Medijsko opismenjavanje

Čak 150 polaznika prošlo ovogodišnji program Škole medijske kulture

Završila Škola medijske kulture 2018

– Škola medijske kulture ove je godine imala 150 polaznika, 15 predavača 12 voditelja i 11 stručnih suradnika. Veseli me što ove godine imamo veliki broj novih polaznika, a to govori da će Škola imati i broja buduća izdanja. – istaknula je voditeljica.

Svečanom prezentacijom programskih sadržaja u prepunom varaždinskom kinu Gaj završila je 20. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić koja se održavala od 18. do 28. kolovoza 2018. Škola se ubraja među pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske unije.

Svečanu prezentaciju programskih sadržaja otvorile su Jelena Modrić, predsjednica Savjeta Škole, i voditeljica Škole Vera Robić-Škarica.

– Uz dva seminarska stupnja, imamo i 12 radioničkih programa, a cjelokupni program služi cjeloživotnom obrazovanju. Škola medijske kulture ove je godine imala 150 polaznika, 15 predavača 12 voditelja i 11 stručnih suradnika. Veseli me što ove godine imamo veliki broj novih polaznika, a to govori da će Škola imati i broja buduća izdanja. – rekla je Vera Robić Škarica.

Foto: Hrvatski filmski savez

Programski sadržaj prezentirali su polaznici I. i II. seminarskog stupnja te polaznici radionice za igrani film koju je vodio akademski filmski redatelj Ivan Goran Vitez. Radionice za kameru i snimanje bile su pod vodstvom filmskog snimatelja Borisa Poljaka, radionicu za eksperimentalni film vodio je filmski redatelj Damir Čučić, za dokumentarni film redatelj Tomislav Mršić, radionice za montažu odvijale su se s voditeljicom, akademskom i filmskom montažerkom Ivanom Fumić i Slavenom Zečevićem, radionice za animirani film vodili su Miroslav Klarić i Jadranko Lopatić, radionice za postprodukciju zvuka vodila je akademska filmska montažerka Dubravka Premar, a radionice za filmski scenarij bile su pod vodstvom Snježane Tribuson. Zadnjeg se dana moglo poslušati i radijsku reportažu polaznika radionice radijske reportaže pod vodstvom urednice i novinarke Višnje Biti. Radovi su nagrađeni s puno pljeska i smijeha, a predstavljene radove komentirao je legendarni prof. dr. sc. Hrvoje Turković.

Škola medijske kulture dr. Ante Peterlić vrijedan je doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture u okviru nastave hrvatskog jezika i književnosti u našim školama. Njen se program provodi kao cjeloživotno obrazovanje i verificiralo ga je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Organizira je Hrvatski filmski savez, a podupiru partneri i pokrovitelji: Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatska kinoteka, Hrvatski državni arhiv, Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, Grad Varaždin, Filmsko-kreativni studij VANIMA,Sveučilište Sjever, nuSynergetic Orchestra, Pučko otvoreno učilište Varaždin i Kino Gaj.

Komentari na članak

Vezani članci

2. DokuMA Film Festival

Filmski, edukativni i zabavni program

2. DokuMA Film Festival u Makarskoj – festival dokumentarnog filma

DokuMA Film Festival ove će se godine održati od 3. do 7. lipnja u Makarskoj. Ovogodišnja zemlja partner je Poljska pa će se na programu naći i dva poljska filma nominirana za Oscara – „Joanna“ i „Naša kletva“.

Odijelo

Rezultati istraživanja

Financijski uvjeti bitniji su od rada u struci za 69 posto građana

– Možda tijekom faksa shvatimo da želimo raditi nešto izvan struke. Ako je dobro plaćeno, zašto ne? – ističe jedna ispitanica.

Polarni san D. Rostuhara

Multimedijalna predavanja

O „Polarnom snu” Davor Rostuhar pred plemenom sanjara

Pred prepunom dvoranom Lisinski, Davor Rostuhar 26. travnja održao je inspirativno multimedijalno predavanje koje je publika prihvatila s oduševljenjem, prekidala čestim i dugim pljeskom i nagradila stajaćim ovacijama na kraju. Novi je termin predavanja zakazan za 6. lipnja 2018. godine, na istom mjestu.

Drakula

Na današnji dan

Roman o krvožednom grofu ugledao svjetlo dana

Što je to bijelo, kreće se noću, pije ti krv, a prazan seminarski papir i skripta nisu?

Natječaj ISFMF-a 2017.

Povezivanje ljudi, filma i glazbe

Zaljubljenici u filmsku glazbu imaju priliku sudjelovati u ISFMF-u 2017 u Puli

Zaljubljen/a si u filmsku glazbu i zvuk? – Onda ne smiješ propustiti ISFMF 2017 u Puli na kojem deset studenata dobiva priliku sudjelovati, naučiti nešto novo i upoznati profesionalce iz industrije filmske glazbe.