Mentalno zdravlje

Za kvalitetan život zaustavite negativne misli

self talk

Svakoga dana čovjek stvara u svojoj glavi oko 50 tisuća misli od kojih su većina one automatske, odnosno nesvjesne.

Istraživanja su pokazala da trećinu vremena dok čitamo knjige ili pričamo s ljudima naše misli lete od pozitivnih do onih negativnih. Naš um cijelo vrijeme luta, a da mi toga nismo ni svjesni.

Do problema dolazi kada naše negativne misli postanu toliko nesvjesne da ih ne možemo kontrolirati. Tijekom svakodnevnog razmišljanja kako smo bezvrijedni, glupi ili kako ne možemo napraviti korak više u životu, zapravo povećavamo stres i dovodimo u život upravo ono negativno o čemu i razmišljamo. Kako bismo to promijenili, moramo se koncentrirati na ono o čemu razmišljamo, a to nije moguće preko noći jer je negativa navika koje se može riješiti samo vježbanjem i uz mnogo truda.

Prvi korak u smanjivanju negativnih misli slušanje je onoga što govorimo u sebi. Iako se to ne čini kao lagan zadatak, s vremenom i s puno vježbe svaka osoba može stati i proučiti koje misli joj se vrte u glavi i zbog čega. U tome nam može pomoći zapisivanje bilješki kako bismo mogli sva svoja razmišljanja iz prošlosti staviti na jedan papir i čistog uma krenuti dalje.

Drugi je korak da se zapitamo je li ta misao koju analiziramo pozitivna ili negativna. Negativna nam ne može pomoći u savladavanju životnih problema i jedino što može postići jest da se osjećamo loše. Moramo se zapitati je li nam ta misao zaista razumna i hoće li ona poslužiti svrsi. Pozitivna, u drugu ruku, pomaže da se osjećamo veselo i hrabro te nam na kraju i donosi dobre rezultate u životu.

Treći je korak da sami poduzmemo nešto u vezi vlastitih razmišljanja. Kada shvatite da ste negativni, postavite si dva pitanja:

Kako mogu sagledati ovo na pozitivan način?

Kako mogu promijeniti ono o čemu razmišljam?

FOTO: Flickr

Također, potrebno je probati se fokusirati na ono pozitivno jer nam briga oko nečega ne može pomoći da problem riješimo. Na primjer, briga oko ispita koji niste položili neće vam pomoći da ga na drugome roku prođete. Osim što trebate krenuti s učenjem, vrlo je važno vjerovati u prolazak tog ispita i biti pozitivnih misli. Sjetite se svih onih ispita koje ste uspjeli riješiti te će vam se tako raspoloženje popraviti, a i shvatit ćete shvatiti da su i ostali ispiti savladivi.

Na kraju je najbitnije shvatiti da naš unutarnji glas neće nikada nestati, ali baš je zbog toga bitno obratiti pozornost na vlastito razmišljanje kako negativne misli ne bi postale svakodnevica. Analizirajući ono o čemu razmišljamo i poduzimajući korake kako bismo podigli svoje pozitivne misli doći ćemo do mnogo mirnijeg i zadovoljnijeg života.

Komentari na članak

Vezani članci

Spektar novčanica

Kako do uspjeha

Učite od starijih: Navike koje su zajedničke svim milijarderima

Put do uspjeha je jako težak i dug, no pomoću „insidera” saznajemo kako je to uspjelo Oprah Winfrey i Enveru Yucelu.

Novac

Borba s financijama

Prosječni hrvatski student marljivošću se može obogatiti

Obogatiti se želimo svi, a jesmo li spremni zbilja poduzeti neke korake da to ostvarimo ili ćemo i dalje samo sanjariti? Nudimo vam četiri savjeta koji vam polako, ali sigurno mogu pomoći da se obogatite.

Naše duše u noći, recenzija

Književna recenzija

Kako izgleda život kada ljubav sazre na dobrim temeljima: dvoje staraca, dječak i pas

Roman „Naše duše u noći“ sjedinjuje svakodnevicu sa strahom od samoće i smrti te svojom jednostavnošću izraza čitatelju otkriva smisao života.

Veza na daljinu

Izazovi i uspjeh u ljubavi s osobom u drugom gradu

U pet koraka do uspješne veze na daljinu

Ljeto se bliži, a tvoj dečko ili tvoja cura ide na sezonski posao na more bez tebe? Ili možda svatko od vas odlazi u svoj grad i nećete se moći vidjeti nekoliko mjeseci? Kako uspješno prebroditi prijelaz iz veze u kojoj se svaki dan vidite u domu ili na fakultetu u onu na daljinu?

Par na biciklu

Ljubavni odnosi

Otvorenim razgovorom, povjerenjem i opraštanjem do kvalitetnije i zdravije veze

„Ako me voliš, prihvati me takvu/takvog kakva/kakav jesam“ ima dublje značenje od onoga kako to većina ljudi protumači. Veza ipak zahtijeva više rada i truda.