LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zob definitivno nije dosadna i bezukusna

Zobene pahuljice za energičan početak dana

Nema bolje motivacije za ustajanje ujutro od pomisli na fini doručak. Osim okusa, bilo bi dobro i da je doručak hranjiv i zdrav. Zobene pahuljice sjajan su izbor za dobar početak dana. Donosimo vam neke prednosti ove žitarice te prijedloge za serviranje.

Nema bolje motivacije za ustajanje ujutro od pomisli na fini doručak. Osim okusa, bilo bi dobro i da je doručak hranjiv i zdrav. Zobene pahuljice sjajan su izbor za dobar početak dana. Donosimo vam neke prednosti ove žitarice te prijedloge za serviranje.

Doručak se smatra najvažnijim obrokom u danu koji nam daje energiju potrebnu za dobar početak novog dana. Budući da je tema zdravog života vrlo aktualna, često je pitanje što bi bilo najbolje konzumirati za doručak. Jedna od namirnica koja se uvijek nametne jesu zobene pahuljice koje se mogu ukomponirati u vrlo različita jela u kojima ćete zasigurno pronaći nešto i za sebe.

Zobene pahuljice, FOTO: Flickr

Zob je žitarica koja sadrži puno korisnih nutrijenata. Osim velike količine ugljikohidrata i vlakana, zob sadrži više proteina i masti od ostalih žitarica, a sve od navedenog potrebno je tijelu da bi normalno funkcioniralo. Posebno je važna uloga beta-glukana, vlakna za koje je dokazano da snižava razinu kolesterola i šećera u krvi te povećava osjećaj sitosti. O količini konzumiranih pahuljica ovisi vrijeme nakon kojega ćete ponovno ogladnjeti tako da si slobodno napunite zdjelicu. Ne treba zaboraviti da su zobene pahuljice vrlo povoljne i kao stvorene za studentski džep.

Chia tortice: ukusni zalogaji savršeni za sve one koji traže brz i zdrav obrok


Zobene pahuljice mogu se jednostavno pretvoriti u fini obrok za početak dana. Najčešći oblik konzumiranja jest zobena kaša. Ona je mješavina zobenih pahuljica, vode i malo soli, a umjesto vode može se koristiti i mlijeko. Pahuljice se kuhaju kako bi omekšale te se dobije gusta kaša. Dvije su vrste zobenih pahuljica najzastupljenije u našim trgovinama: cijele i usitnjene. Cijele zobene pahuljice kuhaju se nešto duže, desetak minuta, dok usitnjenima treba oko 5 minuta, a u mikrovalnoj su i 2 minute dovoljne. Možete reći da to zvuči bljutavo i bezukusno i mi ćemo se složiti s tim, ali ta mješavina predstavlja bazu u koju se mogu dodati razni začini i namirnice za poboljšanje, odnosno dodatak okusa. Neki su od dodataka svježe, suho i smrznuto voće, cimet, čokolada (poželjno ona sa što većim udjelom kakaa), med, sjemenke (lanene ili chia) i drugi. Kombinacija je beskonačno mnogo.

Budući da je svaka minuta ujutro dragocjena, kuhanje kaše nije baš uvijek praktično, ali i za to postoje rješenja. Najjednostavnije je zobene pahuljice ujutro ubaciti u mikrovalnu. Predlažemo da se zobene pahuljice preliju mlijekom, ubace na 2 do 3 minute u mikrovalnu te im se doda žlica meda, lanenih sjemenki, nareže se neko voće poput banane ili jagoda te se sve skupa promiješa.

Zobena kaša, FOTO: Flickr/Daniella Segura

Istraživanje otkrilo: „lockdown” tijekom koronavirus pandemije prerano postarao mozgove mladih?


Također možete navečer prije spavanja cijelu smjesu ubaciti u hladnjak te je ona ujutro spremna za konzumiranje. U zobene pahuljice doda se, prema željenoj gustoći, mlijeko i jogurt (omjere isprobavajte jer se svakome drugačije sviđa) i svi željeni dodaci. Naš je prijedlog da dodate chia sjemenke koje će zgusnuti smjesu, kakao i neko bobičasto voće, sve promiješajte i stavite poklopljeno u frižider. Tijekom noći svi će se okusi sljubiti, a zobene pahuljice omekšat će i upiti dio tekućine. Dvije minute navečer omogućit će vam i duže spavanje i pun želudac na ranojutarnjem predavanju ili poslu.

Za one koji se nikako ne mogu ustati na vrijeme da bi si priuštili doručkovanje kod kuće, dobra su ideja zobeni keksići za ponijeti. Postupak pripreme ne može biti jednostavniji i potrebna su samo dva sastojka. Zgnječi se jedna ili dvije zrelije banane, pomiješaju se za zobenim pahuljicama da bi se dobila smjesa koja je dovoljno gusta za oblikovanje, oblikuju se i peku u pećnici na 200°C petnaest minuta. Uvijek se može ubaciti još nešto poput oraha, sušenih brusnica ili komadića čokolade koji će keksiće svaki put učiniti drugačijima. Nestanu dok si rek'o keks.

Zobeni keksi, FOTO: Flickr

Ravnateljstvo civilne zaštite izdalo upute za zaštitu od toplinskog vala


Žitne pahuljice u trgovinama obično su pune šećera. Korištenje zobenih pahuljica omogućava kontroliranje dodanog šećera i općenito veću raznolikost u prehrani. Ako ste i dalje u dilemi ili ne vjerujete da se obične bezukusne zobene pahuljice mogu ukomponirati u fine obroke, probajte nešto od gore navedenog. Kao što J. K. Rowling kaže Ako ne voliš čitati, nisi pronašao pravu knjigu, mi kažemo: ako ne voliš zobene pahuljice, još nisi pronašao dobitnu kombinaciju.

FOTO: PIXABAY