Good Sweets

Tea Mamut obožava svoj posao!

Tea Mamut, poznata slastičarka

Tea se kuhanjem i pripremanjem slastica bavi cijeli život, a dosadašnja domaća i inozemna kulinarska karijera već je rezultirala suradnjom s restoranom Good Food i televizijskim angažmanom na HRT-u.

Dvadesetšestogodišnja Tea Mamut iz Splita zaista je dobar primjer mladima u Hrvatskoj.

Naime, Tea se kuhanjem i pripremanjem slastica bavi cijeli život, a dosadašnja domaća i inozemna kulinarska karijera već je rezultirala suradnjom s restoranom Good Food i televizijskim angažmanom na HRT-u.

Nakon svih postignutih uspjeha, Tea je i dalje - ista. Dokazala je kako vlastite snove vrijedi slijediti.

Tko je zaslužan za ljubav prema spremanju kolača?

Uvijek smo mnogo pažnje pridavali hrani. Iako je ljubav prema kuhanju prisutna u cijeloj mojoj obitelji, mene je osvojio Jamie Oliver. Njegov entuzijazam, strast i ljubav prema kuhanju predstavili su mi hranu na sasvim drugačiji način. 

S koliko godina odlaziš na školovanje na prestižnom Culinary Institute of America i odakle ti hrabrosti?

S 18 godina otišla sam u New York gdje sam sljedeće 4 godine provela na najboljoj kulinarskoj akademiji - CIA. Kad si mlad, nekako je sve jednostavnije... Do tada sam puno putovala i učila sam strane jezike pa mi odlazak u SAD nije bio problem. Naravno, da nije bilo podrške roditelja i cijele obitelji - ništa ne bi bilo moguće. 

Tea Mamut, slastice
 
Slatice, FOTO: Tea Mamut
 
 

U suradnji s restoranom Good Food pokrenula si liniju slastica Good Sweets.  Odakle ideja za suradnjom i kako si zadovoljna uspjehom?

Good Sweets je bio jako zanimljiv projekt u sklopu kojeg sam skupila puno iskustva. Rad na njemu mi je uvelike pomogao u daljnjem poslu. Do ideje je došlo vrlo spontano, a teglice su se pokazale kao super stvar; jako su praktične i ljudi si ih mogu ostaviti. Proizvodi su bili ručno rađeni te bez ikakvih konzervansa ili aditiva. To je na našem tržištu bilo nešto sasvim novo. Dok sam bila u Good Sweetsu, cijeli je koncept odlično funkcionirao, no zbog daljnih angažmana izašla sam iz projekta.

Kako to da si se nakon uspješne karijere u New Yorku odlučila vratiti u Hrvatsku?

Haha, svi me uvijek to pitaju... S obzirom da sam skoro 5 godina provela u Americi, a mom entuzijazmu prema poslu i želji za stalnim učenjem nema kraja, odlučila sam da je vrijeme krenuti dalje. Naučila sam što sam željela, ostvarila važne poslovne kontakte i prijatelje za cijeli život. Odlučila sam se za Hrvatsku, ali s povremenim odlascima u inozemstvo.

Stažirala sam svugdje, dobila sam posao u 3 Michelinskom restoranu u Njemačkoj, no ipak sam odlučila ostati u Hrvatskoj. Radim sezonski, a tijekom zime odrađujem konzultantske poslove i snimam svoje priloge koji jedanput tjedno idu u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro Hrvatska.

Tea Mamut, poznata slastičarka
 
Tea, FOTO: Tea Mamut
 
 

U odnosu na mladež u Hrvatskoj, kako žive mladi u SAD-u? Što smatraš zdravijom sredinom?

Mladi u SAD-u jako su vrijedni i rade kada su mladi. Svi kolege i prijatelji krenuli su zarađivati za đeparac već s 14 godina. Iako tamo vladaju red, rad i disciplina, preporučila bih školovanje u SAD-u. Ipak, ne smatram da je zdravija sredina za odrastanje; mladi su poprilično razmaženi jer im je sve dostupno. Kada se sjetim svojeg odrastanja u Splitu i na Korčuli, nikakva mi Amerika ne može to nadomjestiti - zdrav zrak, igra vani, more, bakina i mamina kuhinja...

Veseli li te spremanje kolača kao i prvog dana ili ti je već lagano dosadilo?

Obožavam svoj posao i što je najbolje - ne doživljam ga kao posao. Hrana je moj život i dio moje svakodnevice. Nikad mi neće dosaditi.

Slastice, Tea Mamut
 
Slatice, FOTO: Tea Mamut
 
 

Osim slastica, jesi li jednako vješta i u spremanju ostalih jela?

Naravno, kuham svakog dana. Uživam u tome, ali nikad ne bih radila kao kuhar u profesionalnoj kuhinji.

Sigurno postoji 'onaj jedan kolač' kojeg ti ni jedan drugi ne može nadmašiti – koji?

Obožavam francuski mille feuille s kremom od lješnjaka!

Imaš li kakvu poruku za mlade u Hrvatskoj? Kako ih ohrabriti na samostalne poslovne korake?

Moj Chef uvijek mi je govorio da slijedim svoje srce i da ne žalim ni za čime. To je savjet koji me uvijek prati kroz život i do sada se nije pokazao krivim!

Komentari na članak

Vezani članci

Ivan Dečak

Intervju s Ivanom Dečakom

„Iskreno se nadamo da ćemo zauvijek ostati zaigrani klinci sa zrelim idejama“

– Ako vam je politike preko glave, navratite do Tvornice 19. i 20. svibnja i pjevajte s nama iz sveg grla! – poručio je Ivan Dečak.

Meri Bura

Predavanje „Hrana kao lijek”

Poboljšajte svoju prehranu uz savjete dr. Meri Bura

Predavanje je namijenjeno studentima medicine i svima koje zanimaju prirodno liječenje i zdrava prehrana. Pitanja na koje će doktorica Bura u svom predavanju su, između ostalih, zašto se debljamo i kako hranom možemo liječiti bolesti.

Propuh, papuče i punica

Poznati hrvatski Amerikanac Cody McClain Brown o studiranju, punici i stereotipima

INTERVJU: "Moja punica misli da sam špijun!"

Imali smo priliku intervjuirati Browna, a pitali smo ga zašto njegova punica misli da je on špijun te koja je razlika između američkog i hrvatskog studiranja.

Umjetnica iz KSET-a

Intervju s Magdalenom Matijević

FOTO: Mlada umjetnica oslikava KSET likovima iz crtića i igranih filmova

Ona se crtanjem bavi otkad zna za sebe, a KSET je „preuzela u svoje ruke“ još prošle godine kad je na nagovor prijatelja zid ukrasila prvim crtežom – likom Batmana.

Pravila igre 6

Uspon mladoga zagrebačkog benda

INTERVJU: Marko Kutlić iz Pravila igre

Marko Kutlić (20) frontmen je grupe Pravila igre čija se pjesma „Nebo na mojoj strani“ vrti na svim radijskim postajama. Odustavši od fakulteta, posvetio se glazbenoj karijeri, i to zato što se, kako kaže, vidi samo i potpuno u tome.