Zdravo sveučilište

Zagrebački studenti ukazuju na problem nedostatka primarne zdravstvene zaštite za studente

Zdravo sveučilište; Kontracepcija

Studentski dani zdravlja u organizaciji promotivno-preventivnog programa Zdravo sveučilište održani su 15. i 16. listopada već drugi put u Studentskom centru. Tim su projektom studenti mogli saznati najbitnije informacije o zdravlju i važnosti brige o zdravlju. Uz to, željelo se ukazati na problem zagrebačkog sveučilišta, a to je nedostatak primarne zaštite za studente, te potaknuti na osnivanje studentske ambulante.

Promotivno-preventivni program Zdravo sveučilište već drugu godinu zaredom organiziralo je Studentske dane zdravlja koji su se održali 15. i 16. listopada u Studentskom centru. Program je sadržavao 10 postaja na kojima su se studenti mogli informirati o zdravlju i brizi za zdravlje, ali i podignuti svijest o važnosti brige za zdravlje te steći određene praktične vještine koje im mogu pomoći.

Glavni je cilj Zdravog sveučilišta naglasiti činjenicu da grad Zagreb kao najveće akademsko središte Hrvatske nema riješen problem primarne zaštite studenata, odnosno studentskog doma zdravlja za studente. Upravo zbog tog razloga kreirana je anketa o informiranosti studenata o primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Njezini će rezultati služiti kao temelj za ostvarenje nužno potrebne ambulante za sve studente koji dolaze iz drugih dijelova Hrvatske i nemaju liječnika opće prakse u Zagrebu. U samo dva dana anketu je ispunilo više od 1000 studenata, no potreban je što veći broj glasova, stoga pristupite joj na ovom linku.

Briga o mentalnom zdravlju izuzetno je važna i jedna je od glavnih komponenti vođenja zdravog života. Postaja Posloži kockice u glavi naučila nas je kako se brinuti o svom mentalnom zdravlju i što sve obuhvaća mentalna higijena. Na toj smo postaji mogli dobiti informacije o tome gdje sve potražiti pomoć i kome se javiti, a bez da to bude zapisano u liječničkom kartonu. Postaja Budi SEKSI (Stvarno Educiran Kako Seks Izgleda), u organizaciji CroMSIC-a, naučila nas je koje su sve spolno prenosive bolesti, vrste kontracepcije, što je to HPV, kako izgleda i može li se liječiti te zašto je sve važan PAPA-test. Uputili su nas gdje se obratiti kako bismo se cijepili protiv HPV-a.

Postaja Na dobrom glasu, u organizaciji Udruge studenata logopedije Logomotiva, naučila nas je kako pravilno koristiti svoj glas kako bismo ga što više očuvali. Nešto što je uvijek dobro znati jest kako pružiti prvu pomoć i kako možemo pomoći nekom unesrećenom. Studentska Ekipa Prve Pomoći (StEPP) pokazala nam je kako pružiti reanimaciju, kako koristiti defibrilator, kako pomoći osobi koja se guši, kako prići unesrećenoj osobi te još puno drugih korisnih vještina i informacija koje nam mogu pomoći u nevolji. Na postaji Prevencija je mRak! Izbjegni rak! saznali smo o sve češće prisutnim karcinomima, s naglaskom na karcinom testisa i dojke te melanom, njihovim rizičnim čimbenicima te kako voditi brigu o sebi.

FOTO: Facebook; Zdravo sveučilište

Neurići su nam na svojoj postaji pomoću malih elektroničkih simulatora moždanih stanica pokazali što se događa u mozgu osobe s neurološkom bolesti poput epilepsije, kako to utječe na funkcioniranje mozga i koje su posljedice. Naučili smo što mi možemo učiniti da im pomognemo. Prikazali su nam kako izgleda život osobe s neurološkim poremećajem kako bi razbili stigmu te u svima izazvali suosjećanje i toplinu. Na još jednoj postaji u organizaciji CroMSIC-a, pod nazivom Bolje spriječiti nego liječiti, imali smo priliku izmjeriti krvni tlak i šećer te saznati koje nam sve navike mogu pomoći u održavanju našeg zdravlja.

Na postaji Ljubav ide kroz želudac udruge Probion i CeliVita pripremile su nekoliko vrsta jela za osobe oboljele od celijakije. Na toj postaji mogli su se pronaći i ukusni smoothieji, kao i razni jednostavni recepti koji su od velike koristi u užurbanom studentskom životu. Sljedeću postaju, U zdravom tijelu zdrav duh, organizirali su studenti Kineziološkog fakulteta. Ondje smo imali priliku naučiti kako jednostavno sami možemo izvoditi vježbe rastezanja i vježbe za leđa, kako vježbati bez utega, a kako pravilno trenirati s utezima, što je iznimno važno za sve studente jer većinu vremena provodimo sjedeći na predavanjima ili učeći, a ako se i bavimo treniranjem u teretani, važno je znati pravilno izvoditi vježbe.

Komentari na članak

Vezani članci

Stipendije

Akademska godina 2014/15.

Stipendije gradova Zagreba, Siska, Ivanca i Karlovca

I ove akademske godine raspisani su natječaji za dodjelu stipendija. Na dnu članka možete ispuniti anketu i sami provjeriti koliko čitatelja prima ili je primalo stipendiju.

Biste li mogli studirati da se studij plaća?

Studentski.hr proveo anketu

57% ispitanih studenata ne bi moglo studirati da se studij plaća; MZOS kreće u pregovore za produljenje besplatnog studiranja

Studentski.hr za vas je istražio koliko bi studenata moglo studirati da se studij plaća. MZOS nam je također odgovorio na upit o produženju ugovora za besplatno studiranje.

Ministarstvo branitelja

Analiza tjedne ankete

Koja su prava djece branitelja?

Djeca smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, djeca zatočenog ili nestalog branitelja, djeca hrvatskog ratnog vojnog invalida i djeca dragovoljaca iz Domovinskog rata imaju određena prava - provjerite koja.

Prijemni

Istraživanje EduCentra

Anketa pokazala: Javnost smatra da svi fakulteti trebaju imati prijemne ispite

Portal EduCentar istražio je mišljenje javnosti o prijemnim ispitima. Čak 56% ispitanika smatra da državna matura nema veze s fakultetom te da bi stoga svi fakulteti trebali imati prijemne ispite.

Ulaz na KIF

Agencija za znanost i visoko obrazovanje

Objavljene konačne rang-liste za upis na visoka učilišta

Prema podacima Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje, studijske je programe u ljetnom upisnom roku prijavilo 40 385, a pravo upisa ostvarilo 29 590 kandidata. Ostalo je još 8670 mjesta.