Korisni savjeti

Saznajte što žudnja za određenom vrstom hrane znači za vaše zdravlje

gozba, hrana

Česta potreba za istom vrstom hrane može značiti da vašem organizmu nešto nedostaje. Saznajte što neprestano grickanje čipsa, sira ili obožavanje slatkiša, bijelog kruha i mesa otkrivaju o vašem stanju.

Svatko od nas ponekad poželi zasitnu porciju tjestenine, sočni komad pizze ili ogromnu čokoladu. No, rijetka želja za određenom hranom ne znači ništa, nema ništa neobično u tome da s vremena na vrijeme pojedemo nešto što volimo. S druge strane, u razgovorima često raspravljamo o tome jesmo li veći obožavatelji slanoga ili slatkoga, volimo li sir uz svako jelo ili pak ne možemo ništa pojesti bez kruha. Upravo su ove česte potrebe za istom vrstom hrane bitni pokazatelji stanja u našim organizmima – otkrijte što vaša omiljena hrana govori o vašem zdravlju.

Crveno meso

Anemične osobe ili osobe s nedostatkom željeza često će poželjeti crveno meso jer u njemu pronalaze ono što organizmu nedostaje. Ipak, hamburgere i odreske potrebno je uzimati u umjerenim količinama. Stoga je poželjno u potpunosti promijeniti ishranu – špinat, slanutak, tofu, brokula, grašak ili na primjer orašasti plodovi pomoći će vašem organizmu.

Slane grickalice

Pretjerana potreba za unošenjem slane hrane, poput čipsa i pereca, može značiti dehidraciju. Natrij na sebe privlači vodu te se povećanjem količine natrija u organizmu može javiti još veća želja za takvom hranom kako bi se privuklo više vode. Pokušajte uz grickalice uvijek piti vodu ili čak samo čašom vode ublažiti svoju potrebu!

Slatkiši

Konstantna želja za slatkim može biti znak da vam nedostaje sna. Slatko nam pomaže da se brzo razbudimo i dobijemo nešto energije. No, čokolada ili bomboni nisu lijek za problem. Organizam u balansu pa samim time i dovoljno sna nužni su kako bismo svakodnevno mogli savladavati nove izazove.

Sir

Melatonin i serotonin stvaraju se između ostaloga i zbog triptofana koji se nalazi u siru, a pomažu nam u opuštanju te nam jednako tako mogu pomoći da dobro spavamo i budemo boljeg raspoloženja. Osim u siru triptofan ćemo pronaći u mesu poput govedine i janjetinu, ali i u lososu, bakalaru, tuni i patlidžanu.

Bijeli kruh

Potreba za bijelim kruhom često je pokazatelj da u svoju prehranu moramo ubaciti proteine (puretina, piletina, leća, soja). Naime, moguće je da nam nedostaje dušika žudimo li za bijelim kruhom, a upravo je on važan za sintezu proteina. 

Komentari na članak

Vezani članci

cura na telefonu kiša

Teškoće samostalnog života

Deset savjeta kako lakše prebroditi čežnju za domom

Teško je napustiti rodni kraj. Ako ste i vi jedan od studenata koji su upisali fakultet u drugom gradu te vas povremeno uhvati čežnja za domom, ne brinite, postoje načini da se s njom lakše nosite.

energetski napitak

Ne baš zdrav izbor

Štetne posljedice redovitog ispijanja energetskih pića

Bočica energetskoga napitka popularan je način dobivanja neophodne energije kada jednostavno nemate vremena za spavanje. No, opasnosti u kojima se vaše srce i krvne žile nalaze ako stvorite naviku redovitog ispijanja energetskih pića, nije vrijedan rizika.

https://pixabay.com/en/food-dessert-pancake-sour-cream-3257453/

Zanimljive kombinacije

FOTO: 10 najčudnijih palačinki

Palačinke se mogu jesti na svakakav način, no najčešće odabir ipak pada na Nutellu. Ipak, postoje pojedinci koji svoje palačinke rade na malo drugačiji način, poput palačinki s rakijom ili pak paštetom.

https://pixabay.com/en/breakfast-food-eating-meal-morning-690128/

Uravnotežena prehrana

FOTO: 7 ideja za brze i zdrave obroke za svaki dan u tjednu

Studenti teško pronalaze malo vremena kako bi nešto sami skuhali. Lakše je kupiti gotov proizvod koji možda nije uvijek najzdravija opcija. No postoje brzi i zdravi obroci koje je lako skuhati u vlastitom domu, poput rižota s gljivama ili ribe s povrćem.

Lana Jurčević 7

Lana Jurčević: Biti fit lavovski je posao!

FOTO: Pet savjeta Lane Jurčević kako biti fit

Kako Lana Jurčević uspijeva ne samo zadržati formu nego i iz godine u godinu izgledati sve bolje, saznajte u tekstu.