Svjetski dan glasa

Sedam znakova da ćeš uskoro ostati bez glasa

Vikanje u laptop

Znamo kako zvuče ugodni glasovi, a znamo i kako zvuče promukli glasovi. To nije isto. Danas je Svjetski dan glasa i fonijatri i fonetičari diljem svijeta progovaraju o važnosti očuvanja naših glasnica i glasova. Kako ti stojiš s tim?

Kada zamišljamo ugodne glasove, često su duboki i možda malo hrapavi. Poput glasova Duška Ćurlića ili Leonarda Cohena.

Promukli glasovi nisu seksi, promukli su glasovi simptomi bolesti. Mogu biti posljedica lagane upale grla, a čak i pokazatelji tumora.

Neke stvari koje radiš stavljaju te u rizičnu skupinu onih koji bi uskoro mogli postati promukli ili u potpunosti izgubiti glas.

Piješ i jedeš prije spavanja

Osim za tjelesnu težinu, to nije dobro ni za tvoj glas. Zašto? Dok se hrana probavlja, kiselina iz želuca u ležećem položaju može nesmetano putovati po tijelu. Možda ne u tekućem stanju, ali i u plinovitom ona nagriza naše glasnice. Glasnice su dvije iznimno nježne nakupine elastičnog i masnog tkiva.

Piješ puno mliječnih proizvoda

Iako smo naviknuti slušati da je mlijeko jako zdravo, u slučaju našeg glasa, ako se ne pazimo dovoljno, mlijeko može biti problematično. Zbog svojeg sastava, ono često ostavlja tragove u našem grlu, pa nakon konzumacije mlijeka znamo pročišćavati grlo ili kašljucati. Pročišćavanjem grla i kašljanjem stvaramo veliku napetost u području glasnica i šanse za probleme su veće.

Uvijek si najglasniji, čak i u noćnim klubovima

Najčešći razlog promuklosti upravo je to – fonotrauma, prevelika i kriva upotreba glasa. Nema ništa loše u tome da ponekad jednostavno odlučiš neke stvari podijeliti s prijateljima kada izađete iz kluba ili dođete na tiše mjesto. Svi smo se našli u situaciji nadglasavanja s tramvajem jer smo došli do najzanimljivijeg dijela priče i nema šanse da tramvaj prođe, a mi pričekamo još 5 sekundi. No što ako jednostavno moramo govoriti glasno? Glumci razvijaju posebne tehnike za to, a one se temelje na pravilnom disanju. Što je disanje dublje, tlak zračne struje je veći i napor glasnice manji. Bingo!

Kad promukneš, šapćeš

Pretjerao si s pjevanjem na koncertu ili radio bilo što drugo što je dovelo do promuklosti; ne možeš šutjeti pa ćeš onda proizvoditi šapat jer to jedino možeš. Ne! Šapat iziskuje napetije glasnice od običnog govora. Manja je šteta govoriti tiho nego šaptati.

Zbog prirode posla ili hobija, moraš govoriti nekoliko sati dnevno

Nekim nastavnicima to može biti velik problem. Sigurno je i u tvojoj osnovnoj ili srednjoj školi bilo nekih vječito promuklih profesora. Na svu sreću, takve se nezgode mogu spriječiti zagrijavanjem glasa prije dugotrajnog napora i hlađenjem poslije.

Obožavaš svoj jutarnji glas

Zbog nedostatka sna, premalo tekućine, hrane koju si pojeo netom prije spavanja, lošeg položaja spavanja, prehlade ili nečeg sličnog –ujutro možeš imati dublji glas. Sviđa ti se jer zvučiš ozbiljnije i privlačnije? Samo pričekaj da prođe jer nije pristojno opterećivati glasnice dok one još spavaju. Mogle bi ti vratiti to. Dobra vijest je da postoje vježbe koje ti mogu dati upravo tako privlačan glas. Zainteresirani neka se jave.

Pušiš (i/ili piješ...)

U znanostima koje se bave proučavanjem glasa postoji čak i poseban naziv za pušački glas, ali i za glas onih koji ne oskudijevaju u alkoholu. Nema potrebe previše govoriti zašto i kako to šteti. Od dehidracije do nastajanja tumora.

Koje su posljedice?

Jednostavno, možeš ostati bez glasa. To se na prvu ne čini tako ozbiljno, ali pokušaj cijeli dan šutjeti, koristiti se rukama i nogama, ostalima zapisivati na papiriće ili pločice što im poručuješ. U konačnici, može doći do težih bolesti, polipa na glasnicama, raka grla...

Kako to spriječiti?

Vježbom i poštivanjem gore navedenih pravila. Ako znaš da moraš glasno govoriti ili da moraš govoriti po nekoliko sati dnevno, pij puno tekućine (voda je najbolja, eventualno neki lagani čaj) i radi jednostavne vježbe za glas.

Možeš na primjer dvadesetak sekundi na najprirodnijem tonu izgovarati samoglasnik a, u šaptu brojati od 1 do 100, simulirati smijeh (ha-ha-ha), laganim pokretima masirati grkljan...

Ako misliš da to ne pomaže, javi se nekom fonetičaru!

Komentari na članak

Vezani članci

Cura spava

„Forever alone"

Očiti znakovi da si „single" i uživaš u tome

Baka je već odustala od ideje da ćeš imati dečka, možda je vrijeme da i ti odustaneš.

Stresna situacija

Recite stresu zbogom

Kako prepoznati stres i uspješno se nositi s njim

Stres je postao neizbježan dio modernog života, no uz naše savjete možete naučiti kako se uspješno i učinkovito nositi s njim.

Red flag

Što kada početna idila nestane

Je li i tvoja veza prepuna crvenih zastavica

Nakon određenog vremena u vezi svi shvaćaju da im životima ne teku med i mlijeko. Iako bi svaki problem s voljenom osobom trebali što prije pokušati riješiti, postoje određeni znakovi koji nas upozoravaju da je ovoga puta možda bolje odustati.

FOTO

Kako ih prepoznati i kada reagirati

Pet znakova emocionalnog nasilja na koje biste trebale reagirati

Već je odavno postalo jasno da jedini oblik nasilja nije fizički, već da se radi i o onom psihičkom. Vrlo je važno potaknuti žene da o tome ne šute i ne trpe, već da preuzmu inicijativu.

meditacija

Priprema za ispite i kolokvije

Idealne vježbe i aktivnosti za bolju koncentraciju

Ako želite malo odmoriti od učenja tijekom kolokvija, okušajte se u jednostavnim vježbama i aktivnostima koje vam neće oduzeti puno vremena.