Redefinicija ljepote

Djevojke dobivaju individualne dozvole za nesavršenost

Centar za poremećaje hranjenja BEA

– Pokušat ću se usavršiti na sve moguće načine uz pomoć svog džeparca i novca od čuvanja djece. Smršavit ću, kupiti nove leće, već imam novu frizuru, novu šminku, novu odjeću i modne dodatke. –

Koliko kilograma ima sreća? Vjerujemo da vas pitanje zbunjunje, ali se nadamo da vas potiče na razmišljanje. Svakodnevno odgovaramo na pitanja kao što su koliko ste kcal danas unijeli, jeste li uspješno sakrili prištić ili podočnjake. Zašto su nam ova pitanja prihvatljiva? 

Kao netko tko je sam sebe predugo procjenjivao samo na temelju vanjskog izgleda, uspoređujući se s licima s naslovnica, Sara Peranić odlučila je pokrenuti inicijativu koja će ponajprije jačati samopouzdanje djevojaka. Na adresu redakcije portala Studentski.hr javila se kao koordinatorica volonterske akcije Dozvola za nesavršenost Centra za poremećaje hranjenja BEA. U okviru projekta razvija se pozitivna slika o sebi, kritičnost prema uskoj definiciji ideala ljepote, promišljanje o zdravim navikama jedenja.

Akcija se provodi u srednjim školama kroz interaktivne jednokratne radionice kako bi se osnažile djevojke pod stalnim pritiskom medijskih sadržaja koji negativno utječu na njihovo samopouzdanje i doživljaj svoga tijela. Provode ih educirane volonterke koje na koncu djevojkama dijele dozvole za nesavršenost, odnosno za slobodu vlastite definicije lijepog te usmjeravanje na ostale aspekte svog identiteta. Sada traže nove zainteresirane polaznike. Spremne su za rad na fakultetima, u knjižnicama i drugim ustanovama budući da je sadržaj primjeren i drugim dobnim skupinama. Čitatelji koji se žele odazvati mogu se javiti na e-mail adresu sara.peranic@gmail.com.

Prema podacima iz 2014. godine, svaka osoba u samo jednom danu vidi prosječno 362 reklame. Istraživanja pokazuju kako osobama koje su izložene medijskim sadržajima u kojima su mršave žene savršenog izgleda pada samopouzdanje te su sklonije razvijanju poremećaja prehrane. U doba kada smo neizbježno izloženi medijima, važno je pružiti i drugu stranu, izgraditi pozitivnu sliku o sebi.

 Također podsjećam da su nekada bujna ženska tijela  ili iznimno dugačak vrat bili ideali savršenstva, čime želim osvijestiti kako društveni ideal određenog razdoblja uvjetuje kriterije ljepote, a samim time i našu percepciju vlastite vrijednosti. – dodala je Sara.

Usporedbom Djevojačkih dnevnika koji su pokretačici projekta bili velika motivacija, možemo primijetiti kako su djevojke prošlog stoljeća radile na vlastitom karakteru, a ne na vlastitom izgledu:

1892. Odlučila sam promisliti prije nego li nešto kažem. Marljivo raditi. Htjela bih se više kontrolirati kada nešto govorim i činim. Želim biti dostojanstvena. Odlučila sam se više zanimati za druge ljude.

2002.: Pokušat ću se usavršiti na sve moguće načine uz pomoć svog džeparca i novca od čuvanja djece. Smršavit ću, kupiti nove leće, već imam novu frizuru, novu šminku, novu odjeću i modne dodatke.

Svi smo svjedoci sve oštrijeg pritiska vezanog za naš izgled. Centar se, stoga, želi predstaviti školama, udrugama i mladima jer se osobe koje pate od poremećaja hranjenja često skrivaju u našem bliskom okruženju.

Komentari na članak

Vezani članci

Shift Challenge Split

Start-up konferencija Shift

FOI-jevci pomeli konkurenciju na natjecanju u Splitu

Na internacionalnoj konferenciji Shift održanoj u Splitu, studenti zagrebačkog Sveučilišta osvojili su prvo i treće mjesto, te tako odnijeli pobjedu ispred već poznatih i etabliranih start-up projekata iz cijeloga svijeta.

Akcijska ponuda letova za Europu

Jeftini avio letovi Ryanaira

Letite po Europi za manje od 150 kuna!

Ryanair je objavio popis novih akcijskih cijena letova iz hrvatskih zračnih luka Osijeka, Rijeke, Pule i Zadra. Letjeti možete u najveće svjetske prijestolnice poput Pariza, Londona i Bruxellesa po cijenama od početnih 18 eura.

Prirok, Svjetski savez mladih Hrvatska

Svjetski savez mladih Hrvatska

Druga sezona Priroka: otvorene prijave za mlade pisce

Radionice i susreti namjenjene su mladim piscima. Prijaviti se možete do 28. listopada, a sudjelovanje je besplatno. Nakon provedenih radionica, sudionici imaju priliku za daljnju suradnju u vidu zajedničkih radionica i promocija.

brod

PUTOPISNE PUSTOLOVINE

Ovo jutro probudila sam se u... Turskoj, dio 3.

Pri prvom odlasku u Tursku trebala sam dati intervju za novine. Trebala sam navesti što mi se najviše svidjelo u Turskoj. Rekla sam: – Zalasci sunca, bolnica i starački dom. Eh, da sam znala što ću reći 3 godine kasnije...

FOTO: Pixabay

Opsjednuti kalorijama

Problem koji se krije iza brojanja kalorija

Sve je više aplikacija i naprava koje nam omogućuju brojanje kalorija. Iako je ono važno prilikom održavanja tjelesne mase, teško je točno odrediti koliko smo kalorija unijeli ili potrošili te to ne bi trebao biti način praćenja vlastitog zdravlja.