Zdrave prehrambene navike

Jednostavni savjeti za zdravu prehranu

Hrana i učenje

Nije se lako zdravo i pravilno hraniti kada imamo puno obaveza, ali nije ni nemoguće. Zato usvojite navike koje će vam pomoći da to ostvarite.

Jedan od mnogih, mogli bismo reći, važnijih problema s kojima se studenti susreću nepravilna je i nezdrava prehrana. Zbog gustog rasporeda predavanja, učenja i ispita nemaju dovoljno vremena za pripremu zdravih obroka, pa se često odlučuju za brzu i nezdravu hranu. Studentska prehrana uglavnom se svodi na jedan obrok dnevno i različite nezdrave grickalice koje zamjenjuju ostale obroke.

Takav način prehrane narušava zdravlje i utječe na uspjeh. Zbog toga je važno uspostaviti pravilnu i uravnoteženu prehranu. Unos zdravih namirnica ojačat će vaš organizam i zaštiti ga od raznih bolesti. Što prije krenete brinuti za svoje zdravlje i u svoj život unositi zdrave prehrambene navike, osjećat ćete se bolje. Iako treba vremena da se nove navike usvoje, krenite već sada i nemojte odustati. Kako biste u tome uspjeli, donosimo vam nekoliko savjeta.

Plan kupovine

Ključna riječ za uspjeh je plan, odnosno kako biste uspjeli ostvariti ono što želite, morate planirati. Planiranje kupovine omogućit će kontrolu onoga što jedete te ćete se lakše pridržavati plana. Zato kada kupujete, kombinirajte namirnice bogate hranjivim tvarima i niskim energetskim sadržajem kako biste u organizam unijeli potreban udio vitamina, minerala, bjelančevina i zdravih masnoća.

Doručak

Vrlo je važno da dan započnete zdravim obrokom – zato nikako ne smijete preskočiti doručak. To je obrok koji će vam omogućiti da se razbudite i unesete energiju koja vam je potrebna za obaveze koje vas čekaju. Preporuča se da doručkujete unutar 90 minuta nakon buđenja.

Voće i povrće

Oko 500 grama voća i povrća trebali biste pojesti na dan, što uopće ne predstavlja problem jer se ove namirnice mogu pripremiti na različite načine. Napravite sok, salatu, juhu ili varivo i zadovoljit ćete dnevnu potrebu te ih možete ponijeti sa sobom i pojesti u pauzama između predavanja. Također, ako nemate gdje čuvati svježe voće i povrće, možete kupiti različito smrznuto voće i povrće i odmah ga pripremiti. 

Priprema hrane unaprijed

Odvojite svaki dan barem 15 minuta za pripremu zdravog obroka. Unaprijed napravite plan prehrane koji će vam pomoći da se pravilno hranite. Dan prije odredite što ćete jesti i kuhajte u skladu s vašim rasporedom.

Dovoljan unos tekućine

Izbjegavajte gazirana pića jer su puna kalorija bez nutritivnih vrijednosti te popijte dnevno oko 1,5 litre tekućine (voda ili čajevi bez šećera) jer smanjuje zadržavanje otpadnih tvari i toksina u tijelu.

Komentari na članak

Vezani članci

Salata; Izvor: https://pixabay.com/en/salad-fresh-veggies-vegetables-791891/

Salata može zavarati

Pripazite pri odabiru preljeva za salate ako želite izgubiti kilograme

Opće je poznato da je salata dobar izbor ako je vaš cilj izgubiti višak kilograma. Nema veliku energetsku vrijednost, a uz to je i nutritivno bogata. Iako povrće koje je glavni sastojak salata ima sve osobine vrijedne hvale, pripazite ako u salatu dodajete preljev.

https://pixabay.com/en/beard-brainstorming-business-2286440/

Moćni alati

7 savjeta za poboljšanje komunikacijskih vještina

Razvijene komunikacijske vještine otvaraju nam mnoga vrata. Donosimo vam savjete kako poraditi na njima.

Sveučilište u Splitu

Splitski studenti još uvijek bez objekta prehrane u centru grada

Umjesto menze dobili kafić – splitski studenti i dalje bez menze?

Splitski studenti, umjesto najavljivane nove menze u centru grada, dobili su novi kafić. Nakon zatvaranja objekta prehrane „Indeks” prije sedam godina, studenti se svakodnevno suočavaju s nedostatkom vremena za topli obrok jer za odlazak na kampus ili Spinut nemaju dovoljno vremena.

Promocija studenata

Financijska potpora

Inicijativa „Hrvatska može bolje“ raspisala natječaj za dodjelu jedne stipendije studentima roditeljima

Osim formalnih uvjeta za dobivanje stipendije, dobitnik/ca će morati osmisliti javni događaj na temu usklađivanja roditeljskih i studentskih obveza.

Logo ICM Croatia 2013.

ELSA Hrvatska prošlog tjedna u Opatiji ugostila studente prava iz cijele Europe

Uspješno održan International Council Meeting Croatia 2013 (ICM Croatia)

Prošlog tjedna u Opatiji održan je međunarodni susret studenata prava iz cijele Europe pod nazivom International Council Meeting Croatia 2013 (ICM Croatia). Susret je trajao od 27. do 2. studenoga.