Etnografski muzej u Zagrebu

Doživite čaroliju norveškog Božića uz hranu, piće i priče

Norveška

Djelić božićnog duha na norveški način imat ćete priliku uhvatiti 7. prosinca u Etnografskom muzeju u Zagrebu.

Upoznajte Božić na norveški način, čije će vam predstavljanje omogućiti Etnografski muzej u Zagrebu 7. prosinca od 18 do 20 sati, u suradnji s Ambasadom Kraljevine Norveške i Hrvatsko-norveškim društvom.

Norveška prije nije bila kršćanska zemlja, a Yule je označavao slavlje usred zime, točnije pogansko slavlje završene žetve skandinavskih zemalja te njihovo veselje proljeću. Danas to vrijeme za stanovnike na Sjeveru označava božićno vrijeme, početak zime, vrijeme najdužih noći i najkraćih dana. Za njih zima znači samo nekoliko sati sunčeve svjetlosti, a u Norveškoj sunca nema čitav mjesec.

Božić u Norveškoj mnogima znači svjetlost i toplinu, a okupljanje obitelji i prijatelja radi zajedničkog izrađivanja božićnih ukrasa, postavljanje zastave, figura ili kipova sa željom dobrodošlice, ukrašavanje uglavnom bijelim božićnim svjetlima radi dojma elegancije, pravljenje kućice od medenjaka, jedenje pudinga od riže sa šećerom, cimetom i maslacem samo su neke od tradicija Božića u Norveškoj, a pošto božićno ukrašavanje započinje poprilično rano, božićno raspoloženje dugo traje.

Posjetite muzej i saznajte ostale zanimljivosti o norveškoj kulturi i tradiciji, a uz čaroliju tradicionalnih običaja sa Sjevera, koja uključuje i upoznavanje s tradicionalnom božićnom kuhinjom Norveške, moći ćete pratiti i predavanje norveške ambasadorice Asrid Versto. Ulaz je besplatan.

Više o samom događaju možete pratiti i na Facebooku.

Komentari na članak

Vezani članci

Street-art haiku u Zagrebu - plakat

Centar za kulturu i film Augusta Cesarca

FOTO: Street-art haiku u Zagrebu

U prostoru Centra za kulturu i film Augusta Cesarca u Zagrebu 4. studenoga i 1. prosinca 2015. organizirana je večer razgovora, prezentacija i diskusija o povijesti grafita i street-arta.

Pokretač, vizual

Studentsko natjecanje

Objavljeni finalisti „Pokretača“; njihova borba za 9000 kuna i 2 STEMI robota otvorena za svu zainteresiranu publiku

Deset odabranih finalista svoja rješenja usmeno predstavljaju žiriju u završnici natjecanja, a dok žiri bude vijećao o njihovim izlaganjima, posjetitelje očekuje vrlo zanimljivo predavanje!  

Sveučilište Sjever, Koprivnica

Predavanje u Koprivnici

Ministar Marić u ulozi predavača na Sveučilištu Sjever

Svi zainteresirani dobrodošli su na predavanje Zdravka Marića o hrvatskoj fiskalnoj politici. Održat će se 16. prosinca u 15 sati.

Radionica pisanja eseja u Klubu mladih Klooz

Klub mladih KLOOZ

Besplatno savladajte vještine pisanja u Udruzi CINAZ

Klub mladih KLOOZ organizira radionicu pisanja eseja u Udruzi CINAZ. Prijaviti se možete do 8. ožujka.

Vožnja biciklom

Radionica Sindikata biciklista

Dan bez automobila: naučite zašto je odlično koristiti teretni bicikl!

Radionica se održava sutra, na Dan bez automobila, 22. rujna, od 10 do 15 sati u Frankopanskoj ulici 1.