LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Promocija medijacije

HUM-ovci negiraju nerješive sporove u Tjednu mirenja

Želite li i vi riješiti svoj spor brzo, možda već u jednom danu? Tijekom Tjedna mirenja izmiritelji u Hrvatskoj udruzi za mirenje pokazat će vam kako, i to potpuno besplatno.

Želite li i vi riješiti svoj spor brzo, možda već u jednom danu? Tijekom Tjedna mirenja izmiritelji u Hrvatskoj udruzi za mirenje pokazat će vam kako, i to potpuno besplatno.

Hrvatska udruga za mirenje (HUM), prva medijacijska udruga u Republici Hrvatskoj, petu godinu zaredom organizira Tjedan mirenja. Održat će se u Zagrebu od 16. do 20. listopada 2017. i u Rijeci 23. listopada 2017. Želja organizatora je javna promocija mirenja kao izvansudskog načina rješavanja sukoba i sporova.

Manifestacija je namijenjena svim zainteresiranima, neovisno o tome imaju li sporove il ne. Postupci mirenja, čije pokretanje se predloži tijekom ovog Tjedna pred Centrom za mirenje HUM-a, provest će se bez naknade (besplatno). Ovaj tjedan održat će se tri okrugla stola:

  • Rješavanje potrošačkih sporova mirenjem umjesto ovrhama
  • Uloga odvjetnika u mirenju i sinergija parničnog odvjetništva i odvjetništva u mirenju
  • Kako zajedno pobijediti neutemeljene mitove o mirenju za institucije za mirenje

Pripremljena su brojna besplatna predavanja te interaktivne radionice za zainteresirane građane i izmiritelje. U četvrtak, 19. listopada 2017. svečano će se obilježiti Conflict Resolution Day – Svjetski dan rješavanja sukoba.

Da nema nerješivih sporova, već samo onih koji se ne rješavaju, istaknuo je predsjednik HUM-a dr. sc. Srđan Šimac. Njegova je želja proširiti informaciju o postojanju mirenja kao efikasnog alata za unaprjeđenje komunikacije te brzo i ekonomično rješavanje sporova svih vrsta.

HUM je od Ministarstva pravosuđa RH akreditirana institucija za mirenje i za obuku izmiritelja. Osnovana je 19. rujna 2003. i utemeljena je na entuzijazmu i pouzdanje osnivača u način rješavanja sporova koji se temelji na dijalogu, međusobnom uvažavanju te razumijevanju stajališta i interesa suprotstavljenih strana. Udruga danas broji preko 700 članova. Među njima su odvjetnici, suci, gospodarstvenici i stručnjaci iz mnogih drugih područja, ali i pravne osobe.

U skladu s pravnom stečevinom Europske unije te bogatom povijesti i razvojem mirenja na globalnoj razini, HUM provodi aktivnosti među građanima, organizacijama i javnosti usmjerene na upoznavanje s mogućnostima koje pruža mirenje. Mirenje je izvrstan postupak za rješavanje svih vrsta životnih i poslovnih problema na mnogo brži, ekonomičniji i jednostavniji način. U takvim se postupcima postiže nagodba u najvećem broju slučajeva (u preko 80 posto predmeta). Blizu ovoj brojci uspješnosti okončanih sporova je i Centar za mirenje HUM-a, u kojem svako treće mirenje završava nagodbom već na prvom sastanku. Zadovoljstvo mirenjem i izmiriteljima najčešće je stopostotno, neovisno o sklapanju nagodbe.

Sve dodatne informacije nalaze se na poveznici.

FOTO: TUMBLR