Zob definitivno nije dosadna i bezukusna

Zobene pahuljice za energičan početak dana

Zobene pahuljice s voćem

Nema bolje motivacije za ustajanje ujutro od pomisli na fini doručak. Osim okusa, bilo bi dobro i da je doručak hranjiv i zdrav. Zobene pahuljice sjajan su izbor za dobar početak dana. Donosimo vam neke prednosti ove žitarice te prijedloge za serviranje.

Doručak se smatra najvažnijim obrokom u danu koji nam daje energiju potrebnu za dobar početak novog dana. Budući da je tema zdravog života vrlo aktualna, često je pitanje što bi bilo najbolje konzumirati za doručak. Jedna od namirnica koja se uvijek nametne jesu zobene pahuljice koje se mogu ukomponirati u vrlo različita jela u kojima ćete zasigurno pronaći nešto i za sebe.

Zobene pahuljice, FOTO: Flickr

Zob je žitarica koja sadrži puno korisnih nutrijenata. Osim velike količine ugljikohidrata i vlakana, zob sadrži više proteina i masti od ostalih žitarica, a sve od navedenog potrebno je tijelu da bi normalno funkcioniralo. Posebno je važna uloga beta-glukana, vlakna za koje je dokazano da snižava razinu kolesterola i šećera u krvi te povećava osjećaj sitosti. O količini konzumiranih pahuljica ovisi vrijeme nakon kojega ćete ponovno ogladnjeti tako da si slobodno napunite zdjelicu. Ne treba zaboraviti da su zobene pahuljice vrlo povoljne i kao stvorene za studentski džep.

Zobene pahuljice mogu se jednostavno pretvoriti u fini obrok za početak dana. Najčešći oblik konzumiranja jest zobena kaša. Ona je mješavina zobenih pahuljica, vode i malo soli, a umjesto vode može se koristiti i mlijeko. Pahuljice se kuhaju kako bi omekšale te se dobije gusta kaša. Dvije su vrste zobenih pahuljica najzastupljenije u našim trgovinama: cijele i usitnjene. Cijele zobene pahuljice kuhaju se nešto duže, desetak minuta, dok usitnjenima treba oko 5 minuta, a u mikrovalnoj su i 2 minute dovoljne. Možete reći da to zvuči bljutavo i bezukusno i mi ćemo se složiti s tim, ali ta mješavina predstavlja bazu u koju se mogu dodati razni začini i namirnice za poboljšanje, odnosno dodatak okusa. Neki su od dodataka svježe, suho i smrznuto voće, cimet, čokolada (poželjno ona sa što većim udjelom kakaa), med, sjemenke (lanene ili chia) i drugi. Kombinacija je beskonačno mnogo.

Budući da je svaka minuta ujutro dragocjena, kuhanje kaše nije baš uvijek praktično, ali i za to postoje rješenja. Najjednostavnije je zobene pahuljice ujutro ubaciti u mikrovalnu. Predlažemo da se zobene pahuljice preliju mlijekom, ubace na 2 do 3 minute u mikrovalnu te im se doda žlica meda, lanenih sjemenki, nareže se neko voće poput banane ili jagoda te se sve skupa promiješa.

Zobena kaša, FOTO: Flickr/Daniella Segura

Također možete navečer prije spavanja cijelu smjesu ubaciti u hladnjak te je ona ujutro spremna za konzumiranje. U zobene pahuljice doda se, prema željenoj gustoći, mlijeko i jogurt (omjere isprobavajte jer se svakome drugačije sviđa) i svi željeni dodaci. Naš je prijedlog da dodate chia sjemenke koje će zgusnuti smjesu, kakao i neko bobičasto voće, sve promiješajte i stavite poklopljeno u frižider. Tijekom noći svi će se okusi sljubiti, a zobene pahuljice omekšat će i upiti dio tekućine. Dvije minute navečer omogućit će vam i duže spavanje i pun želudac na ranojutarnjem predavanju ili poslu.

Za one koji se nikako ne mogu ustati na vrijeme da bi si priuštili doručkovanje kod kuće, dobra su ideja zobeni keksići za ponijeti. Postupak pripreme ne može biti jednostavniji i potrebna su samo dva sastojka. Zgnječi se jedna ili dvije zrelije banane, pomiješaju se za zobenim pahuljicama da bi se dobila smjesa koja je dovoljno gusta za oblikovanje, oblikuju se i peku u pećnici na 200°C petnaest minuta. Uvijek se može ubaciti još nešto poput oraha, sušenih brusnica ili komadića čokolade koji će keksiće svaki put učiniti drugačijima. Nestanu dok si rek'o keks.

Zobeni keksi, FOTO: Flickr

Žitne pahuljice u trgovinama obično su pune šećera. Korištenje zobenih pahuljica omogućava kontroliranje dodanog šećera i općenito veću raznolikost u prehrani. Ako ste i dalje u dilemi ili ne vjerujete da se obične bezukusne zobene pahuljice mogu ukomponirati u fine obroke, probajte nešto od gore navedenog. Kao što J. K. Rowling kaže Ako ne voliš čitati, nisi pronašao pravu knjigu, mi kažemo: ako ne voliš zobene pahuljice, još nisi pronašao dobitnu kombinaciju.

Komentari na članak

Vezani članci

Mladost

Ponekad se teško odlučiti za tjelovježbu, ali organizam pamti

U zdravom tijelu zdrav duh

Kada kažu – u zdravom tijelu zdrav duh – ne lažu! Redovita tjelovježba čini dobro i tijelu, ali i našem duhu, odnosno psihi. Da malo razbistrimo um i osvježimo tijelo možemo otići trčati na nasip, šetati po Jarunu ili se učlaniti u jednu od tri studentske teretane. Stoga, dosta je sa isprikama! Krenite!

Krzno je opasno za ljude koji ga nose

Upozorenje udruge Prijatelji životinja

Krzno je opasno za zdravlje ljudi

Istraživanja su pokazala da je proizvodnja krzna pogubna za ljudsko zdravlje te da se u dječjoj odjeći s krznenim dodacima nalaze otrovi. Udruga Prijatelji životinja apelira na građane da ne kupuju takve proizvode.

Kondomi, zaštita

Nove dimenzije spolnosti

Rezultati ankete: Dečki uglavnom ne koriste zaštitu, prezervativ najkorištenija metoda

Rezultati ankete u sklopu projekta „Nove dimenzije spolnosti” pokazali su da malo više od 70% sudionika koristi zaštitu tijekom seksa i to u većini slučajeva prezervative, oko 19% ponekad koristi zaštitu, dok 10% prakticira nezaštićeni seks.

Djevojka u vlaku

Na današnji dan

Međunarodni dan epilepsije

Oko 65 milijuna ljudi u svijetu pati od epilepsije, a od ove godine, svakog drugog ponedjeljka u veljači obilježavat će se Međunarodni dan epilepsije.

Foto: Pinterest

DIY

3 domaća recepta za sredstva za pranje rublja

Ne morate trošiti novac na skupe deterdžente za rublje koji zagađuju okoliš, bilo da se radi o tekućem, onom u prahu ili omekšivaču.