LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
WordCamp

Dio WordPress zajednice od 60 milijuna ljudi okuplja se u Zagrebu

Najpopularniju svjetsku platformu za objavljivanje sadržaja na webu trenutačno koristi više od 27 posto svjetskih internetskih stranica, odnosno oko 60 milijuna mrežnih stranica različite namjene. Hrvatska zajednica korisnika okuplja se u Zagrebu tijekom prva tri dana u rujnu.

Najpopularniju svjetsku platformu za objavljivanje sadržaja na webu trenutačno koristi više od 27 posto svjetskih internetskih stranica, odnosno oko 60 milijuna mrežnih stranica različite namjene. Hrvatska zajednica korisnika okuplja se u Zagrebu tijekom prva tri dana u rujnu.

WordCamp Zagreb, najveće godišnje okupljanje WordPress zajednice u Hrvatskoj, održat će se ove godine prvi put u Zagrebu, od 1. do 3. rujna, sa središnjim konferencijskim danom, 2. rujna, u Muzeju suvremene umjetnosti. Organizira ga hrvatska WordPress zajednica u suradnji s WordPress Foundation koja brine o razvoju na svjetskoj razini.

Nakon dvaju izuzetno uspješnih godišnjih izdanja hrvatskog WordCampa – WordCampa Rijeka 2015. i WordCampa Split 2016. – koja su zajedno okupila više od 500 sudionika čiji su profesionalni život ili hobi vezani uz WordPress, organizatori vjeruju da će prvo zagrebačko izdanje biti dosad najveće pojedinačno događanje u Hrvatskoj vezano uz ovu tematiku. To potvrđuje i velik broj sudionika koji se dosad registrirao te izuzetno velik interes za besplatnim radionicama koje se također održavaju u sklopu događaja. Značajan broj sudionika te velik broj predavača ponovno dolazi iz inozemstva.

Hrvatski WordCamp i ove se godine tradicionalno održava tijekom tri dana. Središnji konferencijski dan bit će obilježen predavanjima vrhunskih domaćih i međunarodnih predavača, od kojih su mnogi na ovakvim događanjima u drugim zemljama proglašeni najboljim predavačima. Fokus će biti na temama poput funkcionalnog, modernog web dizajna, različitim načinima implementacije WordPressa za pojedine web funkcionalnosti i novim rješenjima vezanim uz WordPress. Potpuni pregled svih predavanja, uz mogućnost kupovine ulaznica po simboličnoj cijeni prihvatljivoj i dostupnoj svima, nalazi se na poveznici.

Prvi put na WordCampu, tijekom glavnog konferencijskog dana bit će organiziran i poseban program aktivnosti za djecu čiji roditelji sudjeluju na događaju. Posebnu cjelodnevnu, interaktivnu igraonicu kroz koju će djeca razvijati svoje grafomotoričke sposobnosti organizira udruga aRTiS INcludum.

Prvog dana posjetitelje očekuje niz radionica namijenjenih polaznicima različitih razina znanja – od onih koji WordPress koriste za objavljivanje vlastitih sadržaja i uređivanje mrežnih stranica pa do programera i drugih stručnjaka u području web developmenta. Besplatne su i otvorene za sve zainteresirane polaznike koji su se tijekom proteklih tjedana registrirali za sudjelovanje, a tematski su vezane kako uz sam WordPress, tako i uz ostala područja vezana uz prisutnost na webu, poput internetskog marketinga i analitike. Kao posebnu zanimljivost valja istaknuti da će se održati i radionice o WordPressu za djecu, i to na hrvatskom i engleskom jeziku.

Treći dan WordCampa Zagreb, 3. rujna, također će već tradicionalno biti posvećen onima koji sudjeluju u razvoju samog WordPressa, njegovih modula ili lokalizaciji na hrvatski jezik. Contributor Day proteklih je godina okupio pedesetak sudionika iz cijele zemlje, kojima je ovaj dodatni dan druženja prilika za dogovor i razmjenu konkretnih iskustava uživo.

WordPress zajednica ključ je uspjeha ove open source platforme. Najpopularnija je svjetska platforma za objavljivanje sadržaja na webu koju trenutačno koristi više od 27 posto svjetskih internetskih stranica, odnosno oko 60 milijuna mrežnih stranica različite namjene – od osobnih blogova preko portala raznih vrsta do e-trgovina. Od 2003. godine, kada je nastao, postao je jedan od najvažnijih svjetskih open source projekata putem kojeg se demokratizira online izdavaštvo te se promiču vrijednosti zajedničkoga rada i doprinosa projektima otvorenog koda.

Razgranata, neformalna WordPress zajednica, koja rado pomaže drugim korisnicima platforme prilikom implementacije web projekata, razvija dodatne programske module ili prevodi WordPress na druge jezike, jedan je od glavnih razloga globalnog uspjeha WordPressa. Krovna okupljanja na razini gradova, odnosno u slučaju Hrvatske na nacionalnoj razini, središnja su mjesta druženja, razmjene iskustava, učenja i ostvarivanja novih kontakata.

FOTO: PINTEREST