Good Sweets

Tea Mamut obožava svoj posao!

Tea Mamut, poznata slastičarka

Tea se kuhanjem i pripremanjem slastica bavi cijeli život, a dosadašnja domaća i inozemna kulinarska karijera već je rezultirala suradnjom s restoranom Good Food i televizijskim angažmanom na HRT-u.

Dvadesetšestogodišnja Tea Mamut iz Splita zaista je dobar primjer mladima u Hrvatskoj.

Naime, Tea se kuhanjem i pripremanjem slastica bavi cijeli život, a dosadašnja domaća i inozemna kulinarska karijera već je rezultirala suradnjom s restoranom Good Food i televizijskim angažmanom na HRT-u.

Nakon svih postignutih uspjeha, Tea je i dalje - ista. Dokazala je kako vlastite snove vrijedi slijediti.

Tko je zaslužan za ljubav prema spremanju kolača?

Uvijek smo mnogo pažnje pridavali hrani. Iako je ljubav prema kuhanju prisutna u cijeloj mojoj obitelji, mene je osvojio Jamie Oliver. Njegov entuzijazam, strast i ljubav prema kuhanju predstavili su mi hranu na sasvim drugačiji način. 

S koliko godina odlaziš na školovanje na prestižnom Culinary Institute of America i odakle ti hrabrosti?

S 18 godina otišla sam u New York gdje sam sljedeće 4 godine provela na najboljoj kulinarskoj akademiji - CIA. Kad si mlad, nekako je sve jednostavnije... Do tada sam puno putovala i učila sam strane jezike pa mi odlazak u SAD nije bio problem. Naravno, da nije bilo podrške roditelja i cijele obitelji - ništa ne bi bilo moguće. 

Tea Mamut, slastice
 
Slatice, FOTO: Tea Mamut
 
 

U suradnji s restoranom Good Food pokrenula si liniju slastica Good Sweets.  Odakle ideja za suradnjom i kako si zadovoljna uspjehom?

Good Sweets je bio jako zanimljiv projekt u sklopu kojeg sam skupila puno iskustva. Rad na njemu mi je uvelike pomogao u daljnjem poslu. Do ideje je došlo vrlo spontano, a teglice su se pokazale kao super stvar; jako su praktične i ljudi si ih mogu ostaviti. Proizvodi su bili ručno rađeni te bez ikakvih konzervansa ili aditiva. To je na našem tržištu bilo nešto sasvim novo. Dok sam bila u Good Sweetsu, cijeli je koncept odlično funkcionirao, no zbog daljnih angažmana izašla sam iz projekta.

Kako to da si se nakon uspješne karijere u New Yorku odlučila vratiti u Hrvatsku?

Haha, svi me uvijek to pitaju... S obzirom da sam skoro 5 godina provela u Americi, a mom entuzijazmu prema poslu i želji za stalnim učenjem nema kraja, odlučila sam da je vrijeme krenuti dalje. Naučila sam što sam željela, ostvarila važne poslovne kontakte i prijatelje za cijeli život. Odlučila sam se za Hrvatsku, ali s povremenim odlascima u inozemstvo.

Stažirala sam svugdje, dobila sam posao u 3 Michelinskom restoranu u Njemačkoj, no ipak sam odlučila ostati u Hrvatskoj. Radim sezonski, a tijekom zime odrađujem konzultantske poslove i snimam svoje priloge koji jedanput tjedno idu u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro Hrvatska.

Tea Mamut, poznata slastičarka
 
Tea, FOTO: Tea Mamut
 
 

U odnosu na mladež u Hrvatskoj, kako žive mladi u SAD-u? Što smatraš zdravijom sredinom?

Mladi u SAD-u jako su vrijedni i rade kada su mladi. Svi kolege i prijatelji krenuli su zarađivati za đeparac već s 14 godina. Iako tamo vladaju red, rad i disciplina, preporučila bih školovanje u SAD-u. Ipak, ne smatram da je zdravija sredina za odrastanje; mladi su poprilično razmaženi jer im je sve dostupno. Kada se sjetim svojeg odrastanja u Splitu i na Korčuli, nikakva mi Amerika ne može to nadomjestiti - zdrav zrak, igra vani, more, bakina i mamina kuhinja...

Veseli li te spremanje kolača kao i prvog dana ili ti je već lagano dosadilo?

Obožavam svoj posao i što je najbolje - ne doživljam ga kao posao. Hrana je moj život i dio moje svakodnevice. Nikad mi neće dosaditi.

Slastice, Tea Mamut
 
Slatice, FOTO: Tea Mamut
 
 

Osim slastica, jesi li jednako vješta i u spremanju ostalih jela?

Naravno, kuham svakog dana. Uživam u tome, ali nikad ne bih radila kao kuhar u profesionalnoj kuhinji.

Sigurno postoji 'onaj jedan kolač' kojeg ti ni jedan drugi ne može nadmašiti – koji?

Obožavam francuski mille feuille s kremom od lješnjaka!

Imaš li kakvu poruku za mlade u Hrvatskoj? Kako ih ohrabriti na samostalne poslovne korake?

Moj Chef uvijek mi je govorio da slijedim svoje srce i da ne žalim ni za čime. To je savjet koji me uvijek prati kroz život i do sada se nije pokazao krivim!

Komentari na članak

Vezani članci

Projekt ICT-AAC

Intervju: doc. dr. sc. Vedran Podobnik

Projekt ICT-AAC pomaže djeci razvijajući aplikacije za tablete

Projekt ICT-AAC (Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama) provode četiri fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: Fakultet elektrotehnike i računarstva, Edukacijsko-rehabilitacijski, Grafički i Filozofski fakultet, nekoliko suradnih udruga te malih i srednjih tvrtki.

hrana, jedenje, stol; izvor: https://unsplash.com/photos/y3aP9oo9Pjc

Mindfulness

Dokazano: Nema ništa loše u uživanju u hrani

U zadnje vrijeme pojam „mindfulness” došao je u središte pozornosti. Pokazalo se da posvećivanje veće pozornosti hrani može rezultirati gubitkom tjelesne mase te općenito zdravijim prehrambenim izborima.

Intervju s blogericom Matejom Frajsberger

„Od bloga i YouTubea može se živjeti ako taj hobi shvatiš kao posao i potpuno mu se posvetiš“

Zagrebačka youtuberica i blogerica Matea Frajsberger otkrila nam je kako je započela svoj posao, tko su joj uzori te kako živi od bloga i YouTubea.

mačka, odvratno

Što sve jedan student može pojesti i preživjeti

FOTO: Nespojive kombinacije hrane u kojima uživa ekipa portala Studentski.hr

Vjerojatno ste i sami doživjeli osude zbog određene kombinacije hrane koju konzumirate, a vama se čini potpuno normalnom. Pogledajte fotogaleriju i provjerite što sve jedu članovi vašega omiljenog portala i ostaju živi.

Farah Džanković

Intervju s Farah Džanković

Mukotrpan put do studija u inozemstvu – isplati se!

Dvadesetogodišnja studentica medicine iz Sarajeva predstavila nam je svoj put do studija u Grazu. Prenosimo vam njena iskustva.