LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ovog se tjedna obilježava Svjetski dan darivatelja krvi

Daruj krv i spasi život!

Povodom obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi Crveni križ poziva na humanitarnu akciju darivanja krvi!

Povodom obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi Crveni križ poziva na humanitarnu akciju darivanja krvi!

14. je lipanj Svjetski dan darivatelja krvi, stoga gradovi diljem Republike Hrvatske provode humanitarnu akciju darivanja krvi. 2005. godine, na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije, jednoglasno je donesena rezolucija o potpori dobrovoljnim neplaćenim darivateljima krvi iz cijelog svijeta. Ovom se rezolucijom proglasio i Svjetski dan dobrovoljnog darivanja krvi u čast nobelovca, doktora Karla Landsteinera, koji je razvio sustav određivanja krvnih grupa, a rođen je upravo 14. lipnja 1868. godine  Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. listopada. Na taj je dan 1953. godine u Željezari Sisak održana prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa.

Svake godine u svijetu se prikupi 92 milijuna doza darovane krvi. Otprilike polovica se prikuplja u visokorazvijenim zemljama, dok nažalost još uvijek većina slabo razvijenih zemalja nema dovoljnu zalihu tekućine koja život znači. Transfuzijom krvi pomaže se u spašavanju milijuna života godišnje, a samo jedna doza krvi može spasiti tri života.

Cilj svjetske zdravstvene zajednice jest do 2020. godine prikupiti svu zalihu krvi dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi. Danas postoje 62 zemlje u kojima je to ostvareno, ali još je njih 40 u kojima se do zaliha krvi dolazi jedino preko obitelji i plaćenih darivatelja. U ovim je zemljama samo 25 % dobrovoljnih darivatelja koji za ovaj čin ne traže novac. Svjetski dan darivatelja krvi podupiru četiri međunarodne organizacije koje rade na promociji dobrovoljnog neplaćenog davanja krvi i na osiguravanju sigurne krvi. To su: Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC), Međunarodna federacija organizacija za dobrovoljno davanje krvi (FIODS) i Međunarodno društvo za transfuziju krvi (ISBT).

Grad Rijeka povodom obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi organizira akciju putem Kluba 100, koji djeluje u okviru Gradskog Društva Crvenog Križa Rijeka. Akcija će okupljati slijedeću kategoriju darivatelje krvi: muškarce koji su dali krv 100 i više puta te žene koje su to učinile 75 puta i više.

Akcija će se održati dana 13. lipnja 2015. u vremenu od 8:00 do 12:00 u Domu Crvenog Križa na Pećinama. Oglašava se na portalu fiuman.hr, koji poziva na share među prijateljima kako bi se odazvao što veći broj ljudi. Prema najavama, uz članove Kluba 100 nazočit će djelatnici tvrtke Saipem Rijeka, članovi Crvenog križa iz Županje i građani koji se priključe. 

I grad Sisak priključuje se akciji, pa će tako akciju darivanja krvi provoditi u sljedećim terminima: srijeda, 2. srpnja u Društvenom domu INA Rafinerija nafte Sisak, A. Kovačića 1 od 08:00 do 14:00 (odmor 12:30-13:00) te u četvrtak 3. srpnja u restoranu Trattoria na Željezničkom kolodvoru Sisak od 09:00 do 15:00 (odmor 12:30-13:00). U najavi stoji da će se ove godine pridružiti i Zajednica sportskih udruga grada Siska i Odbojkaški klub Sisak kao inicijator akcije – "Sportaši daju krv". 

I u Splitu se održava akcija u srijedu 17. lipnja, između 9:00 i 12:00 sati, u novinarskom salonu stadiona Poljud. Riječ je o tradicionalnoj akciji darivanja krvi početkom ljeta, u organizaciji Hrvatskog zbora sportskih novinara – sekcija Split, u suradnji sa Crvenim križem i HNK Hajdukom te sponzorima (Dalmacijavino i Pivovara Osijek). Pozivaju se svi zainteresirani građani Splita i okolice, za koje će biti osiguran i prigodan obrok te piće i kolači.

Pored posebnih akcija, naglašavamo da postoje mjesta na kojima svakodnevno možete darivati krv. U Zagrebu je to moguće u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu, u Petrovoj 3. Cijeli tjedan, od ponedjeljka do petka od 7:30 do 19:00, a subotom od 7:30 do 15:00. 

Za sve vas koji se odlučite darivati krv po prvi put, evo nekoliko uputa o tome jeste li zdravstveno sposoban kandidat, koje prenosimo sa Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu

– krv možete donirati ako imate između 18 i 65 godina. Do 60 godina ako prvi put dajete krv.

– tjelesna težina vam mora iznositi iznad 55 kilograma, a tjelesna temperatura do 37 °C, dok vam puls može varirati između 50 i 100 otkucaja u minuti.

– muškarci u Hrvatskoj krv smiju donirati do 4 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 3 mjeseca, dok žene smiju dati krv do 3 puta godišnje, sa razmakom od 4 mjeseca.

– za darivanje krvi nije potrebno biti na tašte, iako se savjetuje da se minimalno 8 sati prije darivanja ne pije nikakav alkohol i ne unose masni obroci, jer njihovi sastojci mogu biti štetni pri prenošenju u organizam čovjeka kojemu će ta krv biti potrebna.

Sve potrebne informacije o akcijama uvijek možete pronaći na internet stranicama Crvenog križa vašega grada. Budite humanitarni i pomozite, jer možda baš vaša doza krvi nekome spasi život!