LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Glasala tek četvrtina hrvatskih birača

Izbori za Europski parlament: HDZ-u 6, SDP-u 4, a ORaH-u 1 mandat

Pogledajte sažete rezultate izbora za Europski parlament.

Pogledajte sažete rezultate izbora za Europski parlament.

Objavljeni su konačni rezultati izbora za Europski parlament na koje je u Hrvatskoj izašlo 950.736 birača što je 25,25% ukupnog broja naših birača. Najviše glasova dobila je koalicija desnog centra predvođena HDZ-om - osvojila je 41,42% glasova čime je osigurala 6 mjesta u Europskom parlamentu.

Slijedi koalicija lijevog centra predvođena SDP-om koja je s rezultatom od 29,93% izborila 4 mandata.

Jedina preostala stranka koja će zastupati našu zemlju u Europskom parlamentu je ORaH koji je izborio jedan mandat. Prvi ispod crte ostao je Savez za Hrvatsku koji u tijesnoj borbi nije uspio ostvariti mandat za svoju stranku.

Naši zastupnici u Europskom parlamentu sljedećih pet godina bit će: Andrej Plenković (HDZ), Dubravka Šuica (HDZ), Ivana Maletić (HDZ), Davor Ivo Stier (HDZ), Ruža Tomašić (HSP A. Starčevića), Marijana Petir (HSS), Tonino Picula (SDP), Biljana Borzan (SDP), Jozo Radoš (HNS), Ivan Jakovčić (IDS) i Damir Škrlec (ORaH). HDZ-ovci i Marijana Petir djelovat će u klubu europskih pučana, dok će SDP-ovci u klubu socijalista. Ruža Tomašić pridružit će se euroskepticima, a ORAH-ov kandidat europskim zelenima.

Najviše preferencijalnih glasova birača osvojili su Tonino Picula (132.792) i Ruža Tomašić (107.206). Usprkos tek petoj poziciji na SDP-ovoj koalicijskoj listi, Picula je bez problema osigurao novi europski mandat. Najveći gubitnici ovih izbora su Laburisti čiji je predsjednik Lesar zbog neuspjeha podnio ostavku. Loše pozicionirani još su i Savez za Hrvatsku koji je u fotofinišu izgubio mandat te Nacionalni forum Nikice Gabrića s osvojenih 2,4% glasova.

Ukupno na razini Europe pobijedila je desna politička opcija. Europska pučka stranka osvojila je 214, a socijalisti 187 zastupničkih mandata. Slijede ih liberali sa 66 i zeleni s 52 mandata. Zabilježen je značajan rast euroskeptičnih i radikalnih političkih opcija u Europskom parlamentu. U Francuskoj je krajnje desna Nacionalna fronta Marine Le Pen osvojila najveći broj mandata, a tu su i talijanski pokret Pet zvjezdica, neonacistička grčka Zlatna zora i britanski eurofobi. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li eurofobne i radikalne stranke uspjeti napraviti novi zastupnički klub unutar Europskog parlamenta.