Blefarospazam

Saznajte što potiče iritantno trzanje oka

worried1

Mnogima oko zna iritantno trzati, nekoliko minuta, sati, ponekad i nekoliko dana. Saznajte kad o tome trebate obavijestiti svog liječnika.

Titranje oka ili medicinski poznatije kao blefarospazam odnosno miokimija prisilno je trzanje očnog kapka koje je u mnogim slučajevima bezopasno. Mnogima se to događa svako malo i traje po nekoliko minuta, sati, ali ponekad i dana. U većini slučajeva nema potrebe za brigu. 

Uzrok te pojave nije pronađen, no istraživanje na Sveučilištu York u Kanadi pokazalo je kako je preveliki unos kofeina mogući okidač, s obzirom na to da on potiče otpuštanje ekscitatornih neurotransmitera poput serotinina (koji regulira tjelesnu temperaturu, apetit, osjećaj boli, ponašanje, krvni tlak i disanje) i noradrenalina (koji je jedan od hormona stresa).

 Osim povećanog unosa kofeina, jedan od najčešćih razloga je i malo sna. Istraživanja su pokazala korelaciju i znamo da više sna može pomoći, ali ne znamo zašto.  za Time magazin rekla je dr. Wayne Colbath sa sveučilišta u Michiganu. 

Stresan život također odmaže jer tada ljudsko tijelo proizvodi višak epinefrina ili adrenalina koji priprema organizam za stanja kada treba hitno reagirati, boriti se ili pobjeći zbog opasnosti. Takvo povećano stanje uzbuđenja može izazvati kontrakcije ili grčeve mišića, poput onog u kapku oka, tvrdi dr. Rebecca Taylor iz Američke akademije za oftamologiju. Ako je čovjek oslobođen stresa ili je zdravo naspavan, a trzanje oka se i dalje nastavlja, dr. Colbath smatra kako je mala doza botoksa dovoljna da riješi problem jer on privremeno „prekida" vezu između mišića i živaca.

 Grčenje kapaka ne mora biti znak ničega lošeg, no ako se grčenje pojavljuje u donjem dijelu lica ili na vratu, postoje razlozi za brigu.  smatra dr. Cornblath.

Nije česta pojava, ali jednostrana, bezbolna i nepravilna kontrakcija muskulature lica koja nastaje uslijed oštećenja sedmog moždanog (facijalnog) živca, ili poznatije kao hemifacijalni spazam, definitivno je nešto o čemu morate obavijestiti svoga liječnika. Što se tiče najobičnijeg iritantnog trzanja kapka, posjetite liječnika ako ono traje duže od mjesec dana.

Komentari na članak

Vezani članci

Šetnja Savskim nasipom

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet

Istraživanje četiri studentice: Korupcija tijekom studiranja

Četiri studentice 1. godine diplomskog studija socijalne pedagogije s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta provele su istraživanje među studentima diljem Hrvatske u sklopu projekta ''Korupcija tijekom studiranja''. Pročitajte rezultate.

Diplomanti slušaju predavanje

Ujedinjeno Kraljevstvo

Studenti pate od mentalnih bolesti zbog visokih dugova

Trećina studenata je potvrdila da si ne može priuštiti dovoljnu količinu hrane na tjednoj bazi, više od četvrtine nije u mogućnosti na vrijeme platiti stanarinu, a čak 58% nema „niti lipe“ na dan kada je trebaju platiti.

Predstavljanje tvrtke PIP

Sofisticirana proizvodnja

Suradnja gospodarstva i Sveučilišta rezultirala najboljim brandom u 2017.

– Ako promišljamo o mogućnostima i perspektivama gospodarstva Hrvatske, nužno smatram da je potrebno uzeti činjenicu da iskustva razvijenih europskih zamalja pokazuju kako je važno usmjeravanje na inovativnost, istraživanje i razvoj. I pritom upravo uspješno povezivanje znanosti i obrazovanja s gospodarstvom, a osobito s malim poduzećima, znači razvoj gospodarskog sektora, ali isto tako i razvoj društvene zajednice. – istaknula je Vesna Bedeković.

Dodjela diploma na Davenportu

Za uspomenu i dugo sjećanje

On je osigurao da svi prisutni zapamte njegovu dodjelu diplome!

Pogledajte što se događa kad slavlje zbog diplome pođe po krivu.

3. kongres savjeta mladih

Kongres u Zagrebu

Koordinacija savjeta mladih: 70% mladih želi otići iz RH zbog korupcije, klijentelizma i nepotizma

Pred predstavnicima 30 savjeta mladih predstavljeni su rezultati istraživanja koji pokazuju da 70% mladih razmišlja o napuštanju Hrvatske. Kao glavne razloge navode korupciju, klijentelizam, nepotizam, nepovjerenje u institucije i u razvoj društva, manjak perspektive i niske plaće.