Rezultati novog istraživanja

Vježbanjem do lakšeg i bržeg pamćenja

foto, vježbanje

Donosimo vrlo zanimljivu vijest za sve koji još nisu našli motivaciju za pokrenuti se, vježbati i živjeti aktivno. Najnovija istraživanja potvrđuju kako osobe koje redovito vježbaju mogu lakše i brže zapamtiti nove informacije.

Ako još niste našli valjanu motivaciju da se dignete iz kreveta ili udobne fotelje, možda vam rezultati najnovijih istraživanja u tome pomognu. Za lakše pamćenje novih stvari zaslužno je vježbanje, a ključnu ulogu igra pravilan tajming.

Naime, najnovija istraživanja tvrde kako osobe koje četiri sata nakon što nešto pročitaju, saznaju ili nešto nauče, krenu s vježbanjem ili nekom od fizičkih aktivnosti, iste informacije s većom sigurnošću i zapamte. Ovo zanimljivo saznanje donijelo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Radboud u Nizozemskoj na čelu s profesorom Eeelcom van Dongenom.

Sveučilište Radboud, FOTO: Wikipedia

U istraživanju je sudjelovalo 72 ispitanika. Svaki je imao zadatak naučiti točnu lokaciju 90 objekata prikaznih na kompjuterskom ekranu. Dio ispitanika je nakon toga promatrao umirujuće slike prirode, dok je drugi vježbao na kućnom biciklu oko 35 minuta. I kod onih koji su vježbali postojale su dvije skupine: prva, koja je vježbala odmah nakon učenja, te druga koja je vježbala četiri sata poslije. Dva dana nakon prvotnog testiranja, ponovno su bili testirani. Pokazalo se da su oni koji su vježbali četiri sata nakon učenja najbolje zapamtili lokacije promatranih objekata.

Tim istraživača na čelu s profesorom Dongenom još znanstveno ne može potvrditi što je toliko utjecalo na ovakav rezultat, ali imaju zanimljiv prijedlog u kojem bi se mogla kriti tajna. Aerobna aktivnost potiče stvaranje korisnih kemikalija u mozgu. Jedna od njih je protein pod imenom BDNF, a drugi je dopamin. Oni pomažu prijenosu informacija između ćelija u mozgu, a aktiviraju se kroz vremensko razdoblje od nekoliko sati pa istraživači smatraju kako je ključ u njihovoj aktivnosti.

Komentari na članak

Vezani članci

Par

Drugačija perspektiva

5 istraživanja o ljudskoj seksualnosti

 Christopher Ryan i Cacilda Jethá dublje su istražili standardnu priču o evoluciji ljudske seksualnosti koje se mnogi drže: u zamjenu za seksualnu vjernost, muškarci žene opskrbljuju uslugama i materijalnim dobrima.

Čokoladna torta

Razvijte kognitivno razmišljanje

Konzumiranje čokolade ujutro dobro je za mozak i struk

Nutricionisti vjeruju da čokolada ima pozitivan efekt zato što se u njoj nalaze hranjive tvari flavonoidi.

https://pixabay.com/en/stress-anxiety-depression-unhappy-2902537/

Rezultati istraživanja

Doktorandi diljem svijeta su depresivni i anksiozni

Istraživanje je pokazalo da je velik broj studenata zadovoljan svoj studijem, no mnogi su i depresivni i anksiozni, uglavnom zbog brige za budućnost. Glavni kriterij zadovoljstva bilo je mentorstvo, a unatoč stresu većina njih ipak želi nastaviti karijeru u znanosti, bilo u akademskim krugovima ili u industriji.

Tipovi trbuha naslovna

Savjeti za ravan i zategnut trbuh

Koji je vaš tip trbuha? Doznajte i riješite se viška!

Trbuh je područje tijela koje je često bolna točka većini ljudi. Doznajte koju vrstu trbuha imate i načine na koji se možete zategnuti i riješiti se problema koji vas muče.

depresija

Tabu stare medicine

Žene će prije prihvatiti problem s mentalnim zdravljem od muškaraca

U Hrvatskoj i inozemstvu još se uvijek problemi s mentalnim zdravljem ne smatraju bolešću. Takvi su problemi veći kod muškaraca koje se često od malih nogu uči da ne pokazuju emocije.