Kako ih prepoznati i kada reagirati

Pet znakova emocionalnog nasilja na koje biste trebale reagirati

FOTO

Već je odavno postalo jasno da jedini oblik nasilja nije fizički, već da se radi i o onom psihičkom. Vrlo je važno potaknuti žene da o tome ne šute i ne trpe, već da preuzmu inicijativu.

Udaranje, guranje i razni oblici maltretiranja oblici su fizičkog nasilja koji su većini ljudi poznati. S druge strane, vrijeđanje i omalovažavanje neki su od najučestalijih oblika psihičkog, tj. emocionalnog nasilja na koje se rijetko pravovremeno reagira.

Potrebno je ukazati na znakove koji na isto upućuju i reagirati, a ne trpjeti. Isto kao što je potrebno o tome osvijestiti žrtve, potrebno je senzibilizirati i okolinu, koja može biti od velike pomoći. Donosimo pregled pet najučestalijih oblika psihičkog nasilja.

1. Ukoliko vas vaš partner tretira kao vlasništvo, a ne kao osobu

Od pretjeranih izljeva emocija, preko ravnodušnosti do gnjeva vaš partner cijelo vrijeme vam želi odati dojam da niste vrijedni kao osoba, već da ste u svim aspektima života potpuno ovisni o njemu. Djevojka Caitie sa Sveučilišta Biola tvrdi kako je njen dečko kontrolirao aspolutno sve, od količine hrane koju je jela, osoba s kojima je pričala i družila se, do načina kako bi se trebala odnositi sa svojom obitelji.

Stoga, stručnjaci tvrde da se ovaj začarani krug može zaustaviti samo ukoliko se mlade djevojke educiraju da se u ovakvim slučajevima ne radi o povezanosti, brizi i volji za uključenosti u život partnera, već o opsesivnoj kontroli koja ne omogućuje drugoj osobi nikakvu slobodu. Nikada se ne smije dopustiti da partner počne manilipulirati vama ili vršiti kontrolu. Ukoliko dođe do toga, trebate jasno znati da se radi o emocionalnom nasilju.

2. Partner uzima vaš novac ili vam nameće osjećaj krivnje radi trošenja

Podaci tvrde da se financijsko nasilje odvija u 98% svih nasilničkih odnosa. Iskustva studentica drugačija su od financijskog nasilja u bračnim odnosima. Velik broj studentica našao se u situaciji kada im je materijalno blagostanje partnera u početku bilo vrlo privlačno, istovremeno označavalo i niz besplatnih večera, posjeta otmjenim mjestima. No, ukoliko ste studentica bez novaca, a vaš je partner imućan muškarac, vrlo lako možete postati njegova žrtva koju će iz tog razloga vrtjeti oko malog prsta.

Stoga je najbolje za vrijeme studiranja novac držati odvojeno od vašeg partnera, s obzirom na to da niste u braku i nemate zajedničkih obveza koje je potrebno podmiriti. Također je poželjno ne stupati u odnose u kojima vas partner očarava skupocjenim stvarima za koje zna da si ih ne biste mogle priuštiti. Nemojte dopustiti da igrajući na tu kartu održava dominaciju nad vama. Ukoliko se radi o iskrenom odnosu, uživati možete na mnogo načina, za koje vam nije potrebno puno novaca.

FOTO: Giphy

3. Manipuliranjem vas dovodi u neugodne situacije

Manipuliranje je toliko učestalo da se pojavljuje u gotovo svim ljudiskim odnosima, a pogotovo onim partnerskim. Taktikama i posebnim načinima partner vas lako može dovoditi u neugodne situacije i uspijevati u naumu da uvijek sve bude po njegovom. Isto je izrazito opasno u odnosu cure i dečka te bi trebalo reagirati čim se primijeti.

Studentice se najčešće žale da su tijekom studija bile izložene manpuliranju za neželjenim seksom, uzimanjem pića i općenito svim odlukama u načinu korištenja slobodnog vremena. Istina je tako jednostavna netko tko vas zaista voli, nikada vas neće siliti na nešto što vi ne želite napraviti.

FOTO: Giphy

4. Neprestano vam narušava samopouzdanje

Kao da nije dovoljno nesigurnosti i manjka samopouzdanja u svakodnevnim situacijama na fakultetu, šlag na torti je dečko koji neprestano govori kako tajice njegovoj djevojci dobro ne stoje, kako ima celulita ili kako joj frizura ne valja. Iako ne zvuči kao toliko česta pojava, nažalost sve se češće događa.

