Udruga CRANE

Andrija Čolak gostovao na Startup srijedi

Startup srijeda 2.11.2016.

Čolak je gostima poručio da, ako misle biti poduzetnici, budu spremni na puno razočaranja i padova te da nikad ne odustaju od svojih zamisli jer se uvijek može dogoditi nešto što će ih vratiti "natrag u igru".

Prodavač krumpira i kišobrana. Tako je sebe ukratko predstavio jedan od najuspješnijih hrvatskih poduzetnika, Riječanin Andrija Čolak, koji je u srijedu gostovao na eventu Startup srijeda u Matis Lounge Baru u Zagrebu. Čolak je mnogobrojnim posjetiteljima ispričao svoju životnu i poslovnu priču kako bi ih nadahnuo da krenu sa svojom poduzetničkom karijerom.

Andrijina karijera počela je ni manje ni više nego na – televiziji. Nesuđena TV zvijezda nije za svoj jednogodišnji angažman dobila niti kune, pa se odlučila za promjenu posla, ali i odlazak na studij u Kanadu. Tamo je slučajno naletio na specijalizirani oglasnik za nekretnine, koji tad u Hrvatskoj nije postojao. Ubrzo je pokrenuo vlastiti specijalizirani oglasnik koji je ubrzo od 30-ak stranica porastao na 136 stranica oglasa. Oglasnik je ubrzo prodao jednom od brojnih ponuđača.

– Znate da je vaša tvrtka uspješna kad se drugi ljudi javljaju tebi s ponudama, kad se bore za tebe. To je kao u vezi. Lakše je curu osvojiti kad si onako cool i nezainteresiran, nego kad trčiš za njom. Tako je i u poslu.

Nakon oglasnika s nekretninama, ubrzo se bacio u novi posao. Sa svojim suradnicima odlučio je oživjeti riječkog prodavača pomfrija kojeg su se sjećali iz djetinjstva. S tom idejom nastao je Surf'n'fries, restoran brze prehrane s jednostavnim menijem i posebnim retro pakiranjem. Franšiza je doživjela pravi uzlet te se raširila cijelim svijetom, a najzanimljivija ponuda stigla je iz Vijetnama, gdje na 90 milijuna stanovnika postoji tek jedan McDonald's. Ipak, velika financijska kriza dovela je franšizu na rub propasti, no Andrija i partneri uspjeli su stabilizirati posao.

– Važno je biti strastven u poslu koji radite, raditi ga dobro i imati za njega tržište. Zato sam franšizu i nazvao Surf'n'fries. Jer ne možeš biti baš strastven prema krumpiru. Ali zato u surfanju uživam.

Posljednji Čolakov "izum" je pametni kišobran, poznat pod nazivom KISHA. Nevjerojatna je činjenica da je sve počelo od jednog statusa na Facebooku u kojem je izrazio frustraciju kišom koja u Rijeci pada skoro svaki drugi dan. Naravno, komentari koji su na prvi pogled zvučali glupo razvili su se u koncept kišobrana koji ne možete izgubiti.

KISHA je još jedan startup koji ima velik potencijal, a o atraktivnosti proizvoda kazuje priča o kuriru koji je dostavljao kišobran, ali nije mogao odoljeti da ne otvori paket i ne zaviri u njega. 

Za kraj svog izlaganja Čolak je gostima poručio da, ako misle biti poduzetnici, budu spremni na puno razočaranja i padova te da nikad ne odustaju od svojih zamisli jer se uvijek može dogoditi nešto što će ih vratiti "natrag u igru".

Komentari na članak

Vezani članci

Ekonomski fakultet u Splitu

Dvodnevna konferencija

Vodeći globalni poduzetnici Chicago Super Six na splitskom Ekonomskom fakultetu

U Splitu će se 5. i 6. listopada održati poduzetnička konferencija „Global Opportunities Beyond Borders“ podijeljena na dva dijela – „Move it forward“ te „Pitch competition“.

Croatia Youth to Business Forum

AIESEC Hrvatska

„Croatia Youth to Business Forum” predstavlja niz poznatih i odličnih predavača koji govore o pronalasku posla!

Youth to Business Forum održava se 19. studenog na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu s početkom u 10h. Prijave u tijeku!

https://www.flickr.com/photos/adasorous/4946875340/in/photolist-8x92G9-k7WT7i-k7WaCV-d4VET-Ps83C-24E1GZ-JVFMHa-k7XRR9-6LoQh2-TktPwc-eYBs2-arZCvc-8vVA8c-268nSD9-23SDvcp-aW9hm8-SKx38h-dCnnJn-77FBw8-23MtxZm-jdYyDV-77k3DN-29qxTmZ-9eUjB7-akQNSN-8q91ct-77rsfa-9eRckp-akALy5-aKyYtp-9EMuUK-gpQ3Wa-73hSZf-ngyeh-aXApQk-8MAKcy-77dxan-pk331J-6f9BUt-6fdPm3-9eRbKg-pKzNcM-6vkWf9-9eUjKy-77g8QF-GNXCTw-Fbwvnc-aUeVMF-24LegMz-77k6e5

Poslijediplomsko obrazovanje

Službeno počinje nastava na novom studiju Poduzetništvo i EU fondovi

Nastava 27. po redu studijskog programa na Sveučilištu Sjever započinje ovog petka za prvu generaciju studenata. Njih će 16 na poslijediplomskom sveučilišnom specijalističkom studiju stjecati znanja na polju poduzetništva i EU fondova.

Globalni tjedan poduzetništva, EWoB

Globalni tjedan poduzetništva

Nova je era poduzetništva; studenti su je odlučili približiti Osječanima!

Od utorka do četvrtka, zahvaljujući studentima iz EWoB-a, Osječani imaju priliku poslušati što stručnjaci kažu o novoj eri poduzetništva, ali i o svojim putevima kroz izazove suvremenog društva.

isto

Samoinicijativno poslovanje

Popis vještina koje posjeduju inspirativni poduzetnici

Sve je češća praksa samoinicijativnosti u poslovnom svijetu. Nadahnuti mladi sami pokreću vlastite poslove, no većina njih ne ugleda svijetlo dana. Kako vaš bi, savladajte ovih nekoliko vještina.