LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Lavlja stijena Kidepo

FOTO: Nova nastamba u Zoološkom vrtu grada Zagreba

Novost je i dolazak mladog mužjaka Lea, koji će uvećati čopor zagrebačkih lavica Ayane i Nyote te lava Konga.

Novost je i dolazak mladog mužjaka Lea, koji će uvećati čopor zagrebačkih lavica Ayane i Nyote te lava Konga.

U subotu, 14. lipnja 2014. u Zoološkom vrtu grada Zagreba otvorena je nova nastamba za afričke lavove.

Lavlja stijena Kidepo najveći je kompleks izgrađen u Zoološkom vrtu još od 1974. godine Nova nastamba lavovima pruža veći dom te ih još više približava posjetiteljima.

Posjetitelji lavove odsad mogu promatrati s povišene etaže, u sklopu koje se nalazi replika špiljskog lava starog oko 120 tisuća godina. Lavlja stijena Kidepo dom je i drugim vrstama, poput pećinara, običnih agama i ostrugastih kornjača.

Posjetitelji su mogli upoznati novog člana čopora zagrebačkih lavica Ayane i Nyote te lava Konga. Mladi mužjak Leo pristigao je u Zoološki vrt iz Subotice, iz Srbije. Naime, stari Kongo sa svojih 18 godina, što je otprilike starost čovjeka od 70 godina, ne može se nositi sa snažnim i temperamentnim lavicama pa je dobio pojačanje.

Prilikom otvorenja održan je i prigodan program. U nekoliko edukativnih kutaka posjetitelji su mogli naučiti više o divljim mačkama i savanama, opipati krzno tigra i antilope te posvojiti jednog od zagrebačkih lavova. Najmlađi su prelazili poligon s preprekama u obliku lavlje zasjede, bojali lica, izrađivali vlastiti rep i crteže afričkih motiva i životinja papirom, bojom i sjemenkama.

U skoplu nastambe smještena je i replika špiljskog lava (Panthera spelaea) starog između 150 do 120 tisuća godina koja je postavljena u suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom i Muzejom grada Crikvenice.

Fosilni ostaci najvećeg špiljskog lava do sada pronađeni su u Jami Vrtare male u Dramlju, pokraj Crikvenice. Dogodine bi trebala biti postavljena još jedna replika i u Dramlju na Poučnoj stazi špiljskog lava koje je u pripremi. Radi se o najvažnijem nalazištu fosilnog špiljskog lava u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe.
Fosilni ostatci lava, i brojnih drugih ledenodobnih životnjskih vrsta, čuvaju se u Muzeju Grada Crikvenice.

Zoološki vrt pripremio je zabavni program, razgovore i kvizove s timariteljima i djelatnicima, prigodne suvenire te nagradnu igru. Na kraju cjelodnevnog druženja koncert je održao Saša Lozar.

Ako ste propustili svečano otvaranje nove nastambe, možete ju razgledati svakog dana od 9 do 20 sati. Cijena ulaznica za odrasle je 30 kuna, za djecu od 7 do 14 godina 20 kuna, dok djeca do 7 godina imaju besplatan ulaz.

FOTO: ANITA KLASNIĆ/STUDENTSKI.HR