LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Karlom Pišonićem, supokretačem portala Trebam posao

Direktnim kontaktom s poslodavcem jednostavnije i brže do posla

Predstavljamo vam novi portal koji želi olakšati pronalaženje posla svim nezaposlenima. Portal je potpuno besplatan, omogućuje obavljanje razgovora za posao bez odlaska kod poslodavca te njeguje zdrav odnos između poslodavaca i radnika.

Predstavljamo vam novi portal koji želi olakšati pronalaženje posla svim nezaposlenima. Portal je potpuno besplatan, omogućuje obavljanje razgovora za posao bez odlaska kod poslodavca te njeguje zdrav odnos između poslodavaca i radnika.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Državnog zavoda za statistiku stopa registrirane nezaposlenosti u Republici Hrvatskoj iznosi 14.8 posto. Velik dio nezaposlenih čini mlađa populacija, što je osobito zabrinjavajuće. Ako i vi pripadate u kategoriju onih koji traže posao, bilo da želite popraviti svoj tanki studentski budžet ili ste tek diplomirali i tražite svoje prvo stalno zaposlenje, vjerojatno ste iskusili frustraciju prijavljivanja na brojne natječaje bez ikakve povratne informacije od poslodavca. No novopokrenuti portal za spajanje poslodavaca i posloprimaca, Trebam posao nada se da će tome stati na kraj. Kako bi doznali više o tome projektu, razgovarali smo s Karlom Pišonićem, supokretačem portala.

Za početak, možete li nam reći tko su osnivači portala Trebam posao?

Portal smo pokrenuli ja i prijatelj, inače php developer koji želi ostati anoniman. Sada će mnogi očekivati kako ću reći da sam student TVZ-a, FER-a ili nekog srodnog fakulteta, ali nisam student. Inače sam kuhar po struci i trenutno sam chef u jednom restoranu u Zagrebu. Imam 29 godina, a izradom web stranica sam se zarazio prije dvije godine i to ne samo kao hobijem, već sam sate i sate provodio pred računalom čitajući i vježbajući. Moram priznati da sam prije toga znao samo urediti html kod na forumu. Mnogo toga sam jako brzo naučio, čak sam i prošao tečaj web dizajna misleći da ću naučiti nešto više, ali to i nije bilo tako, sve je bilo isključivo na meni i mojoj volji za učenjem.

Što Vas je potaknulo na pokretanje portala, koji su bili Vaši glavni motivi i kada se javila ideja za ovakvim projektom?

Ideja se javila radom u struci. Trebali smo zaposliti kuhara i tu sam naišao na problem. Potraga za radnicima je dosta spora i potrebno je mnogo vremena kako bi oglas bio objavljen, a naravno ako ste poslodavac, oglas treba platiti, što mnogi ne žele pa smo mi zaposlenici primorani preko poznanika i prijatelja tražiti osoblje. Ako nam je oglas objavljen, mi dobijemo samo proslijeđeni životopis koji je uljepšan do krajnjih granica. Ne želim da me se krivo shvati, kao da se iz životopisa ne mogu izvući korisne informacije, mogu, ali ja sam zamislio da to bude mnogo jednostavnije i brže, direktno i bez posrednika koji prosljeđuju životopise. Ono najbitnije jest da se danas jako rijetko koriste preporuke drugih poslodavaca, a mi smo upravo to omogućili na portalu.

FOTO: Trebam posao

Danas se na internetu može naći nekoliko portala čiji je cilj spajanje poslodavaca i potencijalnih zaposlenika. Što čini vaš portal drugačijim od ostalih portala za traženje posla?

Prvo što bih naveo portal je potpuno besplatan. U budućnosti postoji mogućnost, ako se pokaže potreba, naplate istaknutih oglasa, no osnovni paket ostat će besplatan. Kod nas svaki registrirani korisnik ima svoj profil koji može urediti kako on želi i tako se predstaviti poslodavcu jer će poslodavac nakon prijave na oglas moći na portalu pregledati profile svih prijavljenih kandidata na određeni oglas, te pročitati motivacijsko pismo kojeg piše svaki kandidat prilikom prijave na oglas. Freelanceri će znati o čemu se radi jer se na freelance portalima koristi sličan princip. Svaki registrirani poslodavac ako ima pripremljen tekst može objaviti oglas za manje od dvije minute u nekoliko klikova. A potencijalni kandidati koji su zainteresirani za to radno mjesto isto tako u nekoliko klikova naprave prijavu na oglas.

