Intervju sa Sandijem Imerovićem

Kako održati tjelesnu formu za vrijeme zimskih blagdana

Fitness coach

Kako se ne bi brinuli o kilogramima koji se nakupljaju tjekom zimskih praznika, pitali smo stručnjaka, dobili odgovore i sada možemo uživati u tom razdoblju bez grižnje savjesti.

Dolaze nam Božić i Nova godina, i to je fantastično, ali postane malo manje fantastično kada poslije svega toga stanemo na vagu. Da to ne bi bio problem i da bezbrižno možemo uživati u blagodatima praznika tražili smo savjete profesionalca.

Dugogodišnji fitness trener i prvi hrvatski bodybuilder, oličje zdravog načina života i fantastičnog izgleda – Sandi Imerović.

Više se puta isticao na svjetskim, europskim i državnim prvenstvima, a svojevremeno je bio plasiran na šesto mjesto u svijetu.

1. Tjekom zime često smo razdražljivi i bezvoljni, kako se riješiti tog osjećaja i biti aktivniji?

Najbolji savjet je da se jednostavno snagom volje suprotstavimo zimskoj pospanosti i uz dobar zeleni čaj ili kavicu aktiviramo i odradimo neku fizičku aktivnost odmah u jutro nakon buđenja!

2.Koliko često bi trebali vježbati i kojim intezitetom?

Za početak 3x tjedno slabijim intenztitetom, a s vremenom do 5x tjedno naravno sve intenzivnije. Za početak, bilo kakva aktivnost je dobra, samo da se vježba!

3.Pogrešne vježbe često ne donose rezultate, na koje se vježbe treba posebno koncentrirati u izvođenju?

Nema toliko pogrešnih vježbi. Čim se mičemo znači da trošimo energiju i radimo nešto korisno za svoje tijelo. Pogotovo u ovim zimskim mjesecima kad je unos energije isti, a potrošnja slaba. Tada je dosta bitna redovita tjelovježba kako proljeće ne bismo dočekali s nekoliko kilograma viška!

4. Može li se trening bazirati samo na aerobnom dijelu ili je potrebno vježbati i sa utezima?

Aspolutno treba kombinirati aerobno i anaerobno tj. vježbanje s utezima. Oni kojima fali mišićne mase trebali bi čak izbjagavati aerobne aktivnosti kako bi što lakše dobili na kilaži. To pogotovo vrijedi za tinejdžere koji u pravilu imaju strahovito brz metabolizam!

5. Često čitamo o tome kako su pauze između vježbi jako bitne. Ako je to istina koliko i kako ih treba raditi?

Kod utega svakako, ali te pauze ne smiju biti predugačke. Trebale bi biti taman tolike duljine da vježbač dođe do daha i može ponoviti zadnju seriju istim ili težim intenzitetom. Jer najčešći je problem pričanje na treningu, mobitel, novine itd.

6. Znamo svi da ako želimo rezultate, uz redovne treninge moramo imati i usklađenu prehranu. Kakva bi prehrana bila dobra za zimsko vrijeme? 

Ja bih se držao sezonske prehrane a to po zimi znači puno ukiseljenog povrća i krumpira te riže u razumnim količinama, no to ovisi o samom cilju treninga. Svatko od nas se želi utegnuti ili izgraditi mišiće stoga preporučam pojačanu konzumaciju mesa, piletine, govedine, posnog sira i bjelanjaka, od kojih preporučam bjelanjke LUKAČ! Najbitnije je pokušati se suzdržati od popularne zimske hrane u obliku suhomesnatih proizvoda tipa čvarci, kulen, kobasice ... pa sve do ajvara i slično. Te namirnice mogu biti dio naše prehrane samo povremeno kao dio cheat meala te se konzumirati u ograničenoj količini!

7. Zanima nas i stručno mišljenje o tome bismo li mogli božićna i novogodišnja jela i slastice pripremiti na neki zdraviji, a jednako fin način?

