Završna konferencija EU projekta

30 nezaposlenih osoba osposobljeno za novo „zeleno“ zanimanje

Livada u sumrak

U sektoru gospodarenja otpadom proveo se program „S nama na zelenu granu“. Polaznici su besplatno stekli značajne izlazne kompetencije.

U kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Ante Babić u Umagu, 11. studenog  2016. godine u 11 sati, održat će se završna konferencija EU projekta S nama na zelenu granu i svečana podjela uvjerenja prvoj generaciji polaznika programa osposobljavanja za sortiranje i recikliranje otpada. Projekt je pri samome kraju, a na ovaj način završava jedna od najvažnijijh projektnih aktivnosti.

Program osposobljavanja za poslove sortiranja i recikliranja otpada besplatno je prošlo ukupno 30 nezaposlenih osoba; 15 s područja Bujštine i 15 s područja Grada Pule te ostalih krajeva Istarske županije. Teorijski dio odrađen je u obliku multimedijalne nastave na daljinu, iz učionice u Umag, uz pomoć suvremene tehnologije i asistenta u nastavi u Otvorenom učilištu Diopter Pula.

Ovo je prvi program osposobljavanja za novo zeleno zanimanje u sektoru gospodarenja otpadom. Naime, polaznicima nudi značajne izlazne kompetencije, kao što su poznavanje zakonodavnog okvira i sustava organiziranoga gospodarenja otpadom, poznavanje kategorija otpada i načina njegova zbrinjavanja, odvajanje i sortiranje neopasnog otpada na frakcije, rukovanje opremom za prešanje uz primjenu pravila zaštite na radu, zaštite od požara i pružanje prve pomoći.

U sastavljanju programa osposobljavanja sudjelovali su stručnjaci iz gospodarskog sektora, iz poduzeća 6. maj d.o.o. Umag, koji su ujedno bili i predavači. Osim osmišljavanja i provedbe novoga programa osposobljavanja, projekt se bavio i drugim aktivnostima, kao što su: edukacija građana o značenju i načinima odvajanja otpada u kućanstvu, jačanje kompetencija upravljačkog i nastavničkog osoblja dvaju učilišta te procesom uvođenja sustava kvalitete u ustanove za obrazovanje odraslih. Posebna vrijednost podizanja svijesti o važnosti recikliranja prikazana je konceptualnim performansima umjetnice Slavice Marin.

Sudionici su bili POU Ante Babić Umag, u ulozi nositelja, dok su partneri bili Otvoreno učilište Diopter Pula, Udruga Zelena Istra Pula te komunalno poduzeće 6. maj d.o.o.  Projekt je je sufinancirala Europska unija iz Europskog Socijalnog Fonda. Njegova ukupna vrijednost iznosi 732 600,14 kn, od čega su 686 373,07 kn bespovratna sredstva.

Komentari na članak

Vezani članci

Putovanje 1

Konferencija na EFZG-u

Studenti iz Tourism Laba otvaraju pitanje današnjih izazova turizma

Studentska udruga Tourism Lab organizira treće izdanje konferencije Tour de Tourism. Brojni će predavači posjetitelje upoznati s današnjim izazovima turizma, ali i podijeliti s njima svoja bogata iskustva na ovome području.

Ivana Maletić

Intervju: Ivana Maletić

Mladi pred izazovom korištenja EU fondova

Kao najavu konferencije na Ekonomskom fakuletu obavili smo razgovom s Ivanom Maletić o samoj konferenciji te mogućnostima koje se pružaju mladima u sklopu iskorištavanja sredstava EU fondova.

Regionalna konferencija Europskog parlamenta mladih u Zagrebu

Regionalna konferencija Europskog parlamenta mladih u Zagrebu

Mladi argumentirano raspravljali o važnim temama vezanim za Europsku uniju

Na konferenciji u Zagrebu mladi su iznosili svoje stavove vezane uz različite teme iz područja Europske unije. Raspravljalo se o održivosti ribolova, zelenoj politici i služenju vojnog roka za žene.

Zagreb Connect 2015

Imaš svoj start up i spreman si predstaviti se investitorima? 

Prijavi se na start up natjecanje Zagreb Connect 2015! 

Ukoliko želite predstaviti svoj projekt potencijalnim investitorima, ulagačkim institucijama i povezati se s ljudima iz start up svijeta prijavite se na pitch natjecanje!

EU fondovi za mlade

Savjet mladih Grada Zagreba

Naučite kako napraviti uspješan projekt na konferenciji "EU fondovi za mlade"

Na konferenciju su pozvani predstavnici 50 najrelevantnijih udruga mladih u Gradu Zagrebu koji će u petak imati priliku učiti od vrsnih hrvatskih stručnjaka.