Svjetski dan glasa

Sedam znakova da ćeš uskoro ostati bez glasa

Vikanje u laptop

Znamo kako zvuče ugodni glasovi, a znamo i kako zvuče promukli glasovi. To nije isto. Danas je Svjetski dan glasa i fonijatri i fonetičari diljem svijeta progovaraju o važnosti očuvanja naših glasnica i glasova. Kako ti stojiš s tim?

Kada zamišljamo ugodne glasove, često su duboki i možda malo hrapavi. Poput glasova Duška Ćurlića ili Leonarda Cohena.

Promukli glasovi nisu seksi, promukli su glasovi simptomi bolesti. Mogu biti posljedica lagane upale grla, a čak i pokazatelji tumora.

Neke stvari koje radiš stavljaju te u rizičnu skupinu onih koji bi uskoro mogli postati promukli ili u potpunosti izgubiti glas.

Piješ i jedeš prije spavanja

Osim za tjelesnu težinu, to nije dobro ni za tvoj glas. Zašto? Dok se hrana probavlja, kiselina iz želuca u ležećem položaju može nesmetano putovati po tijelu. Možda ne u tekućem stanju, ali i u plinovitom ona nagriza naše glasnice. Glasnice su dvije iznimno nježne nakupine elastičnog i masnog tkiva.

Piješ puno mliječnih proizvoda

Iako smo naviknuti slušati da je mlijeko jako zdravo, u slučaju našeg glasa, ako se ne pazimo dovoljno, mlijeko može biti problematično. Zbog svojeg sastava, ono često ostavlja tragove u našem grlu, pa nakon konzumacije mlijeka znamo pročišćavati grlo ili kašljucati. Pročišćavanjem grla i kašljanjem stvaramo veliku napetost u području glasnica i šanse za probleme su veće.

Uvijek si najglasniji, čak i u noćnim klubovima

Najčešći razlog promuklosti upravo je to – fonotrauma, prevelika i kriva upotreba glasa. Nema ništa loše u tome da ponekad jednostavno odlučiš neke stvari podijeliti s prijateljima kada izađete iz kluba ili dođete na tiše mjesto. Svi smo se našli u situaciji nadglasavanja s tramvajem jer smo došli do najzanimljivijeg dijela priče i nema šanse da tramvaj prođe, a mi pričekamo još 5 sekundi. No što ako jednostavno moramo govoriti glasno? Glumci razvijaju posebne tehnike za to, a one se temelje na pravilnom disanju. Što je disanje dublje, tlak zračne struje je veći i napor glasnice manji. Bingo!

Kad promukneš, šapćeš

Pretjerao si s pjevanjem na koncertu ili radio bilo što drugo što je dovelo do promuklosti; ne možeš šutjeti pa ćeš onda proizvoditi šapat jer to jedino možeš. Ne! Šapat iziskuje napetije glasnice od običnog govora. Manja je šteta govoriti tiho nego šaptati.

Zbog prirode posla ili hobija, moraš govoriti nekoliko sati dnevno

Nekim nastavnicima to može biti velik problem. Sigurno je i u tvojoj osnovnoj ili srednjoj školi bilo nekih vječito promuklih profesora Na svu sreću, takve se nezgode mogu spriječiti zagrijavanjem glasa prije dugotrajnog napora i hlađenjem poslije.

Obožavaš svoj jutarnji glas

Zbog nedostatka sna, premalo tekućine, hrane koju si pojeo netom prije spavanja, lošeg položaja spavanja, prehlade ili nečeg sličnog –ujutro možeš imati dublji glas. Sviđa ti se jer zvučiš ozbiljnije i privlačnije? Samo pričekaj da prođe jer nije pristojno opterećivati glasnice dok one još spavaju. Mogle bi ti vratiti to. Dobra vijest je da postoje vježbe koje ti mogu dati upravo tako privlačan glas. Zainteresirani neka se jave.

Pušiš (i/ili piješ...)

U znanostima koje se bave proučavanjem glasa postoji čak i poseban naziv za pušački glas, ali i za glas onih koji ne oskudijevaju u alkoholu. Nema potrebe previše govoriti zašto i kako to šteti. Od dehidracije do nastajanja tumora.

Koje su posljedice?

Jednostavno, možeš ostati bez glasa. To se na prvu ne čini tako ozbiljno, ali pokušaj cijeli dan šutjeti, koristiti se rukama i nogama, ostalima zapisivati na papiriće ili pločice što im poručuješ. U konačnici, može doći do težih bolesti, polipa na glasnicama, raka grla...

Kako to spriječiti?

Vježbom i poštivanjem gore navedenih pravila. Ako znaš da moraš glasno govoriti ili da moraš govoriti po nekoliko sati dnevno, pij puno tekućine (voda je najbolja, eventualno neki lagani čaj) i radi jednostavne vježbe za glas.

Možeš na primjer dvadesetak sekundi na najprirodnijem tonu izgovarati samoglasnik a, u šaptu brojati od 1 do 100, simulirati smijeh (ha-ha-ha), laganim pokretima masirati grkljan...

Ako misliš da to ne pomaže, javi se nekom fonetičaru!

Komentari na članak

Vezani članci

5 znakova da vas vaš pripravnički mentor iskorištava

Problemi na radnom mjestu

Pet znakova da vas vaš pripravnički mentor iskorištava

Stažiranje je važan period prilagodbe tržištu rada. Nemojte dopustiti da vas kolege iskorištavaju na radnome mjestu.

Što je to toksična veza i kako s njome izaći na kraj?

„Problems in paradise”

Znakovi toksične veze i kako s njome izići na kraj

Donosimo vam listu klasičnih sitacija koje karakteriziraju toksične veze bilo romantične, poslovne ili prijateljske prirode. Je li vaša među njima?

Online dating: Kako internet utječe na ljubavni život mladih?

Klub mladih Split

Projekt „Online dating: Kako internet utječe na ljubavni život mladih?“

17. travnja u Klubu mladih Split održava se završnica projekta u kojem su se polaznici kroz fizičke/verbalne vježbe upoznavanja, povjerenja i glume bavili temom online datinga i time kako internet utječe na današnji život mladih.

meditacija

Priprema za ispite i kolokvije

Idealne vježbe i aktivnosti za bolju koncentraciju

Ako želite malo odmoriti od učenja tijekom kolokvija, okušajte se u jednostavnim vježbama i aktivnostima koje vam neće oduzeti puno vremena.

Susan Bennet

Festival u Rovinju

iPhoneova Siri dolazi na Dane komunikacija

Na predavanju „Accidentally Famous” u Rovinju Susan će govoriti o tome kako je potpuno slučajno postala megapopularna Siri. Otkrit će nam nekoliko nepoznatih detalja o Appleovoj aplikaciji Siri i „VoiceOver” poslovanju.