Medijsko opismenjavanje

Čak 150 polaznika prošlo ovogodišnji program Škole medijske kulture

Završila Škola medijske kulture 2018

– Škola medijske kulture ove je godine imala 150 polaznika, 15 predavača 12 voditelja i 11 stručnih suradnika. Veseli me što ove godine imamo veliki broj novih polaznika, a to govori da će Škola imati i broja buduća izdanja. – istaknula je voditeljica.

Svečanom prezentacijom programskih sadržaja u prepunom varaždinskom kinu Gaj završila je 20. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić koja se održavala od 18. do 28. kolovoza 2018. Škola se ubraja među pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske unije.

Svečanu prezentaciju programskih sadržaja otvorile su Jelena Modrić, predsjednica Savjeta Škole, i voditeljica Škole Vera Robić-Škarica.

– Uz dva seminarska stupnja, imamo i 12 radioničkih programa, a cjelokupni program služi cjeloživotnom obrazovanju. Škola medijske kulture ove je godine imala 150 polaznika, 15 predavača 12 voditelja i 11 stručnih suradnika. Veseli me što ove godine imamo veliki broj novih polaznika, a to govori da će Škola imati i broja buduća izdanja. – rekla je Vera Robić Škarica.

Foto: Hrvatski filmski savez

Programski sadržaj prezentirali su polaznici I. i II. seminarskog stupnja te polaznici radionice za igrani film koju je vodio akademski filmski redatelj Ivan Goran Vitez. Radionice za kameru i snimanje bile su pod vodstvom filmskog snimatelja Borisa Poljaka, radionicu za eksperimentalni film vodio je filmski redatelj Damir Čučić, za dokumentarni film redatelj Tomislav Mršić, radionice za montažu odvijale su se s voditeljicom, akademskom i filmskom montažerkom Ivanom Fumić i Slavenom Zečevićem, radionice za animirani film vodili su Miroslav Klarić i Jadranko Lopatić, radionice za postprodukciju zvuka vodila je akademska filmska montažerka Dubravka Premar, a radionice za filmski scenarij bile su pod vodstvom Snježane Tribuson. Zadnjeg se dana moglo poslušati i radijsku reportažu polaznika radionice radijske reportaže pod vodstvom urednice i novinarke Višnje Biti. Radovi su nagrađeni s puno pljeska i smijeha, a predstavljene radove komentirao je legendarni prof. dr. sc. Hrvoje Turković.

Škola medijske kulture dr. Ante Peterlić vrijedan je doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture u okviru nastave hrvatskog jezika i književnosti u našim školama. Njen se program provodi kao cjeloživotno obrazovanje i verificiralo ga je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Organizira je Hrvatski filmski savez, a podupiru partneri i pokrovitelji: Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatska kinoteka, Hrvatski državni arhiv, Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, Grad Varaždin, Filmsko-kreativni studij VANIMA,Sveučilište Sjever, nuSynergetic Orchestra, Pučko otvoreno učilište Varaždin i Kino Gaj.

Komentari na članak

Vezani članci

Studenti

Udruga Val nove generacije

Seminar medijske pismenosti za mlade

Seminar je besplatan, a namijenjen je studentima i učenicima trećih i četvrtih razreda srednjoškolskih ustanova, kao i onima kojima novinarstvo nije samo poziv, već i područje interesa.

Svjetski dan zaštite životinja, naslovna

Na današnji dan

Svjetski dan zaštite životinja

4. listopada obilježavamo Međunarodni dan životinja!

Publika

Hrvatski filmski savez

FOTO: Škola medijske kulture uspješno odgojila svoje mlade polaznike

– Škola medijske kulture „Dr. Ante Peterlić” je najkompletniji izvaninstitucionalni oblik učenja medijske kulture. Ove godine smo kroz dva seminarska i čak 10 radioničkih programa obrazovali više od 70 polaznika. – ističe Vera Robić Škarica, vodteljica Škole.

lav

Filmska umjetnost

Sedam zanimljivih činjenica o „Kralju lavova”

Jedan od najpoznatijih crtića u povijesti promijenio je svijet animacije, a ove je godine doživio novo izdanje. Saznajte nekoliko iznenađujućih činjenica o Kralju lavova.

Naslovna

Recenzija filma "Tu sam pred tobom"

Neobična romantična komedija koja će vas rasplakati

U CineStar kina 23. lipnja dolazi nova britansko-američka romantična komedija „Tu sam pred tobom“. Emilia Clarke i Sam Claflin utjelovili su filmsku ljubavnu vezu koja će ostati upamćena.