LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s autoricom bloga Zdrava.iva

„Najveći je mit da je zdrava prehrana preskupa“

Na blogu Zdrava.iva svakodnevno možete pronaći ukusne i zdrave recepte. Autorica nam je otkrila kako je došla na ideju bloga, gdje pronalazi inspiraciju te nam je „razbila" mitove o zdravoj prehrani.

Na blogu Zdrava.iva svakodnevno možete pronaći ukusne i zdrave recepte. Autorica nam je otkrila kako je došla na ideju bloga, gdje pronalazi inspiraciju te nam je „razbila" mitove o zdravoj prehrani.

U današnje vrijeme sve više i više postajemo svjesni koliko je važno zdravo se hraniti i biti aktivan. Toga je postala svjesna i Ivanka, autorica bloga Zdrava.iva. Naime, odlučila se educirati što je više moguće od zdravoj prehrani te je otvorila svoj blog na kojem svakodnevno objavljuje razne recepte koji su ukusni, jednostavni, ali i, što je najbitnije, zdravi.

Ivanka Brček majka je troje djece i supruga. Iz malog je mjesta Kalinovca, a radi u Strukovnoj školi Đurđevac kao nastavnica praktične nastave u elektrotehnici. Po zanimanju je inženjerka elektrotehnike.

Jeste li se oduvijek hranili zdravo?

Moram priznati da nisam jer nisam previše obraćala pažnju na prehranu. Budući da je Podravina poznata po pripremanju kolača koji su najvećim dijelom pravljeni od margarina, bijelog šećera i bijelog brašna, i ja sam ih konzumirala. U to vrijeme nisam znala koliko su štetni.

Što vas je potaknulo na promjenu prehrane?

S obzirom na to da se dugi niz godina borim sa anemijom, a i hipotireozom, usporenim radom štitnjače, počela sam sve više istraživati o zdravoj prehrani te sam, malo po malo, u svojoj prehrani počela mijenjati nezdrave zdravim namirnicama. Izbacila sam bijelo brašno, rafinirani šećer, sol i ulja, margarin i slično. To sam počela primijenjivati u pripremi hrane za svoju obitelj.

Kako je okolina reagirala?

Moja je obitelj sama uvidjela prednosti takve ishrane, a ostali, budući da kod nas prevladava tradicionalna ishrana, još uvijek skeptično gledaju na moj način ishrane. Ipak, blagi se pomaci vide te me ljudi sve češće pitaju za savjet o zdravoj prehrani i traže moje recepte.

Kako ste počeli s pisanjem bloga?

Počela sam objavljivanjem slika na Instagramu te sam kasnije, zbog pozitivnog feedbacka i sve veće potražnje za mojim receptima, počela s pisanjem bloga. U održavanju bloga pomaže mi suprug koji je tehnička podrška. Trenutno smo u procesu prevođenja recepata s hrvatskog na engleski jezik jer su to bili zahtjevi mojih pratitelja. Također smo počeli objavljivati videe na Youtube kanalu. U tome mi pomažu moja djeca, imam podršku cijele obitelji. Do danas je na mojem blogu bilo 26 000 pogleda.

Jeste li dobili ponude od drugih stranica sličnih sadržaja?

Jesam. Trenutno pišem recept za portal Alternativa za vas iz Virovitice i slovenski portal Malinca. Iz toga mogu vidjeti da ljudi čitaju moje recepte bez obzira na geografsko porijeklo.

Gdje pronalazite inspiraciju?

Inspiraciju pronalazim ponajviše u prirodi (kod kuće imam organski vrt sa puno voća i povrća), a zatim na raznim internetskim portalima. Najveći mi je izazov kreirati recept koristeći zdrave i organske namirnice.

Možete li nam razbiti neke mitove o zdravoj prehrani?

Najveći je mit da je zdrava prehrana preskupa. U startu je skuplja od konvencionalne, no zdravstvene su beneficije nemjerljivo veće nego u konvencionalnoj prehrani. Usporedbe radi, jedan meni u fast foodu košta oko 25 kn, a u toj vrijednosti možemo napraviti odličnu i hranjivu salatu sa zdravim sastojcima. Moram naglasiti da su moja djeca svi studenti i hrane se zdravo.

Drugi je mit da su namirnice teško dobavljive. Prije par godina složila bih se s tom konstatacijom, no danas je ponuda sve veća, počevši od web shopova pa sve do lokalnih proizvođača organske hrane. Današnja je povezanost svijeta sve veća te je sve lakše doći do tih namirnica

Možete li studentima dati neke savjete?

Da, neke osnovne stvari. Primjerice:

  • izbacite gazirana zaslađena pića (napravite sami svježe sokove, a i, sigurna sam da znate, voda je najbolje piće),
  • umjesto raznih nezdravih grickalica, uvedite u svoju prehranu orašaste plodove i voće (svježe i suho),
  • budite aktivni barem 20-ak minuta dnevno,
  • izbjegavajte alkohol i cigarete,
  • budite nasmijani i pozitivno razmišljajte (zdrav način života pridonosi lakšem savladavanju gradiva, a i općenito pozitivnijem pogledu na život).

Za kraj, Zdrava.iva je s nama podijelila recept koji je kao stvoren za nas studente. Sve je što vam treba blender ili multipraktik i navedeni sastojci:

  • 2 ¼ šalice zobenih pahuljica ili zobenog brašna,
  • ½ čajne žličice praška za pecivo,
  • ½ čajne žličice sode bikarbone,
  • ¼ žličice himalajske soli,
  • 1 čajna žličica cimeta,
  • 4 zrele banane, srednje veličine,
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije,
  • 1 jabuka,
  • ¼ šalica meda (agavinog sirupa ili  brezinog šećera Xilitola – za vegane),
  • 4 jušne žlice grubo nasjeckanih badema, lješnjaka ili oraha.
  • za preljev: 30 g tamne čokolade.

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180° C.
  2. Ako koristite zobene pahuljice, tada ih miksajte u blenderu par minuta, do strukture brašna.
  3. U posudi pomiješajte žlicom sve suhe sastojke (zobeno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i cimet).
  4. Jabuku očistite od koštica, ogulite i narežite na komadiće te zajedno s narezanim bananama, medom (ili drugim zaslađivačem) i vanilijom miksajte u blenderu sve dok smjesa ne postane tekuća.
  5. Izlijte tekuću smjesu u drugu posudu, dodajte mješavinu suhih sastojaka i dobro žlicom promiješajte. Dodajte krupno sjeckane orašaste plodove i još jednom promiješajte.
  6. Smjesu ulijte u posudu za pečenje obloženu masnim papirom i žlicom poravnajte.
  7. Pecite oko 20 minuta (čačkalicom provjerite je li tijesto pečeno).
  8. Pečeno tijesto ostavite hladiti oko 30 minuta na rešetkastoj podlozi.
  9. Za preljev izmiješajte kokosovo ulje, med (ili agavin sirup) , kakao i cimet u navedenim količinama. Za preljev možete koristiti i otopljenu crnu čokoladu.
  10. Ohlađeni kolač narežite na željene oblike i prelijte gotovim preljevom te poslužite uz mlijeko (bademovo, kokosovo ili domaće kravlje).

Za više recepata možete pratiti blog, Instagram, YouTube i Facebook stranice Ivanke Brček.

FOTO: IVANKA BRČEK