Savjeti za ravan i zategnut trbuh

Koji je vaš tip trbuha? Doznajte i riješite se viška!

Tipovi trbuha naslovna

Trbuh je područje tijela koje je često bolna točka većini ljudi. Doznajte koju vrstu trbuha imate i načine na koji se možete zategnuti i riješiti se problema koji vas muče.

Ljeto je već počelo, a vi se i dalje bezuspješno trudite i vježbate, no višak na trbuhu ne odlazi? 

Niste jedini s tim problemom. Trbuh je područje tijela koje je često bolna točka većini ljudi

Već smo vas naučili koje su dobre vježbe za ravan trbuh, no kako biste znali na što se točno trebate fokusirati, portal Daily Hiiit donio je opis pet vrsta trbuha koji su specifični za određeni način života i karakteristični za ljude koji često konzumiraju jedanki tip hrane. 

Pronađite koji tip trbuha vi imate i primijenite savjete uz koje ćete izravnati vaš trbuh i riješiti se viška, kao i ispraviti greške koje činite! 

1. "Rezervna guma (obruč, kolut za spašavanje)"

tip 1
 
FOTO: bodyrock.tv


Ako ste ovaj tip, vjerojatno pretežno sjedite i radite za stolom, sjedite na kauču ili ste emotivna "izjelica". Jedete dosta šećera i ugljikohidrata kroz kekse, kolače, bijeli kruh, tjesteninu i rižu. Akohol vam također nije stran pojam.

Kako biste se riješili naslaga i učvrstili trbuh, smanjite unos alkohola i izbjegavajte grickalice. Prehranu bazirajte na zdravijim namirnicama i koristite svaku priliku za šetnju. Nema vožnje dizalom – penjite se stubama. Nemojte biti u zabludi da morate ići na mukotrpno vježbanje u teretanu jer jednostavne duge šetnje, vježbanje iskoraka, čučnjeva ili sklekova kod kuće ili satovi joge bit će korisniji za vas.


2. Trbuh zbog stresa

tip 2
 
FOTO: bodyrock.tv
 

Ambiciozni ste, perfekcionisti i često pod stresom? Moguće je da ste osjetljivi na probavna stanja kao što je sindrom iritabilnog crijeva (IBS), koja mogu izazvati nadutost i učiniti da trbusi izgledaju mnogo gore. "Višak" je lociran na srednjem dijelu trbuha i oko pupka. Kada smo pod stresom, proizvodimo kortizol, hormon koji potiče tijelo da zadržava masnoću oko trbuha. ovaj tip trbuha također će biti prilično tvrd na dodir.

Ako imate ovakav trbuh, idite u krevet ranije i spavajte više. Nedostatak sna remeti proizvodnju leptina, hormona koji pomaže regulirati apetit i metabolizam. Također, opuštajte se što više – pomoći će vježbe dubokog disanja, meditacija i kupke prije spavanja te čaj od kamilice. Važno je i ograničiti unos kave na maksimalno dvije šalice na dan Preporučaju se joga, duge šetnje, plivanje ili vježbe sa stvaranjem otpora.


3. Trbuh "tobolac"

tip 3
 
FOTO: bodyrock.tv


Često osobe s ovim tipom trbuha imaju niži trbuh, čak i ako su na dijeti ili treniraju. Ako imate ovaj tip trbuha, promijenite prehranu, birajte namirnice koje sadrže mnogo vlakana  i zeleno lisnato povrće, cjelovite žitarice i ne zaboravite piti dovoljno vode.

Vježbate trbušnjake? Prestanite. Bolji izbor je izometrička vježba koja služi jačanju mišića. Lezite licem prema dolje i oslonite se na podlaktice. Odgurnite se od poda, dignite se na prste i laktove tako da je vaše tijelo paralelno s podom. Vježbu radite u početku po 10 sekundi pa sve dulje, do minute. Pisali smo već o "plank izazovu", pa zavirite u sve tajne.


4. "Mamin trbuh"

tip 4
 
FOTO: bodyrock.tv
 

Majkama nakon poroda ostaje trbuh kojeg se pokušavaju riješiti što prije. Važno je da uzimate omega 3 i omega 6 masne kiseline, na primjer, laneno ulje odličan je izvor za vegetarijanke. Također, jedite orašaste plodove, ulja i masline svaki dan Osim što će vam pomoći u gubitku masnih naslaga i da apsorbirate vitamine iz hrane, pomažu i protiv umora. Vježbajte Kegelove vježbe jer će to pomoći da ojačate trbušne mišiće iznutra prema van. 

Suzdržite se od trbušnjaka jer se nakon poroda mišići koji se nalaze na sredini razdvoje linijom abdomena i potrebno je neko vrijeme da se oporave. Trbušnjaci su najgora stvar koju možete raditi jer ćete tako prisiliti ove mišiće da se još više razdvoje. 


5. Naduti trbuh

tip 5
 
FOTO: bodyrock.tv
 

Naduti trbusi često su ravni ujutro, ali se nadmu tijekom dana zbog plinova ili probavnih smetnji. Vjerojatno često jedete istu hranu, a da niste ni svjesni da je ne podnosite.

Najčešća je netolerancija na pšenicu i gluten koji može izazvati upalu crijeva i tako učiniti da se trbuh čini većim. Pokušajte utvrditi koje namirnice smetaju vašoj probavi ili idite na testiranje i u prehranu uvedite što više svježih namirnica.

Komentari na članak

Vezani članci

IQ Barbie

Postani dio Studentski.hr tima

Postani kolumnist na portalu Studentski.hr!

Uvjeren si da si talentirani pisac, a to uvjerenje ne temeljiš na davnoj pohvali osnovnoškolske učiteljice za sastavak na temu „Kako sam proveo ljeto?“ ili...

Studenti uživaju

Reci prehladi NE

10 načina kako se ne razboljeti ove zime

Osim predivnog božićnog ugođaja, snijega, kolača i kuhanog vina, sa zimom dolazi i jedan nepoželjan gost, svima dobro znana gripa i prehlada. Naporna i iscrpljujuća, jednostavno nas ne pušta na miru i onemogućava nam uživanje u pravom zimskom ugođaju.

proglašenje pobjednika

Natječaj Ine i udruge eSTUDENT

Proglašenje pobjednika natječaja Rebranddd

INA je s udrugom eSTUDENT raspisala natječaj Rebranddd u kojem su studenti imali priliku osmisliti novi logo Ine kao poslodavca. Nakon dva natjecateljska kruga, dodijelile su se vrijedne novčane nagrade najkreativnijim sudionicima.

Vip alumni prva generacija

Prilika za mlade i visokoobrazovane bez radnog iskustva

Vip alumni je super prilika nakon fakulteta – prijavi se i ti!

„Vip alumni program sam je po sebi genijalno osmišljen – od samog starta u vidu eliminacijskih krugova, preko rada u struci nakon fakulteta, međunarodnog iskustva, hrpe treninga pa do samog kraja te dodjele preporuka i diploma.“

Come to the dark side

Studentski.hr otvara vrata svog marketinškog odjela

Prijavite se za rad u marketingu Studentskog.hr!

Ako si zainteresiran za poslove u marketingu: voditelj odjela marketinga i komunikacija, CM tima, voditelj suradnje sa studentskim organizacijama, glasnogovornik ili asistent u odjelu marketinga, pošalji svoju molbu i životopis na ivana.herceg@studentski.hr do 1.10.2014.