Ja uvijek tvrdim da kad je vrijeme blagdana onda je najbolje ne komplicirati nego se prepustiti i uživati. Ipak je to samo jednom u godini. Nema smisla komplicirati kad svi znamo da nema boljeg od francuske salate, purice, domaćih kolača, odojka… Ako baš žele ići u detalje, postoji moj članak o tome kako preživjeti blagdane pa pozivam sve čitatelje da ga potraže na mojoj stranici

8. Teško je naći motivaciju za redovnu tjelovježbu i uravnoteženu prehranu. Kako steći naviku i biti ustrajan?

Steći naviku nije problem. Jednostavno svaki dan ponavljaš jedno te isto i s time nitko nema problema. A ustrajnost je problem jer obično ljudima malo dosadi čitav taj žrvanj zdravog načina života, ali tu treba biti maštovit, mijenjati treninge, namirnice, suplemete, malo istraživati te naposljetku pratiti vlastiti napredak jer on zapravo daje najviše motivacije!

9. Često čujemo kako je zdrava prehrana i skupa, ima li u tome istine?

Moram reci da veću laž nisam u životu čuo. Upravo suprotno, to je najčešće samo izlika da poduzmemo nešto za sebe. Povrće možemo nabaviti za male novce na svakoj tržnici a sve češće akcije po marketima daju nam jos veći izbor. Što se mesa tiče, ono nikad nije bilo dostupnije i povoljnije. Sve nam je na pladnju, samo treba napraviti malo „pametniji“ izbor.

10. Brojiš veliki broj obožavatelja na Facebook stranici, što je ujedno i velika obaveza, profesionalni si bodybuilder i divan muž. Pretpostavljamo da i tebi, kao i svima dođe period kada ti se „jednostavno ne da“. Treba li tada dati tijelu oduška ili se natjerati i ići dalje?

Da svakako nailazim na psihološke platoe, ali tada malo usporim što najčešće nije dugo jer mi se brzo vrati želja! Moj tempo je ubrzan i puta 3 od prosječnog čovjeka, ali naravno da preporučam svima da održavaju balans rada i odmora jer je jako bitan kako za produktivnost tako i za zadovoljstvo i dobro raspoloženje općenito. Ako se „gazite“ previše jednostavno izgubit ćete drive, a za posljedicu nastupit će premor i produženo vrijeme oporavka!

11. Za kraj inervjua i početak novog stila života naših čitatelj,a ako bi želio složiti plan vježbi od par minuta koje bi izvodili u toplini doma?

Naravno, za početak ćete popiti jednu brzinsku kavicu pa se ugrijati tako da na sebe navučete sportsku opremu! Najbolje je napraviti kraći jogging, ne više od 30 minuta, a tada po dolasku kući 5 krugova po 20 do 30 trbušnjaka, sklekova i čučnjeva. S obzirom da nisam bas pobornik vježbanja doma, ne zato jer nije učinkovito već zato jer smatram da nije dovoljno učinkovito, malo sklekova i trbušnjaka dobro je da malo potaknemo krvotok, pa čak i stimuliramo metabolizam, ali iskreno nikome neće dati rezultate iz časopisa i tu moramo biti realni.

Komentari na članak

Vezani članci

Menza na Cvjetnom

Sveučilište u Zagrebu

Studentske menze za blagdane rade po posebnom rasporedu

Na Badnjak i na Staru godinu posluživat će se samo ručak. dok na Božić, blagdan Sv. Stjepana i Novu godinu uopće neće raditi.

Povrće - Naslovna

Pravilna konzumacija namirnica

Koliko dugo nakon isteka roka trajanja možete konzumirati hranu

Čitajući između redaka natpise „Najbolje kupiti do“ i „Najbolje upotrijebiti do“, nekada je teško odlučiti što to zapravo znači. Većina tih natpisa pripada kategoriji koja se odnosi na kvalitetu proizvoda, ali ne i na sigurnost.

ChriSTmas donkey

Božić dolazi

ChriSTmas donkey: Studentske večeri na splitskoj rivi

ChriSTmas donkey samo je jedan u nizu štandova na rivi, ali poseban po tome što je srijedu odlučio posvetiti studentima.

Božić Town Hall

Advent u Koprivnici

Koprivnička bajka spremna je zabljesnuti u svom punom sjaju

Potaknuti odličnim odazivom građana Koprivnice i okolice na „Ljeto na Zrinskom“, gdje su svi zainteresirani mogli uživati u raznolikim sadržajima, Gradska je uprava odlučila sličan događaj organizirati i u zimskim mjesecima.

Guza

Predavanje ciklusa "Sila se budi"

Uz S4S oblikovat ćete stražnjicu kojom se možete pohvaliti na Instagramu

Kako baš vi možete doći do zategnute stražnjice koju se nećete libiti pokazivati prijateljima i pogotovo onima koji to nisu, otkrijte na predavanju "JLO butt."