Manje kofeina

Pet savjeta za podizanje energije bez kave

kava

Studenta koji ne pije kavu gotovo je nemoguće pronaći, no previše kave može štetiti zdravlju. Ako ste odlučili piti manje kave ili posve prestati, za vas donosimo alternativne i zdrave načine koji će vam pomoći da ne pijete kavu, ali ostanete puni energije cijeli dan.

Veza studenata i kave sigurno je jedna od najsnažnijih na planetu. Većina nas ne može zamisliti, a ni vidjeti svijet prije nego što popijemo prvi gutljaj svoje jutarnje kave. Konzumiramo ju stalno – ujutro kako bismo se razbudili, s kolegama između predavanja, iz aparata brzinski, za vrijeme maratonskog učenja pred ispite – kava je nezamjenjiv dio naših života. No ova divlja ovisnost o kavi i nije posve dobra. Stoga vam donosimo savjete kako zadržati energiju na željenoj razini bez popularnog crnog pića.
 
1. Uvijek voda

IZVOR: Tumblr

Umjesto da ujutro stavite vodu na peć kako bi zakipjela, svoju jutarnju dozu kofeina zamijenite vodom. Ona će vas sačuvati od dehidracije i probudit će vaš organizam tako što će dostaviti kisik vašem organizmu.
― Ljudsko tijelo sastoji se od 60 do 70 posto vode, stoga nas svaka dehidracija čini umornima ― objašnjava Christina Chiu, nutricionistkinja iz Newton-Wellesley bolnice. 
Wellness stručnjakinja Peggy Hall preporučuje da ujutro u svoju čašu vode dodamo malo voća.
― Kada voće stavite u vodu, svi vitamini i minerali iz tog voća apsorbiraju se u vodi. S dodatkom voća hidratacija tijela još  je učinkovitija ― govori Hall.
Zato spriječite dehidraciju pijenjem dovoljno vode svaki dan i vaše tijelo, vaš um i vaš novčanik bit će vam zahvalni. 

2. Sjedi uspravno

Neovisno o tome jesmo li na predavanju, studentskom poslu ili knjižnici većina studenata provodi mnogo vremena sjedeći i to u pogrbljenom položaju. Čak i položaj naših leđa ipak utječe na to koliko energije imamo. Sjedenje u pogrbljenom položaju znači brži gubitak energije iz jednostavnog razloga pluća lakše dišu ako smo u uspravnom položaju. I osvjetljenje u prostoriji može puno pomoći ili odmoći. LED svjetiljke puno su bolje za naše oči i s njima ćemo kasnije odustati od zadatka koji je pred nama.
 
3. Odgovarajuće grickalice

IZVOR: Tumblr

Kad se pri prijepodnevnom suncu svi osjećamo izmorenima, odabir hrane ili pića koja će nas pogurati do večere uopće nije nevažan. Grickanje čipsa ili energetske pločice ipak neće biti zadovoljavajući izvor energije.

― Kombinirajte ugljikohidrate s proteinima, tako ćete osigurati da vaša razina energije traje i do nekoliko sati ― savjetuje Chiu.

Hall preporučuje smoothieje koje nije teško napraviti i koji nas lako mogu učiniti zdravijima i punima energije.
― Zeleni smoothie moj je prvi izbor za održavanje energije tijekom dana. Bilo koja zelena hrana puna je kisika i zato će nam pomoći održati energiju na željenom nivou ― objašnjava.
Stoga kupite omiljeno zeleno povrće, napravite smoothie i ponesite ga sa sobom.
 
4. Slobodno malo odspavajte
Odspavati sedam do osam sati nije baš lako ostvariva misija za većinu studenata, no imamo dobre vijesti. Bez krivnje si dopustite malo drijemanja u poslijepodnevnima satima kako biste predvečer i navečer orno završili sve svoje obaveze. Preporučuje se 45 minuta sna ako ste jako umorni. U tom vremenu vaš mozak odmorit će se dovoljno kako bi ponovo bio spreman za akciju. Spavanje dulje od toga može vas pak učiniti još umornijima. 
 
5. Pokrenite se
Vjerojatno vam se čini kao zadnja stvar koja vam je potrebna kad ste umorni, no malo tjelovježbe nakon dva sata sjedenja nad knjigom zapravo bi vam baš moglo koristiti. Kada više naprosto ne možete gledati u knjigu ili zaslon svog laptopa ― prošećite. To će pomaknuti vaše tijelo iz jednog te istog položaja i stoga pomalo razbuditi vaš organizam. Ako ste u zatvorenom prostoru, par trbušnjaka ili čučnjeva također bi vas moglo dobro spremiti za iduću turu učenja. Samo ostanite na nekoliko, nemojte pretjerati. 

Komentari na članak

Vezani članci

Index

Za lakši i ugodniji početak akademske godine

Mali vodič kroz birokraciju za brucoše

Sastavili smo ovaj kratki vodič kako bismo vam olakšali snalaženje u birokraciji na početku vašega studentskog života.

Humanitarni božićni sajam na Hrvatskim studijima

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu

FOTO: Kuhano vino, kolači i čestitke na humanitarnom božićnom sajmu USKN Komune

Deveti humanitarni božićni sajam održan je od 14. do 16. prosinca na kampusu Borongaj. Posjećenost je odgovarala velikom uloženom trudu, a svi prilozi namijenjeni su dvama kolegama.

Primatijada

Znanstveno-sportska manifestacija Primatijada

Studente prirodnih znanosti i ove godine očekuju znanstvena izlaganja i sportska natjecanja

Četvrtu godinu zaredom održava se studentska znanstveno-sportska manifestacija Primatijada. Ove godine održat će se u Poreču s temom "Integracija znanosti, IT-a i poduzetništva".

Career Speed Dating

Career Speed Dating

Impresionirajte potencijalne poslodavce u osam minuta

Jedinstveni spoj razgovora za posao i „speed datinga“ održat će se 15. prosinca 2016. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Ispunjavanje obrazaca

HZZ raspisuje natječaj za studente

Natječaj za zapošljavanje studenata u Njemačkoj za vrijeme ljetnih praznika

Zapošljavanje traje do najviše tri mjeseca tijekom ljetnih praznika u 2014. godini, a prijaviti se mogu svi zainteresirani redovni studenti sveučilišta (uključivo i visokih škola) sa dobrim znanjem njemačkog jezika.