Etnografski muzej u Zagrebu

Doživite čaroliju norveškog Božića uz hranu, piće i priče

Norveška

Djelić božićnog duha na norveški način imat ćete priliku uhvatiti 7. prosinca u Etnografskom muzeju u Zagrebu.

Upoznajte Božić na norveški način, čije će vam predstavljanje omogućiti Etnografski muzej u Zagrebu 7. prosinca od 18 do 20 sati, u suradnji s Ambasadom Kraljevine Norveške i Hrvatsko-norveškim društvom.

Norveška prije nije bila kršćanska zemlja, a Yule je označavao slavlje usred zime, točnije pogansko slavlje završene žetve skandinavskih zemalja te njihovo veselje proljeću. Danas to vrijeme za stanovnike na Sjeveru označava božićno vrijeme, početak zime, vrijeme najdužih noći i najkraćih dana. Za njih zima znači samo nekoliko sati sunčeve svjetlosti, a u Norveškoj sunca nema čitav mjesec.

Božić u Norveškoj mnogima znači svjetlost i toplinu, a okupljanje obitelji i prijatelja radi zajedničkog izrađivanja božićnih ukrasa, postavljanje zastave, figura ili kipova sa željom dobrodošlice, ukrašavanje uglavnom bijelim božićnim svjetlima radi dojma elegancije, pravljenje kućice od medenjaka, jedenje pudinga od riže sa šećerom, cimetom i maslacem samo su neke od tradicija Božića u Norveškoj, a pošto božićno ukrašavanje započinje poprilično rano, božićno raspoloženje dugo traje.

Posjetite muzej i saznajte ostale zanimljivosti o norveškoj kulturi i tradiciji, a uz čaroliju tradicionalnih običaja sa Sjevera, koja uključuje i upoznavanje s tradicionalnom božićnom kuhinjom Norveške, moći ćete pratiti i predavanje norveške ambasadorice Asrid Versto. Ulaz je besplatan.

Više o samom događaju možete pratiti i na Facebooku.

Komentari na članak

Vezani članci

Zagreb Classic na Tomislavcu

Koncert na Trgu kralja Tomislava

Tonči Huljić i Zagrebačka filharmonija besplatno na Zagreb Classicu

Na otvorenoj pozornici Trga kralja Tomislava nastupit će, između ostalih, Tonči Huljić i Zagrebačka filharmonija. Ulaz je slobodan.

Od vrata raja do vrata pakla

Info zona

Putopisno predavanje „Od vrata raja do vrata pakla”

Jurica Galić Juka, popularni bloger i autor portala TheMladichi.com, ispričat će anegdote sa svojih brojnih putovanja svijetom pod nazivom - Od vrata raja do vrata pakla.

Drugi val izvođača

Najveći studentski festival u Zagrebu

Objavljen i drugi val izvođača „SCool Festa”; rezervacija besplatnih ulaznica u tijeku!

Kuzma & Shaka Zulu, Dino Dvornik tribute band i DJ Sasha Barthezz popet će se na pozornicu ovogodišnjeg „SCool Festa”. U tijeku je i rezervacija besplatnih ulaznica u sustavu Entrio.hr.

Dioklecijanova palača- zvonik

Susret Hrvatskog nadzemlja

Najbolji hrvatski profesor pita se kome treba tradicija

Novi susret Hrvatskog nadzemlja, pod nazivom „Kome treba tradicija", zakazan je za 17. siječnja. Gostuje profesor Marko Dragić, najbolji hrvatski profesor prema odabiru studenata.

Performans "Neljudsko"

Izvedba u MM centru

Performans „Neljudsko” od 20:00 do zatvaranja SC-a, ulaz besplatan

Studentica doktorskog studija na Odsjeku za interdisciplinarne humanističke znanosti u Zadru okupira prostor na ulazu u MM centar pri čemu komentira zbivanja na kulturnoj sceni.