Zdrava prehrana

Najzdravije vrste povrća

zdravo povrće

Lista namirnica bogatih antioksidansima koje bi se svakako trebale naći na vašem popisu kupovine, pročitajte zašto

Donosimo vam popis namirnica bogatih antioksidativnim svojstvima.

Antioksidansi su tvari u hrani koje nas štite od bolesti uništavajući nusproizvode koji nastaju kad naše stanice koriste kisik. Konzumiranjem ovih proizvoda zasigurno ćete pomoći svom tijelu u oporavku.

1. Luk

Najveće dobrobiti luka dobit ćete ako ga jedete sirovog. Naime, termičkom obradom na visokoj temperaturi on gubi vrijednosti koje vas štite od raka pluća i prostate. Također, luk usporava gubitak kalcija te je stoga dobar za sve koji imaju problema s kostima.

2. Kukuruz

Što duže kuhate kukuruz, to je zdraviji! Do ovog su saznanja došli znanstvenici s Journal of Agriculture and Food Chemistry Sveučilišta Cornell u SAD-u. Mjerili su antioksidativnu aktivnost kukuruza i otkrili da raste s kuhanjem. Primjerice lutein koji se bori protiv sljepoće.

3. Grašak

Dnevna konzumacija graška zajedno s drugim mahunarkama snizuje rizik od karcinoma želuca, dokazala je studija u časopisu  International Journal of Cancer. Osim toga,  grašak ima visoku nutritivnu vrijednost jer sadrži ugljikohidrate, vlakna, proteine i masti.

4.  Kelj

Kelj je pun vitamina C, antioksidansa koji smanjuje rizik od srčanih bolesti tako što smanjuje razinu LDL-a, tzv. „lošeg“ kolesterola. Siromašan je kalorijama, a bogat vitaminima i mineralima poput mangana, željeza, kalcija i magnezija.

5. Brokula

Ova kupusnjača sadrži biološki aktivne sastojke (fitokemikalije) čija antioksidativna svojstva štite organizam od raznih bolesti. Jedna je od najučinkovitijih namirnica za očuvanje zdravlja, ali treba pripaziti na vrijeme kuhanja jer i brokula gubi vrijednosti ako se predugo obrađuje.

6. Crvena paprika

Jedna paprika srednje veličine sadrži samo 32 kalorije, a osigurava količinu vitamina C koja iznosi 150% od preporučenog dnevnog unosa! Korisna je osobama koje pate od ateroskleroze jer utječe na propustljivost kapilara.

7. Špinat

Prepun karotenoida, štiti od bolesti očiju koje mogu dovesti do sljepoće kod starijih osoba. Kuhanjem špinata karotenoid lutein postaje lakše probavljiv vašem organizmu. Od minerala, špinat sadrži vrijedne magnezij i kalij.

8. Klice djeteline

Mala namirnica koja pomaže u održavanju zdravlja kože, kose, noktiju, desni, žlijezda, kostiju te zubi. Dobre su u detoksikaciji tijela, a imaju i visoki udio proteina. Dobar su izvor vitamina E koji pomaže u prevenciji srčanih udara.

9. Prokulice

Pola šalice prokulica ima čak 80% potrebnog dnevnog unosa vitamina C! Štite od bolesti srca te katarakte, tj. zamućenja vida.

10. Cikla

Ovo korjenasto povrće sadrži visoku razinu antioksidansa koji se bore

protiv raka te luteina koji štiti oči. Najbolje ju je konzumirati sirovu kao salatu, a za poboljšanje okusa često se dodaje limunov sok i mrkva. Možda niste znali, no najhranjiviji dio cikle su njezini listovi koji mogu biti kuhani kao i svako drugo lisnato zeleno povrće. Razmislite o tome kada idući put budete pripremali ciklu.

Komentari na članak

Vezani članci

Djevojka u vlaku

Na današnji dan

Međunarodni dan epilepsije

Oko 65 milijuna ljudi u svijetu pati od epilepsije, a od ove godine, svakog drugog ponedjeljka u veljači obilježavat će se Međunarodni dan epilepsije.

Zdravlje i ljepota

Personalizirani mjerač unosa kalorija za sigurno mršavljenje

Otkrijte koliko kalorija trebate unositi kako biste smanjili svoju tjelesnu masu!

Ljetna sezona u punom je jeku, a Vi se još uvijek mučite s kalorijama i vježbanjem kako bi Vaše tijelo zablistalo na plaži?

mamurluk

Proklet bio alkohol

Zašto s godinama sve teže podnosimo mamurluk?

Zašto je sve lakše kada smo mladi? Odgovor potražite u tekstu.

https://www.flickr.com/photos/126522610@N08/15819199527/in/photolist-q6TwTr-qhn5Hm-ctFbjJ-dMcDrq-qWV9JR-8tSgsJ-ctFbnu-rehcvh-7AZEuu-p88z3f-brTXQ4-aHpZD6-ctF7m1-HHWdJX-7curtK-9AFASh-7bFn2Q-5cws7m-nURPfi-7khRVh-7kdXDt-ctFb9G-brTHnt-pg2PUo-qWP9A7-b9k5MD-b9k5hR-84QGXp-e6Vzrx-aJU2Ne-dhbeWc-dhaKeK-dhb95V-dhb8He-dhb7L9-dhbm9x-dhb8fU-dhb7CY-dhb7v9-dhbe1W-dhbeV5-dhbe9L-dhbmh4-aEcQqN-pNnC99-dhb29v-dhb7nE-dhbkUg-dhb8s2-ctFbhN

Istraživanje Sveučilišta u Sidneyju

Dizanje utega poboljšava kognitivne sposobnosti

Prema novom istraživanju, dizanje utega, uz pogodnosti za zdravlje, poboljšava i kognitivne sposobnosti. Treniranje mora biti redovito, a zasad je dokazano samo na starijoj populaciji.

kolač

Intervju s autoricom bloga Zdrava.iva

„Najveći je mit da je zdrava prehrana preskupa“

Na blogu Zdrava.iva svakodnevno možete pronaći ukusne i zdrave recepte. Autorica nam je otkrila kako je došla na ideju bloga, gdje pronalazi inspiraciju te nam je „razbila" mitove o zdravoj prehrani.