Stop odugovlačenju

Odrađivanjem svojih zadaća pokazujete zrelost

Djevojka leži u krevetu

Kod onoga što vam je uistinu važno nemojte se nikako držati poslovice – „Što možeš danas, ostavi za sutra“.

Vjerojatno vam se nije jednom dogodilo da ste nešto važno što ste morali napraviti, stavili sa strane i odabrali ipak zabavu. Neprestano odugovlačnje možete zaustaviti snagom volje i želje da nešto doista učinite, a mi vam donosimo i objašnjenja koja je o ovoj temi dala znanost.

1. Impulzivnost

Iako imamo naviku ponekad neke stvari odugovlačiti, kada dođu rokovi, svjesni smo da moramo zaboraviti na one zabavnije koje bi više voljeli raditi. Psiholozi vjeruju kako neispunjavanje određenih zadaća nema veze s ambicioznošću, nego impuls koji nas tjera da radije, primjerice, gledamo televizor, nego odradimo neki važan posao. S druge strane, kažu da se to može promijeniti ako u svoj radni ritam i dan uvedemo veću dozu samokontrole.

2. Povezanost s genetikom

Vjeruje se da je ova navika povezana s našom genetikom, jer ako su vaši roditelji ponekad oklijevali oko odrađivanja nekog posla i više se prepustili onome što ih opušta, velika je vjerojatnost da ćete i sami biti takvi.

3. Stres

Biranje ugode i zabave umjesto ispunjavanja zadataka može dovesti do stresnih situacija. To je dokazano i na studentima koji su bili podvrgnuti psihološkom testiranju. Zaključeno je da je većina njih odgađalo učenje za ispite, što je, kako su se rokovi više približavali, na kraju dovelo do gomilanja veće količine stresa.

4. Znak disfunkcije

Naš je mozak mašina koja može obavljati mnogo kognitivnih procesa, a njegova upotreba u te svrhe ovisi isključivo o nama. Upravo njime možemo sami upravljati kod obavljanja nekih radnih zadataka, ali često smatramo da nismo sposobni za neke od njih pa odrađujemo samo ono što je lakše.

5. Nejasna budućnost

Ljudi koji nisu spremni preuzeti inicijativu i odgađaju važne odluke i zadaće uglavnom nemaju jasnu viziju budućnosti. Ako ne vjerujete u vlastitu blistavu budućnost, velika je vjerojatnost da ćete imati veliku količinu stresa i često odgađati svoje odluke i zadatke.

Komentari na članak

Vezani članci

Cure na ulazu

Trodnevna konferencija Debatnog kluba EFZG-a

„Awareness Week” spaja poduzetništvo, zdravlje, sport, financije i digitalizaciju

Besplatna predavanja, interaktivne radionice i vrlo zanimljivi paneli o različitim temama dio su novog projekta koji je pokrenuo Debatni klub EFZG-a.

Ekonomski fakultet III

Ekonomski fakultet i Erste

Erste banka pokreće „Generalnu probu“: Program plaćene studentske prakse

Stručna praksa trajat će od lipnja do kolovoza, odnosno tri ljetna mjeseca, po 40 sati tjedno, a studentima će biti isplaćena i plaća u visini od 1600 kuna mjesečno.

nocno učenje

Ispitni rokovi

Kako izbjeći stres u ispitno vrijeme

Bliži se najstresnije razdoblje za studente - ispitni rokovi. Iako je teško pobjeći od stresa, postoje načini kako ublažiti rekaciju na njega. Zato preuzmite kontrolu i nedopustite da stres vlada vašim životom.

Prosvijed za studentski standard

Zagrebački studenti spremaju prosvjed

Posljednji pozdrav studentskom standardu

Zagrebački studenti idućeg utorka prosvjeduju zbog odluka nadležnih institucija koje su ugrozile studentski standard

poslovni

Poslovne vode

Atlantic Grupa raspisala natječaj za plaćenu ljetnu praksu

Naučite, zaradite i upoznajte kompaniju koja stvara neke o vaših najdražih brendova, neovisno o studiju koji pohađate.