LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Razvijte kognitivno razmišljanje

Konzumiranje čokolade ujutro dobro je za mozak i struk

Nutricionisti vjeruju da čokolada ima pozitivan efekt zato što se u njoj nalaze hranjive tvari flavonoidi.

Nutricionisti vjeruju da čokolada ima pozitivan efekt zato što se u njoj nalaze hranjive tvari flavonoidi.

Znanstvenici na Sveučilištu u Sirakuzi u Italiji nedavno su proveli istraživanje na 968 osoba između 23 i 98 godina u kojemu su pratili njihove prehrambene navike te utvrdili da čokolada, ako se konzumira redovito za doručak, može značajno poboljšati pamćenje i razvijati naše kognitivne funkcije. 

–  Kada se probudite, vaš mozak odmah treba energiju. Jutro je doba dana kada vaše tijelo pretvara hranu u energiju, a kasnije, tijekom dana, mozak i tijelo još su uvijek na oprezu i pohranjuju energiju iz hrane u obliku masti. Ovako se debljate čak i kada jedete manje –  kaže dr. Daniela Jakubowicz, autorica bestsellera „The Big Breakfast Diet“.

Nažalost, ovo nije dobra vijest za one koji vole odspavati malo duže jer nešto čokoladno se, prema istraživajima, najviše isplati pojesti do 9 sati ujutro. Dr. Jakubowicz smatra da oni koji jedu ugljikohidrate, proteine i slatko unutar 600 kalorija u ranim jutarnjim satima izgube više kilograma nego oni koji konzumiraju 300 kalorija za vrijeme nešto kasnijeg doručka. 

Također, nutricionisti vjeruju da čokolada ima tako pozitivan efekt zato što se u njoj nalaze flavonoidi, hranjive tvari koje se obično mogu pronaći u jestivim biljkama, ali i u čaju, crnom vinu i voću poput grožđa i jabuka. 

Ako je sve ovo znanost potvrdila, tko smo mi da vjerujemo u suprotno? Tako da je vrijeme za rano ustajanje, a uz jutarnju kavicu sada možemo konzumirati i komad čokoladne torte. 

FOTO: FACEBOOK