Najkreativniji hrvatski festival

FOTO: Kreativnost, razigranost i pozitivna energija obilježile 18. Špancirfest

Špancirfest 2016.
Pogledaj fotogaleriju
Špancirfest 2016. – kreativna radionica u Školskoj ulici
Špancirfest 2016. – majice s logom Špancirfesta u Uskoj ulici
Špancirfest 2016. – akcija tiskanja majica na šahtu na kojem se nalazi logo Špancirfesta u Uskoj ulici
Špancirfest 2016. – Kreativnica u Uskoj ulici
Špancirfest 2016. – rasvjeta u Uskoj ulici

+8

Studenti i mladi kreativnim su radionicama i projektima obogatili osamnaesto izdanje Špancirfesta. U Varaždinu ih možete posjetiti još samo danas!

Osamnaesto izdanje najkreativnijeg hrvatskog festivala, Špancirfesta, danas se privodi kraju. Umjetnici, kreativci, najraznovrsniji izvođači i špancireri proteklih su desetak dana gospodarili Varaždinom. Mi smo također prošetali gradom baroka i u velikom broju zanimljivih programa pronašli one koje organiziraju i vode studenti i mladi iz Hrvatske i Europe.

Šetnju smo započeli u Školskoj ulici u kojoj se tijekom festivala održavaju kreativne radionice u sklopu prvog međunarodnog volonterskog kampa u Varaždinu – YouthArt Špancir. Kamp organiziraju Udruga mladih V.U.K. iz Varaždina, Turistička zajednica grada Varaždina i Volonterski centar Zagreb te u njemu boravi desetak volontera iz svih dijelova Europe. Oni su za mlađe posjetitelje Špancirfesta pripremili besplatne radionice kaligrafije, ukrašavanja odjeće, fotografiranja, glume i brojne druge.

– Naše su radionice namijenjene mladima, ali su ipak posjetitelji uglavnom bili djeca. Budući da se radi o pilot-projektu, posjećenost je bila odlična i jako smo zadovoljni rezultatima te se nadamo da ćemo projekt već sljedeće godine ponoviti još bolje, uspješnije i veselije. – rekla nam je Dina Kuhar, volonterka Volonterskog centra Zagreb i jedna od voditeljica projekta.

U Habdelićevoj ulici zatekli smo mnoštvo razigranih, lepršavih leptira. No, nije riječ o običnim leptirima već o atraktivnim mobilima koje su dizajnirali studenti Studija dizajna zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta. Makete dizajniranih leptira radili su i bojali posjetitelji Špancirfesta na radionicama mobilne interaktivne instalacije. Radionice su rezultat uspješne suradnje Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta i Turističke zajednice grada Varaždina kojom se nastoje reinterpretirati i obogatiti lokacije u varaždinskoj povijesnoj jezgri.

– Zbog atraktivnosti zadatka i lokacije, motiviranost studenata je bila velika i dobili smo devet rješenja od kojih je za izvedbu odabran rad koji su pod mojim mentorstvo izradili Josipa Gjergja, Dominik Badel i Matija Barović. Promišljenoj konstrukciji instalacije dodan je i fizički kontakt s mnogobrojnim posjetiteljima Špancirfesta, što mobil s tom razinom interakcije čini strahovito zahtjevnim za dizajniranje i realizaciju. Reakcije posjetitelja su bile vrlo pozitivne i pokazalo se da Varaždin prepoznaje važnost kreiranja identiteta grada pomoću ovakvih i sličnih radova. Iako ovakav tip sudjelovanja Studija dizajna na Špancirfestu iziskuju veliki angažman nastavnika, studenata, voditelja radionica te dragih nam ljudi iz TZGV-a, svake godine, pa tako i ove, s veseljem provedemo desetak napornih, ali zanimljivih dana u Varaždinu. Nadamo se da će se ta tradicija nastaviti i ubuduće. Postojeća instalacija će biti izložena do kraja Baroknih večeri ili dok posljednji leptir ne spusti svoja krila zauvijek na tlo. Što god od toga dvoje prije bude dočekalo... – rekao nam je nastavnik Vedran Kasap sa Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta.  

Za kraj naše šetnje uputili smo se u Usku ulicu, kreativno središte Špancirfesta. U njoj su se smjestili mladi dizajneri koji su u sklopu projekta Kreativnica pokazali najbolje od hrvatskog dizajna. Posjetitelje su pozivali na razgovor i interakciju te je Uska ulica oživjela pozitivnom energijom, novim idejama i radovima. Dizajneri su svim zainteresiranima dali i poseban poklon. Naime, provodili su akciju tiskanja majica na šahtu na kojem se nalazi logo Špancirfesta. Ako se danas zateknete u Varaždinu, i vi možete sa sobom ponijeti ovaj neobični suvenir.

U našoj fotogaleriji pogledajte radove mladih kreativaca Špancirfesta. Možda vas potaknu da pokrenete svoju kreativnost i sami nešto uradite!

Komentari na članak

Vezani članci

https://draconian-rex.tumblr.com/post/184941288769

Sjećanje na slavnu mačku

FOTO: Napustila nas je velika internetska zvijezda Grumpy Cat

Donosimo vam galeriju nekih od najpoznatijih memeovaa Grumpy Cat, prave internetske zvijezde koja je uginula 14. svibnja.

Natjecanje "Next Balkans"

Industrija kreativnih rješenja

"Next Balkans" omogućuje idejama da ugledaju svjetlo kampanja

Pozivaju se svi zainteresirani pojedinci, kreativne agencije, tvrke i agencije za odnose s javnošću da dokažu svoje odlične ideje, koncepte, slogane i zamisli u industriji kreativnih rješenja na natjecanju "Next Balkans".

Logo udruge

AEGEE

Treće izdanje projekta Europe on Track

Šest AEGEE ambasadora putuju Europom kroz idućih mjesec dana, upoznaju i intervjuiraju ljude, organiziraju debate i diskusije na goruću temu: Europa bez granica.

Udruga studenata Grada Zagreba

Hrvatske svjetske igre

FOTO: Agro sajam i koncert Miroslava Škore obilježili završnicu projekta Sve na dlanu

Završile su Hrvatske svjetske igre i projekt Udruge studenata Grada Zagreba Sve na dlanu. U galeriji pogledajte zanimljive fotografije posljednjega dana projekta.

japan

„Vulcanus in Japan”

Studenti prirodnih i tehničkih znanosti imaju priliku živjeti i stažirati u Japanu besplatno!

Studenti najmanje četvrte godine studija prirodnih i tehničkih znanosti imaju priliku sudjelovati u programu „Vulcanus in Japan" gdje će se moći upoznati s japanskom kulturom, jezikom te radom u japanskim tvrtkama.