Medijsko opismenjavanje

Čak 150 polaznika prošlo ovogodišnji program Škole medijske kulture

Završila Škola medijske kulture 2018

– Škola medijske kulture ove je godine imala 150 polaznika, 15 predavača 12 voditelja i 11 stručnih suradnika. Veseli me što ove godine imamo veliki broj novih polaznika, a to govori da će Škola imati i broja buduća izdanja. – istaknula je voditeljica.

Svečanom prezentacijom programskih sadržaja u prepunom varaždinskom kinu Gaj završila je 20. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić koja se održavala od 18. do 28. kolovoza 2018. Škola se ubraja među pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske unije.

Svečanu prezentaciju programskih sadržaja otvorile su Jelena Modrić, predsjednica Savjeta Škole, i voditeljica Škole Vera Robić-Škarica.

– Uz dva seminarska stupnja, imamo i 12 radioničkih programa, a cjelokupni program služi cjeloživotnom obrazovanju. Škola medijske kulture ove je godine imala 150 polaznika, 15 predavača 12 voditelja i 11 stručnih suradnika. Veseli me što ove godine imamo veliki broj novih polaznika, a to govori da će Škola imati i broja buduća izdanja. – rekla je Vera Robić Škarica.

Foto: Hrvatski filmski savez

Programski sadržaj prezentirali su polaznici I. i II. seminarskog stupnja te polaznici radionice za igrani film koju je vodio akademski filmski redatelj Ivan Goran Vitez. Radionice za kameru i snimanje bile su pod vodstvom filmskog snimatelja Borisa Poljaka, radionicu za eksperimentalni film vodio je filmski redatelj Damir Čučić, za dokumentarni film redatelj Tomislav Mršić, radionice za montažu odvijale su se s voditeljicom, akademskom i filmskom montažerkom Ivanom Fumić i Slavenom Zečevićem, radionice za animirani film vodili su Miroslav Klarić i Jadranko Lopatić, radionice za postprodukciju zvuka vodila je akademska filmska montažerka Dubravka Premar, a radionice za filmski scenarij bile su pod vodstvom Snježane Tribuson. Zadnjeg se dana moglo poslušati i radijsku reportažu polaznika radionice radijske reportaže pod vodstvom urednice i novinarke Višnje Biti. Radovi su nagrađeni s puno pljeska i smijeha, a predstavljene radove komentirao je legendarni prof. dr. sc. Hrvoje Turković.

Škola medijske kulture dr. Ante Peterlić vrijedan je doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture u okviru nastave hrvatskog jezika i književnosti u našim školama. Njen se program provodi kao cjeloživotno obrazovanje i verificiralo ga je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Organizira je Hrvatski filmski savez, a podupiru partneri i pokrovitelji: Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatska kinoteka, Hrvatski državni arhiv, Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, Grad Varaždin, Filmsko-kreativni studij VANIMA,Sveučilište Sjever, nuSynergetic Orchestra, Pučko otvoreno učilište Varaždin i Kino Gaj.

Komentari na članak

Vezani članci

Stream konferencije Hrvatskog studentakog zbora

Konferencija uživo

Live stream s konferencije Hrvatskog studentskog zbora

Ostanite informirani i uključite se uživo na konferenciju

Kratki na brzinu

Revija hrvatskih kratkih filmova

„Kratki na brzinu” privlači filmske entuzijaste u Svetog Ivana Zelinu

– Svake godine svjedočimo sve većem odazivu talentiranih kreativaca što je cijelom timu Revije najsnažniji pokazatelj da smo stvorili kvalitetno mjesto edukacije i kreativnog razvoja za sve filmske entuzijaste. Veselimo se napretku i uspjehu svakog autora. – izjavio je umjetnički direktor Revije.

Film "Trás-os-Montes"

MM centar

Besplatna projekcija filma portugalskih vizionara – „Trás-os-Montes”

Drugi zajednički film Antónia Reisa i njegove supruge Magride Cordeire gledamo u MM centru u okviru projekta Kratke slike.

Jaws

Upotpunite svoje ljeto!

Sedam filmova za ljetne večeri

Donosimo vam listu filmova koji će vam skratiti ljetne večeri, a na listi se nalaze i novi i stari filmovi koji su vrijedni vaših minuta!

Sven Mikulec

Intervju: Sven Mikulec

FAK: „must'' stranica za sve filmofile iz regije

''Ako volite film koliko i mi, ako volite pisati, a niste opterećeni takvim glupostima kao što su plaće, javite nam se i pomozite nam da postignemo zacrtano - postanemo najbolja filmska stranica u regiji.''