Postavljene dvojezične ploče, prosvjednici na nogama

Ćirilični natpisi u Vukovaru

PRVE DVOJEZIČNE PLOČE U VUKOVARU

U Vukovaru su postavljene prve dvojezične ploče na zgradama bitnijih gradskih institucija. Ploče su postavljene rano ujutro, branitelji osuđuju čin postavljanja ploča i pokušavaju ih ukloniti. Neki političari smatraju postavljanje dvojezičnih ploča "praznikom demokracije".

Posljednjih dana u svim medijima aktualna je vijest o postavljanju ćiriličnih ploča u gradu Vukovaru. Očekivano, u medijima, ali i u samome gradu digla se buka oko postavljanja ploča koje će sada biti dvojezične.

  Na samom čelu kolone pobunjenika nalazi se Stožer za obranu hrvatskog Vukovara koji žustro napada vladajuću garnituru zbog provođenja tog zakona. Podsjetimo se kako je tekao sam proces postavljanja dvojezičnih ploča. U rano jutro, oko 6 sati, postavljene su prve ploče na zgradu Porezne uprave i na zgradu Policije. Pomalo kukavički, rekli bi mnogi komentatori na različitim internetskim portalima, usput se pitajući je li taj čin imalo moralan. Nakon toga okupilo se nekoliko desetaka prosvjednika koji su skidanjem ploča pokazali svoje nezadovoljstvo i ogorčenost zbog postavljanja istih. Mišljenja javnosti oko skidanja ploča bila su podijeljena- jedni su ih podržavali i pozdravljali njihov čin, drugi su ih optuživali za vandalizam. Ploče su bile postavljene tek nekoliko sati kad su ih prosvjednici skinuli pitajući se jesu li se borili za takav Vukovar i spominjući da je ćirilično pismo jedno od znakovlja povezanih s nizom zločina na tom području. 

  Prema navodima medija, prvu ploču razbio je Marijan Živković koji je i najavio da će to učiniti. Nakon toga oglasili su se i neki političari, primjerice, Milorad Pupovac, koji je takvo ponašanje nazvao netolerantnim. Arsen Bauk, ministar uprave, smatra da je postavljanje dvojezičnih ploča velik korak u uspostavi demokracije i da bi se tome trebalo pristupiti svečano. Njegovu izjavu oštro je osudio HSP koji pak smatra da se na taj način krše prava hrvatskih branitelja, dragovoljaca i invalida koji su branili Vukovar, ali i cijelu državu. 

 Do kraja dana sukob je eskalirao. Svoj dolazak najavili su prosvjednici iz cijele Hrvatske koji će pomoći Vukovarcima u borbi za pravdu. U Vukovaru je policija bila u stanju pune pripravnosti, a kolona građana negodovala je protiv Vlade naglašavajući kako ne radi u interesu hrvatskih građana. 

 Srpska nacionalna manjina, kao najveća manjina u Republici Hrvatskoj, podržava dvojezične ploče. Smatraju da su ploče potrebne kako bi se smanjio jaz između građana Republike Hrvatske i Republike Srbije. Osim toga, uvođenje dvojezičnih ploča pomaže u pitanjima kulturne i jezične raznolikosti koje čine osnovu zajedničkog i mirnog suživota. Također je i bitna stavka u zakonima Europske unije koji podržavaju raznolikost i pozivaju na toleranciju. Predstavnici srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj uklanjanje ploča doživljavaju kao „vandalizam, primitivizam i divljaštvo“. 

 Do sredine tjedna nije postignut nikakav dogovor. Vlada ne odustaje govoreći kako provodi zakon iz 2009. koji je donijela tadašnja vladajuća koalicija. Ne odustaju ni prosvjednici kojih je sve više i koji naglašavaju da je postavljanje dvojezičnih ploča izraz političke ideologije predsjednika Vlade Zorana Milanovića i predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Iz vrha HČSP-a i HSP-a poručuju kako se totalitarnoj vlasti mora stati na kraj, ali su izuzetno zadovoljni brojem ljudi koji su se odazvali prosvjedu jer na taj način čuvaju dostojanstvo hrvatskog Vukovara.

 

Komentari na članak

Vezani članci

Vukovar

Matej Sunara

Vukovar: ljubav prema domovini, a ne politička parada

Na današnji dan svatko od nas bi se trebao zatvoriti malo u sebe i u tišini pronaći nekakav svoj način iskazivanja poštovanja prema palim žrtvama. Ako si vjernik odi na misu i prikaži je za pale žrtve, prekriži se i pomoli, a ako si ateist upali svijeću i skrušeno se pokloni iskazujući zahvalnost. Danas se sve razlike brišu i veličina vukovarske žrtve nas ujedinjuje.

SataRush1

Glazbeni spektakl u Vukovaru

SataRush party u Vukovaru

U subotu u vukovarskom Radničkom domu poslušajte talentirane DJ-eve, MC-je i bendove.

Film "Ana, ljubavi moja"

Prikazivanje nagrađivanih filmova

Najbolje iz Berlina i Cannesa na 11. Vukovar Film festivalu

Na meniju filmova iz konkurencije, koji se bore za nagrade na ovogodišnjem Vukovar Film festivalu, same su premijerne poslastice, a posjetitelje očekuju i koncerti tri sjajna hrvatska benda.

Hodočašće u Vukovar

Dan sjećanja

Hodočašće ljubavi, mira i ponosa splitskih studenata gradu Vukovaru

Studenti Sveučilišta u Splitu hodočastili su gradu Vukovaru povodom Dana sjećanja na žrtvu ovoga grada. Put je organizirao Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije.

UVSS: hodočašće Vukovaru

Posjet „gradu heroja“

Udruga vukovarsko-srijemskih studenata hodočastila gradu Vukovaru

Četiri stotine studenata iz svih krajeva Hrvatske krenulo je 16. studenog prema „gradu heroja“.