LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Očuvanje okoliša i životinja

Hrvatski gradovi odustaju od vatrometa: pet friendly novogodišnja proslava

Trend odustajanja od vatrometa širi se Hrvatskom, a gradovi poput Zagreba, Dubrovnika, Zadra, Rijeke i Osijeka postavljaju pozitivan primjer.

Trend odustajanja od vatrometa širi se Hrvatskom, a gradovi poput Zagreba, Dubrovnika, Zadra, Rijeke i Osijeka postavljaju pozitivan primjer.

Na nadolazećoj novogodišnjoj proslavi, čak 44 hrvatska grada i općine, među kojima se nalazi i glavni grad Zagreb, odlučila su se odreći tradicionalnog vatrometa. Umjesto toga, ove će ga lokalne zajednice zamijeniti ekološkim i atraktivnim svjetlosnim senzacijama, kako bi se zaštitile životinje i okoliš od negativnih posljedica vatrometa, piše Poslovni dnevnik.

S obzirom na činjenicu da Hrvatska broji 428 općina i 127 gradova, pridruživanje gradova i općina ekološkim inicijativama ide sporadično, ali ipak napreduje.
 


VEZANO: Umjesto novogodišnje fešte, izaberi tišinu!



Udruga Prijatelji životinja pohvalila je sve koji su odbacili vatromet zbog sigurnosti ljudi, životinja i okoliša, isto tako i trgovinama koje su odlučile ne prodavati pirotehniku.

Lorena Herceg iz udruge Prijatelji životinja upozorava na negativne aspekte pirotehnike, naglašavajući da ona uzrokuje strah, uznemirava, ozljeđuje i zagađuje okoliš. Kućni ljubimci strahovito pate tijekom novogodišnjih proslava, dok njihovi skrbnici teško mogu normalno šetati pse. Herceg naglašava da gdje god ima pirotehnike, često dolazi do ozljeda ptica i divljih životinja.
 

„Očekujemo strogu provedbu zakonske zabrane petardi. Sljedeći korak u zakonodavstvu trebao bi biti ograničenje pirotehnike samo na dan novogodišnjeg dočeka, a ne kako je sada definirano, od 27. prosinca, u dane kada se ništa ne slavi ” – poručuje Herceg za Poslovni dnevnik.

 

Veliki korak za Mali Lošinj


Prvi grad u Hrvatskoj koji je već 2019. odlučio odustati od vatrometa bio je Mali Lošinj. Gradonačelnica Ana Kučić istaknula je kako su odlučili eliminirati vatromet kako bi pružili mir kućnim ljubimcima, čime su pokazali odgovornost prema životinjama i želju za očuvanjem okoliša.

Iako se neslužbeno doznaje da će Split i ove godine imati vatromet, trend odustajanja od vatrometa širi se Hrvatskom, a gradovi poput Zagreba, Dubrovnika, Zadra, Rijeke i Osijeka postavljaju pozitivan primjer.

Dok pirotehnika ima svoje privlačne strane, važno je uzeti u obzir negativne posljedice na okoliš, životinje i sigurnost ljudi, posebno djece.

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA