Rezultati istraživanja

Zdrav režim prehrane loše utječe na vaš društveni položaj

FOTO: Pexels

Prema novim istraživanjima, zdrav režim prehrane ima negativne posljedice na to kako vas vaša okolina, obitelj i prijatelji vide. Naime, potreba da se jede isključivo zdravo povezana je s potrebom za kontroliranjem svake situacije i nespontanošću.

S obzirom na rastući trend brige o zdravlju posljednjih godina, mnogi su se odlučili na prehranu bez glutena, prerađenih šećera, mesnih proizvoda i ostale procesuirane hrane. Danas je uvelike lakše tako se hraniti jer su brojni kafići i restorani u svoje menije uvrstili potrebe vegana i osoba intolerantnih na laktozu i gluten. Dalo bi se zaključiti kako je taj režim prehrane postao prihvatljiv društvu, ali nije.

Znanstvenici su desetljećima proučavali poremećaje prehrane kao što je anoreksija oko koje se uvijek vode rasprave, ali isključivo zdrav režim prehrane do sada nije proučavan pod lošom stigmom.

FOTO: Pexels

Stoga su se Suzanne M.Nevin i Lenny R.Vartanian pozabavili istraživanjem te su pred ispitanike odlučili staviti detaljne opise poremećaja u prehrani kako bi procijenili koji se društveni problemi vežu uz njih. Rečeno im je da odlučuju na temelju njihovih stavova i toga kako bi se društvo odnosilo prema njima. Među odgovorima negativno su ocijenjeni oni koji imaju izražene jasne prehrambene navike isključivo zdravog režima, dok su osobe čija prehrana nije imala posebnih ograničenja ocijenjene kao poželjnije. Najgore ocjene dodijeljene su režimima prehrane osoba kojima je dijagnosticirana anoreksija.

Zaključak istraživanja nalaže da društvo osuđuje pretjerivanje u zdravom načinu prehrane, opterećivanje brojanjem kalorija i izbjegavanjem većine namirnica Potreba da se jede isključivo zdravo povezana je s potrebom za kontroliranjem svake situacije i nespontanošću.

Svatko tko je ikada bio na dijeti sigurno se morao suočiti s komentarima kao što su dosadan si, naruči pizzu, ne jedi salatu, jedeš stiropor (rižine krekere) te je morao objašnjavati što su chia sjemenke ili zobene mekinje. Naravno da nema ništa loše u tome što se trudite jesti zdravo, ali ni u čemu ne treba pretjerivati. Opsjednutost čitanjem što neka namirnica sadržava u sebi društvo će puno češće osuditi nego prihvatiti.

Komentari na članak

Vezani članci

Zašto su mačke dobre za vaše zdravlje 12

Slatki kućni ljubimci

Mačke su dobre za zdravlje

Ako još uvijek nemate mačku, krajnje je vrijeme da je udomite. Donosimo vam deset razloga zbog kojih to morate učiniti.

stres

Briga za zdravlje

U pet jednostavnih koraka do smanjenja blagdanskog stresa

Iako lijepo, blagdansko razdoblje sa sobom donosi i mnogo stresa. Uz nervozu oko sitnica poput odabira darova za najmilije, za studente su tu i akademske obaveze koje su se odjednom nagomilale. Ako vam je dosta svega i trebate pomoć kako biti opušteniji i zdraviji, ovo je tekst za vas.

Zgrada fakulteta

Privlači novac i projekte EU

FER je vodeća hrvatska istraživačka institucija

Zagrebački Fakultet elektotehnike i računarstva (FER) u posljednjih je 6 godina privukao oko 16 milijuna eura kroz različite programe, čime se pozicionirao kao vodeća hrvatska istraživačka institucija.

Religija

Istraživanje instituta PEW o religijskim trendovima

Dominantne svjetske religije 2050. godine bit će...

Istraživanje Pew instituta pokazuje zaimljive trendove vezane uz dinamiku populacije dominantnih svjetskih religija.

Spa

Opasna navika

Može li nas istiskivanje prištića ubiti

Istiskivanje prišteva djeluje kao najoptimalnije rješenje, ali dermatolozi kažu kako ta navika i nije tako bezazlena.