Zdrave prehrambene navike

Jednostavni savjeti za zdravu prehranu

Hrana i učenje

Nije se lako zdravo i pravilno hraniti kada imamo puno obaveza, ali nije ni nemoguće. Zato usvojite navike koje će vam pomoći da to ostvarite.

Jedan od mnogih, mogli bismo reći, važnijih problema s kojima se studenti susreću nepravilna je i nezdrava prehrana. Zbog gustog rasporeda predavanja, učenja i ispita nemaju dovoljno vremena za pripremu zdravih obroka, pa se često odlučuju za brzu i nezdravu hranu. Studentska prehrana uglavnom se svodi na jedan obrok dnevno i različite nezdrave grickalice koje zamjenjuju ostale obroke.

Takav način prehrane narušava zdravlje i utječe na uspjeh. Zbog toga je važno uspostaviti pravilnu i uravnoteženu prehranu. Unos zdravih namirnica ojačat će vaš organizam i zaštiti ga od raznih bolesti. Što prije krenete brinuti za svoje zdravlje i u svoj život unositi zdrave prehrambene navike, osjećat ćete se bolje. Iako treba vremena da se nove navike usvoje, krenite već sada i nemojte odustati. Kako biste u tome uspjeli, donosimo vam nekoliko savjeta.

Plan kupovine

Ključna riječ za uspjeh je plan, odnosno kako biste uspjeli ostvariti ono što želite, morate planirati. Planiranje kupovine omogućit će kontrolu onoga što jedete te ćete se lakše pridržavati plana. Zato kada kupujete, kombinirajte namirnice bogate hranjivim tvarima i niskim energetskim sadržajem kako biste u organizam unijeli potreban udio vitamina, minerala, bjelančevina i zdravih masnoća.

Doručak

Vrlo je važno da dan započnete zdravim obrokom – zato nikako ne smijete preskočiti doručak. To je obrok koji će vam omogućiti da se razbudite i unesete energiju koja vam je potrebna za obaveze koje vas čekaju. Preporuča se da doručkujete unutar 90 minuta nakon buđenja.

Voće i povrće

Oko 500 grama voća i povrća trebali biste pojesti na dan, što uopće ne predstavlja problem jer se ove namirnice mogu pripremiti na različite načine. Napravite sok, salatu, juhu ili varivo i zadovoljit ćete dnevnu potrebu te ih možete ponijeti sa sobom i pojesti u pauzama između predavanja. Također, ako nemate gdje čuvati svježe voće i povrće, možete kupiti različito smrznuto voće i povrće i odmah ga pripremiti. 

Priprema hrane unaprijed

Odvojite svaki dan barem 15 minuta za pripremu zdravog obroka. Unaprijed napravite plan prehrane koji će vam pomoći da se pravilno hranite. Dan prije odredite što ćete jesti i kuhajte u skladu s vašim rasporedom.

Dovoljan unos tekućine

Izbjegavajte gazirana pića jer su puna kalorija bez nutritivnih vrijednosti te popijte dnevno oko 1,5 litre tekućine (voda ili čajevi bez šećera) jer smanjuje zadržavanje otpadnih tvari i toksina u tijelu.

Komentari na članak

Vezani članci

money

Senat potvrdio

Splitski Studentski zbor dodjeljuje preko 250 tisuća kuna studentskim projektima

Studentski zbor Sveučilišta u Splitu raspisao je u lipnju Natječaj za financiranje studentskih programa u pet kategorija: radionice, predavanja i tribine, studentski mediji i kulturna događanja, znanstveno-istraživački radovi, inovativno-tehnološki projekti te šport. Njihov je prijedlog na sjednici u četvrtak potvrdio i Senat, a sredstva je dobilo 15 prijavljenih projekata.

https://pixabay.com/en/doctor-medical-medicine-health-563428/

Predavanje u Školi „Andrija Štampar”

Studenti medicine žele razotkriti mitove o cijepljenju

Ako želiš saznati koji su stvarni rizici cijepljenja, ali i zašto je ono spasilo brojne ljudske živote, pridruži se 6. prosinca u 15 sati u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar”.

Pržena hrana

Razmislite o ovome dok čekate red u menzi

Slasni zalogaji koji uzrokuju loš ten

Nije lako voditi zdrav život i brinuti se o zdravlju. Treba zanemariti estetiku i početi obraćati pažnju na znakove koje vam vaša koža daje jer su odraz stanja vašeg organizma.

Putovanje

Studentska mobilnost

Sveučilište u Splitu raspisalo natječaj za Erasmus+

Sveučilište u Splitu objavljuje Natječaj za Erasmus+ mobilnost studenata u svrhu stručne prakse u akademskoj godini 2017./18. Natječaj je otvoren do isteka sredstava.

Volonteri Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI

Fakultet organizacije i informatike Varaždin

Volonteri Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI primili Rektorovu nagradu za društveno koristan rad

Na završnoj svečanosti Centra za volontiranje i humanitarni rad Fakulteta organizacije i informatike volonteri su primili zahvalnice i vrijedna priznanja za više od 720 volonterskih sati odrađenih ove akademske godine.