Studentica Whitney kaže kako ju je njen dečko neprestano uspoređivao s njegovom bivšom djevojkom, a mnogo puta njeno tijelo uspoređivao s tijelom nepoznatih djevojki koje bi prolazile ulicom. Sve je to radio samo kako bi se osjećala manje vrijednom i kako bi lakše mnogao manilpulirati njome, naknadno je shvatila.

Ako vaš partner počne češće govoriti slične stvari, nemojte ga odmah napasti jer će vam reći kako ste nesigurne u sebe i da ne znate prihvatiti kritiku. Za početak mu jasno i smireno pokažite kako to što govori nije u redu, a možete poći na isti način komentirati muškarce, pa vidjeti njegovu reakciju. Ukoliko to ne bude samo prolazna faza, jasno vam je da nemate što raditi s osobom s kojom se ne osjećate ugodno tbog onog što jeste.

5. Krivnju uvijek svaljuje na vas

Znate da je razgovor temelj svakog dobrog odnosa. Baš zbog toga, odlučili ste svome partneru reći kako vam se ne sviđa neka njegova navika, poput ostavljanja prljavog rublja svugdje po stanu. Umjesto da razgovor bude o njemu i o načinu popravka navike, on odjednom viče na vas i prebacuje temu na nešto skroz drugo, kriveći vas. Vjerujte nam, od toga nema gore stvari u vezi. Odjednom vam govori da niste normalni, a sve zbog toga što imate vlastita mišljenja i osjećaje.

Niste to zaslužili i to ne trebate trpjeti. Nemojte početi vjerovati da je on u pravu, u situaciji koja izgleda poput gore opisane. To je samo odlika izvrsnog manipulatora koji zna kako krivnju prebaciti na vas. Recite mu da to što govori nema smisla i odmah mu dajte do znanja da vas neće uspjeti povrijediti jer tu predstavu već poznajete.

FOTO: Giphy

Nemojte si upropastiti najbolje godine života vezom koja ima bilo koju odliku od gore spomenutih. Naravno, svaka veza, pa i ona najbolja, doživi krizu, svađe i krivljenja, ali oni ne smiju izgledati na opisani način u kojem je ženska strana uvijek slabija i nema pravo glasa.

Radite na sebi, naučite toliko toga što u sebi krijete, upoznajte se sa svojim talentima. Tek tada ćete biti spremne na pravi odnos, a ne na ovisnost o osobi koju zovete dečkom.

Komentari na članak

Vezani članci

Balašević u SB

Koncert u Slavonskom Brodu

Balašević spektrom emocija preplavio prepunu dvoranu Vijuš

Nakon Zagreba, Sarajeva, Osijeka, Splita, Subotice i još nekolicine gradova, Đorđe Balašević privukao je mnogobrojnu publiku u Slavonski Brod. Koncertom od tri i pol sata ispunio je večer pjesmom, plesom i smijehom.

Krivnja

Poboljšajte kvalitetu života

10 situacija zbog kojih ne biste smjeli osjećati krivnju

Krivnja često može preplaviti osobu što može znatno pokvariti kvalitetu života, stoga vam donosimo 10 situacija zbog kojih se nikada ne biste smjeli osjećati krivima.

Buket

Ivana Budić

Potjeh u epizodi: Sutra mi sude ili o vjenčanjima i buketima

Mlada se okreće točno na vrijeme da ugleda kako njen buket na kraju svog nesretnog puta pogađa našu Bertu direktno u glavu. Berta se ponaša kao da nije njena stvar i drži ruke čvrsto stisnute na bokovima. Buket, odbivši se o Bertinu glavu, odskače i nadvija se prema….Potjehu.

nasilje nad ženama

NA DANAŠNJI DAN

Svjetsku javnost zgrozilo ubojstvo političkih aktivistica u Dominikanskoj Republici

Na današnji dan, 25. studenoga, obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a on se kao takav obilježava od 1981. godine. Sve je počelo događajem koji je zgrozio javnost diljem svijeta kada se 1960. godine dogodilo ubojstvo sestara Mirabal, Patriu, Dédé, Minervu i Mariu Teresu.

Par i police s knjigama

Predavanje u Info-centru za mlade Osijek

Saznaj kako emocije rade u našu korist!

Koliko je bitan razvoj emocionalne inteligencije i što je uopće emocionalna inteligencija možeš saznati 21. lipnja na predavanju pod nazivom „Deset zapovijedi za razvoj emocionalne inteligencije“, koje će održati Dubravko Šokčević.