Redefinicija ljepote

Djevojke dobivaju individualne dozvole za nesavršenost

Centar za poremećaje hranjenja BEA

– Pokušat ću se usavršiti na sve moguće načine uz pomoć svog džeparca i novca od čuvanja djece. Smršavit ću, kupiti nove leće, već imam novu frizuru, novu šminku, novu odjeću i modne dodatke. –

Koliko kilograma ima sreća? Vjerujemo da vas pitanje zbunjunje, ali se nadamo da vas potiče na razmišljanje. Svakodnevno odgovaramo na pitanja kao što su koliko ste kcal danas unijeli, jeste li uspješno sakrili prištić ili podočnjake. Zašto su nam ova pitanja prihvatljiva? 

Kao netko tko je sam sebe predugo procjenjivao samo na temelju vanjskog izgleda, uspoređujući se s licima s naslovnica, Sara Peranić odlučila je pokrenuti inicijativu koja će ponajprije jačati samopouzdanje djevojaka. Na adresu redakcije portala Studentski.hr javila se kao koordinatorica volonterske akcije Dozvola za nesavršenost Centra za poremećaje hranjenja BEA. U okviru projekta razvija se pozitivna slika o sebi, kritičnost prema uskoj definiciji ideala ljepote, promišljanje o zdravim navikama jedenja.

Akcija se provodi u srednjim školama kroz interaktivne jednokratne radionice kako bi se osnažile djevojke pod stalnim pritiskom medijskih sadržaja koji negativno utječu na njihovo samopouzdanje i doživljaj svoga tijela. Provode ih educirane volonterke koje na koncu djevojkama dijele dozvole za nesavršenost, odnosno za slobodu vlastite definicije lijepog te usmjeravanje na ostale aspekte svog identiteta. Sada traže nove zainteresirane polaznike. Spremne su za rad na fakultetima, u knjižnicama i drugim ustanovama budući da je sadržaj primjeren i drugim dobnim skupinama. Čitatelji koji se žele odazvati mogu se javiti na e-mail adresu sara.peranic@gmail.com.

Prema podacima iz 2014. godine, svaka osoba u samo jednom danu vidi prosječno 362 reklame. Istraživanja pokazuju kako osobama koje su izložene medijskim sadržajima u kojima su mršave žene savršenog izgleda pada samopouzdanje te su sklonije razvijanju poremećaja prehrane. U doba kada smo neizbježno izloženi medijima, važno je pružiti i drugu stranu, izgraditi pozitivnu sliku o sebi.

 Također podsjećam da su nekada bujna ženska tijela  ili iznimno dugačak vrat bili ideali savršenstva, čime želim osvijestiti kako društveni ideal određenog razdoblja uvjetuje kriterije ljepote, a samim time i našu percepciju vlastite vrijednosti. – dodala je Sara.

Usporedbom Djevojačkih dnevnika koji su pokretačici projekta bili velika motivacija, možemo primijetiti kako su djevojke prošlog stoljeća radile na vlastitom karakteru, a ne na vlastitom izgledu:

1892. Odlučila sam promisliti prije nego li nešto kažem. Marljivo raditi. Htjela bih se više kontrolirati kada nešto govorim i činim. Želim biti dostojanstvena. Odlučila sam se više zanimati za druge ljude.

2002.: Pokušat ću se usavršiti na sve moguće načine uz pomoć svog džeparca i novca od čuvanja djece. Smršavit ću, kupiti nove leće, već imam novu frizuru, novu šminku, novu odjeću i modne dodatke.

Svi smo svjedoci sve oštrijeg pritiska vezanog za naš izgled. Centar se, stoga, želi predstaviti školama, udrugama i mladima jer se osobe koje pate od poremećaja hranjenja često skrivaju u našem bliskom okruženju.

Komentari na članak

Vezani članci

Slania; izvor: https://unsplash.com/photos/B7DCLzrmUjY

Tajne skrivene u hrani

Postoje li dobre i loše masti?

Ponekada u šumi informacija koje su nam dostupne na internetu nije moguće razaznati što je istinito, a što nije, osobito kada je riječ o prehrani. Što se masti tiče, izdvojili smo za vas ono najvažnije.

Teatar &TD siječanjska akcija

Siječanjska akcija

U prodaji ulaznice za sve predstave Teatra &TD po cijeni od 15 kuna

Tijekom trajanja akcije Teatra &TD, posjetitelji će moći pregledati predstave iz prethodne sezone i najnoviji naslov "To nismo mi, to je samo staklo".

Studenti

Projekt „Ecole 42”

U Parizu otvorena prva škola bez učitelja i knjiga

Studenti će se koristiti resursima koje će tražiti sami, a škola je opremljena vinarijom s 5000 boca vina.

Voće kao izvor energije

Hrana koja će vam vratiti energiju u tren oka

Spasonosne namirnice za radne ljetne dane

Donosimo vam nekoliko zdravih namirnica koje će vam dati dodatnu, prijeko potrebnu energiju, ali će vam pomoći i pri održavanju zdravog i fit izgleda.

https://pixabay.com/en/bed-sleep-girl-white-tired-pillow-945881/

Savjeti

Dubok san iznimno je važan za vaše tijelo i um

Ako se zdravo hranite, često vježbate i znate kontrolirati svakodnevni stres, dobar san samo će upotpuniti vaš, ionako zdrav, način života i dovesti ga do vrhunca. Pročitajte par savjeta kako postići kvalitetan dubok san.