LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Foto dani mladih

FOTO: Najveća regionalna fotografska avantura u punom zamahu

Sudionici 6. Foto dana mladih suočili su se ovog utorka sa svojim prvim fotografskim zadatkom – reklamnom fotografijom. Njihov je raspored, uz natjecanje, obuhvaćao i predavanja iz FDM Laboratorija te otvorenje izložbi „Nekad sudionici FDM, danas studenti ADU" i „Volim svoju županiju". Dan je završio uz kino na otvorenom s filmovima „Kad otvorim oči" i „Cvijeće".

Sudionici 6. Foto dana mladih suočili su se ovog utorka sa svojim prvim fotografskim zadatkom – reklamnom fotografijom. Njihov je raspored, uz natjecanje, obuhvaćao i predavanja iz FDM Laboratorija te otvorenje izložbi „Nekad sudionici FDM, danas studenti ADU" i „Volim svoju županiju". Dan je završio uz kino na otvorenom s filmovima „Kad otvorim oči" i „Cvijeće".

Prva kategorija u kojoj su se trebali dokazati natjecatelji 6. Foto dana mladih bila je reklamna fotografija. Mladi fotografi na atraktivnim su lokacijama, uz pomoć svojih modela, trebali napraviti reklamne fotografije za brend Cedevita koja je službeni pokrovitelj festivala. Cilj zadatka, koji nije nimalo jednostavan, jest upoznati fotografe u usponu sa specifičnostima prezentacije pojedinih brendova u marketinške svrhe. Upravo je ova kategorija jedna od najzastupljenijih u njihovim budućim angažmanima pa se od natjecatelja traži razumijevanje na području prenošenje komercijalnih poruka. Stručni žiri natjecatelje će držati u napetosti sve do svečanog proglašenja koje će se održati u petak, kada će saznati tko je najbolje snimio reklamnu i ostale kategorije fotografija.

Prva predavanja u okviru FDM Laboratorija već su odrađena, a mentori Barbara Šarić, Lili Zaneta i Marin Mamuza podijelili su svoje znanje i iskustvo s fotografima u usponu. Uvodnu radionicu o fotografiranju, u okviru natjecateljskog programa Dana, održala je višestruka pobjednica festivala, Lili Zaneta. Kako i sama ističe, edukacije su važne za sudionike jer im omogućuju da prošire vidike i spoznaju fotografiju kakvom se još nisu bavili. Mladi fotografi imaju priliku okušati se i u dokumentarnoj fotografiji. Voditeljica radionice, fotografkinja Barbara Šarić, zadala im je slobodnu temu i objasnila kako nastaju najbolje fotografije u toj kategoriji.

Cilj je da kroz seriju fotografija ispričaju priču o gradu Karlovcu na način koji je njima najbliži, bilo kroz portrete stanovnika, pejzaže ili svakodnevne aktivnosti.  izjavila je Barbara, dodavši da je temelj dobre fotografije tehnika, a potrebno je i dobro oko, osjećaj za kompoziciju i da unesu nešto svoje u rad.

Predavač Marin Mamuza sudionicima je pokazao kako portrete, odnosno osobe koje fotografiraju, što bolje uklopiti u pozadinu i osvijetliti ih na pravilan način. I sam je na festivalu sudjelovao kao natjecatelj, a danas je u ulozi predavača. Foto dane mladih prati od samih početaka te smatra kako su doživjeli svojevrstan preobražaj.

Sve više prerastaju u veliki festival, koji možda pomalo gubi romantičnu notu, ali dobiva publicitet i sve ono što ju potrebno da preraste u jednu veliku manifestaciju. istaknuo je Mamuza.

U punom je zamahu i izložbeni program pa su tako u utorak otvorene dvije izložbe. Nekad sudionici FDM, danas studenti ADU izložba je četvero studenata Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu koji su sudjelovali na Foto danima mladih, a u galeriji su izloženi njihovi najbolji radovi. U Gradskom muzeju otvorena je izložba Volim svoju županiju, u organizaciji Hrvatske zajednice županija. Čak četiri fotografije iz Karlovačke županije našle su se u izboru dvadeset najboljih fotografija pristiglih na fotonatječaj Volim svoju županiju koji je Hrvatska zajednica županija pokrenula s ciljem jačanja regionalnog identiteta te promocije ljepota svih hrvatskih županija. Impresivno drugo mjesto prema izboru stručnog žirija osvojila je fotografija špiljskih motiva Damira Basare, a među pohvaljenim autorima našle su se i fotografije Matije Volovića i Vedrana Božićevića, također iz Karlovačke županije. U kategoriji najbolje fotografije prema broju dijeljenja nagradu je ponijela fotografija Kristijana Kiseljaka.¸

Ove predivne fotografije potvrđuju da je svaki dio Hrvatske zaista prelijep, a pravo mi je zadovoljstvo vidjeti da je ovako velik broj fotografija iz naše županije izabran u one najbolje. Karlovačka će županija i dalje nastaviti podupirati ovakve projekte. rekao je Željko Šančić, pročelnik upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu, šport i informiranje.

Utorak navečer na Foto danima mladih bio je rezerviran za filmsku večer. U okviru programa Filmski attachment prikazani su filmovi Kad otvorim oči i Cvijeće. Na dvosatnoj projekciji u predivnom ambijentu Šetališta dr. Franje Tuđmana uživali su brojni Karlovčani i sudionici festivala. Oba filma oduševila su posjetitelje, a kako i ne bi, kad je tuniški film redateljice Leyle Bouzid osvojio Grand prix na Festivalu mediteranskog filma u Splitu, a Europska komisija izabrala ga je za Lux prize 2016. Kratkometražni film Cvijeće hrvatske studentice Judite Gamulin, koji prati dvije potpuno različite obitelji čiji očevi dijele bolničku sobu, u utrci je za studentskog Oscara u konkurenciji najboljeg stranog filma. Istovremeno, u parku se održao i Screening najboljih fotografija sudionika prošlogodišnjih izdanja festivala.

FOTO: FOTO DANI MLADIH