Stop odugovlačenju

Odrađivanjem svojih zadaća pokazujete zrelost

Djevojka leži u krevetu

Kod onoga što vam je uistinu važno nemojte se nikako držati poslovice – „Što možeš danas, ostavi za sutra“.

Vjerojatno vam se nije jednom dogodilo da ste nešto važno što ste morali napraviti, stavili sa strane i odabrali ipak zabavu. Neprestano odugovlačnje možete zaustaviti snagom volje i želje da nešto doista učinite, a mi vam donosimo i objašnjenja koja je o ovoj temi dala znanost.

1. Impulzivnost

Iako imamo naviku ponekad neke stvari odugovlačiti, kada dođu rokovi, svjesni smo da moramo zaboraviti na one zabavnije koje bi više voljeli raditi. Psiholozi vjeruju kako neispunjavanje određenih zadaća nema veze s ambicioznošću, nego impuls koji nas tjera da radije, primjerice, gledamo televizor, nego odradimo neki važan posao. S druge strane, kažu da se to može promijeniti ako u svoj radni ritam i dan uvedemo veću dozu samokontrole.

2. Povezanost s genetikom

Vjeruje se da je ova navika povezana s našom genetikom, jer ako su vaši roditelji ponekad oklijevali oko odrađivanja nekog posla i više se prepustili onome što ih opušta, velika je vjerojatnost da ćete i sami biti takvi.

3. Stres

Biranje ugode i zabave umjesto ispunjavanja zadataka može dovesti do stresnih situacija. To je dokazano i na studentima koji su bili podvrgnuti psihološkom testiranju. Zaključeno je da je većina njih odgađalo učenje za ispite, što je, kako su se rokovi više približavali, na kraju dovelo do gomilanja veće količine stresa.

4. Znak disfunkcije

Naš je mozak mašina koja može obavljati mnogo kognitivnih procesa, a njegova upotreba u te svrhe ovisi isključivo o nama. Upravo njime možemo sami upravljati kod obavljanja nekih radnih zadataka, ali često smatramo da nismo sposobni za neke od njih pa odrađujemo samo ono što je lakše.

5. Nejasna budućnost

Ljudi koji nisu spremni preuzeti inicijativu i odgađaju važne odluke i zadaće uglavnom nemaju jasnu viziju budućnosti. Ako ne vjerujete u vlastitu blistavu budućnost, velika je vjerojatnost da ćete imati veliku količinu stresa i često odgađati svoje odluke i zadatke.

Komentari na članak

Vezani članci

Makarska

Prijave do 10. studenog

Makarska sufinancira javni prijevoz svojim studentima

U proračunu grada Makarske, osigurano je 60 tisuća kuna za sufinanciranje javnog prijevoza studentima.

Predstava „Shakespeare ljetne noći – varijacije“

Kazalište „Ulysses”

Studenti dviju akademija provode gledatelje od Shakespeareova doba do danas

Predstava redateljice Lenke Udovički teatarski će prošetati gledaoca od Shakespeareova doba do danas, oslanjajući se na njegove sonete te odabrane motive kraljevskih kronika, tragedija i mitskih scena ljubavnika, a, između ostalih, njen ansambl čine studenti dviju Akademija.

RSC logo

Ready, Steady, Code! 2.0. natjecanje na FOI-ju Varaždin

Do sutra se možete prijaviti na RSC 2.0!

Natjecanje će se održati u prostorijama FOI-ja 7. i 8. studenoga 2015., a fond nagrada je pozamašan!

Dubrovnik Summer School

Međunarodna ljetna škola

„Dubrovnik Summer School“ omogućuje studentima da iskažu poslovne sposobnosti

Otvorene su prijave za međunarodnu ljetnu školu eSTUDENT-a koja će se održati u kolovozu. Svaki će polaznik steći potrebnu edukaciju i praktične sposobnosti koje su u današnjem poslovnom svijetu iznimno cijenjene.

SUPEUS Case Study 2015

SUPEUS Case Study 2015

Natjecanje za studente o energetskoj učinkovitosti

Projekt, odnosno natjecanje je koncipirano u tri radionice. Na svakoj radionici najbolji timovi osvajaju vrijedna putovanja, dok tim sa najviše osvojenih bodova na sve tri radionice osvaja i posebnu nagradu.