskoj stranici Prijatelja životinja.

FOTO: PRIJATELJI ŽIVOTINJA