LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
MJERE ZAPOŠLJAVANJA

„EU garancija za mlade“ pri traženju posla

Europska unija propisala je mjere koje bi trebale pomoći mladima pri stalnom zaposlenju. U Hrvatskoj te mjere provodi Zavod za zapošljavanje.

Europska unija propisala je mjere koje bi trebale pomoći mladima pri stalnom zaposlenju. U Hrvatskoj te mjere provodi Zavod za zapošljavanje.

Nezaposlenost mladih u Europi sve je veća, a u nekim zemljama postaje nepodnošljiva. Europska komisija registrirala je ovaj problem kao jedan od gorućih pitanja Europske unije. Svjesni su da visoka nezaposlenost mladih dovodi do stagnacije i propadanja gospodarstva i društva u svakom pogledu. Zbog toga su donijeli okvirni program pod nazivom „Garancija za mlade“. Europska komisija smatra da zemlje članice trebaju mladima omogućiti prijelaz iz obrazovnog sustava na tržište rada, odnosno da svakoj osobi mlađoj od 25 godina moraju osigurati zaposlenje, pripravništvo ili nastavak obrazovanja u roku od četiri mjeseca od završetka formalnog obrazovanja.

U Hrvatskoj mjere preporučene „Garancijom za mlade“ provodi Zavod za zapošljavanje. Osim već opjevanog pripravništva za 1600 kuna postoji i cijeli niz drugih mjera za pomaganje mladima pri zapošljavanju. One uključuju potporu mladima pri zapošljavanju, poticaje za mlade poduzetnike, sudjelovanje mladih u javnim radovima te programe dodatnog obrazovanja i usavršavanja. Važno je napomenuti da je i kod nas dobna skupina na koju se cilja proširena do 29 godina.

Popis mjera iz paketa „Garancija za mlade“ i osnovne informacije:

1. Mjera pola-pola - Zavod za zapošljavanje stimulira poslodavce da zaposle mlade bez radnog iskustva tako da im kroz prvu godinu zaposlenja isplaćuju pola bruto plaće.

2. Tvoja inicijativa - tvoje radno mjesto - svim osobama koje iskažu interes za samozapošljavanje nudi se stručna pomoć Zavoda i ostalih stručnih tijela pri razradi poduzetničke ideje i uspješnom pokretanju posla. U prvoj godini rada Zavod sudjeluje s 50% bruto plaće.

3, Stručno osposobljavanje - mladima se nudi prilika da u nemogućnosti pronalaženja stalnog zaposlenja sudjeluju u jednogodišnjem programu usavršavanja. U navedenom razdoblju mladi primaju mjesečnu naknadu od 1600 kn + troškovi prijevoza (najviše 1000 kn). Nakon odrađenog stručnog usavršavanja mladi se vraćaju na Zavod. Ako se tada stalno zaposle, poslodavac također u prvoj godini dobiva 50 % njihove bruto plaće.

4. Znanje se isplati - za osobe koje se žele dodatno usavršiti radi povećanja šansi za pronalaženje posla, HZZ snosi sve troškove dodatnih obrazovnih programa koji su unaprijed odabrani.

5. Javni radovi za mlade - sudjelovanje u javnim radovima različitih tipova; od komunalnih javnih radova, pomaganja na EU projektima do pomaganja drugim mladima u nastavi. Naknada za ovakve poslove odgovara iznosu minimalne plaće u Hrvatskoj.

U navedenim mjerama poticanja zapošljavanja mogu sudjelovati svi koji su evidentirani u HZZ-u dulje od 30 dana i imaju izrađen profesionalni plan. Sve ostale informacije dostupne su na www.hzz.hr

FOTO: PIXABAY