Također smo omogućili obavljanje razgovora za posao direktno u portalu bez potrebe za odlaskom kod poslodavca, što zna biti nezgodno, pogotovo ako tražite posao u drugom gradu. Kada poslodavac odabere kandidata, poziva ga na razgovor za posao gdje poslodavac i kandidat dalje dogovaraju sve pojedinosti vezane uz posao direktno putem portala.

Najvažnija stvar koju smo htjeli postići pokretanjem portala su ocjene, kako radnika tako i poslodavaca. Nakon što je poslodavac prihvatio kandidata i uspješno su se dogovorili te je kandidat započeo raditi, poslodavac može kada on to poželi zatvoriti oglas i ocijeniti radnika kojeg je zaposlio te napisati osvrt i preporuke o istom. Nakon toga radnik dobiva notifikaciju putem emaila da ga je poslodavac ocijenio te on može također napisati osvrt i ocijeniti poslodavca. Cilj je bio postići zdrav odnos između poslodavaca i radnika te time postići pisanje preporuka za buduća zapošljavanja.

Koje će usluge nuditi vaš portal poslodavcima i korisnicima koji traže posao?

Prije svega to će biti besplatno korištenje i oglašavanje na portalu. Poslodavci mogu pregledati dostupne kandidate za zapošljavanje te ih pozvati da se prijave na oglas. Putem razgovora za posao mogu se slati i datoteke, pa tako, ako ima potrebe, mogu se razmijeniti razni dokumenti ili testovi za testiranja zaposlenika. Ako je netko zainteresiran za prijavu na određeni posao, može kontaktirati oglašivača porukom i saznati dodatne informacije, a ako bude bilo potrebe, dodavat ćemo i dodatne mogućnosti.

Kome je portal namijenjen, odnosno kakve korisnike želite privući? Imate li neku ciljnu skupinu, bilo da su to mladi bez iskustva ili oni koji su neko iskustvo već stekli?

Prvotni je plan bio fokusirati se na ugostiteljstvo, ali kako je vrijeme prolazilo pomislio sam zašto to ne bi bilo omogućeno svima. Sada imamo kategorije za većinu poslova koji se nude i traže na našem tržištu. Svakako smo mislili i na studente koji imaju svoju kategoriju studentski poslovi te će pomoću honorarnih poslova dobiti ocjene i osvrte koji im mogu pomoći u daljnjem zapošljavanju.

FOTO: Trebam posao

Imate li dogovorenu već neku suradnju s potencijalnim poslodavcima?

Trenutno još nemamo nikakvih suradnja jer je stranica u pogonu tek dva tjedna, no nadamo se da će se to uskoro promijeniti. Svi potencijalni partneri koji žele ostvariti suradnju dobivaju mogućnost istaknutih oglasa te reklamiranja bannerima na našim stranicama. Kako sam već rekao, portal je u pogonu dva tjedna i trenutno imamo oko 150 registriranih korisnika, od čega 54 poslodavaca. Facebook stranica nam broji preko 1100 pratitelja u samo dva tjedna bez plaćenih oglasa što nas jako veseli pa smo odlučili pokrenuti Twitter profil, a u planu je i LinkedIn stranica.

Jeste li imali neku podršku prilikom pripreme i provedbe projekta, bilo od neke organizacije ili Vaših bližnjih?

Nismo imali nikakvu podršku, sve je krenulo samoinicijativno i trenutno se financiramo vlastitim novcem. Sve radimo od kuće, na kavama, često do kasno u noć jer je zbog stalnih poslova jako teško uskladiti rasporede. Moram zahvaliti i svojoj supruzi koja mi tolerira sve ovo vrijeme koje provodim radeći oko portala.

Koji su planovi za budućnost osim samog održavanja?

Velika želja nam je da cijeli projekt uspije. Ako se pokaže kao uspješan, nadamo se da će doći i do financijske zarade, pa onda sukladno s time možemo postaviti planove i projekte. Trenutno vodimo cijeli projekt kao fizičke osobe, nemamo tvrtke, ali ako se pokaže potreba za time, neće nas biti strah upustiti se i u te vode.

Želite li nešto poručiti svima onima koji će koristiti Vaš portal, bilo da su to poslodavci ili potencijalni zaposlenici, kao i onima koji bi se možda upustili u sličan projekt?

Zamolili bi korisnike ako naiđu na pogreškice i bugove da se ne obaziru previše na njih, pokušavamo ih sve poloviti i dotjerati u red. Ako ima kandidata, studenata, grafičkih dizajnera, web dizajnera, programera i sličnih koji bi htjeli volontirati na projektu te tako steći određena iskustva, slobodno neka nas kontaktiraju putem maila info@trebam-posao.com, jer kad se male ruke slože sve je moguće.

FOTO: TREBAM POSAO