Rješavanje problema nesanice

Ako još uvijek patite od nesanice, sigurno niste pročitali ovaj članak

Spavanje

Svi smo čuli mamine savjete o čaju od kamilice ili izbjegavanju kave prije spavanja, no što kada nijedan savjet ne upali?

Bilo da je privremena, ponavljajuća ili stalna, nesanica drastično utječe na kvalitetu života. Prije nego što se uputite do ljekarne s uputnicom velikodušnog liječnika opće prakse i riskirate ovisnost o tabletama te vrste, zapitajte se koji je pravi uzrok nesanice te postoji li prirodnije rješenje problema.

Svi već znamo dobro poznate savjete poput izbjegavanja kave u drugoj polovici dana, prozračivanja sobe, izbjegavanja velikih obroka neposredno prije spavanja ili čaja od kamilice koji ti je donijela mama, no ponekad to ipak nije dovoljno. Donosimo nekoliko manje poznatih lijekova za nesanicu.

Pronaći uzrok nesanice

Kako bismo riješili problem, trebamo znati što taj problem zapravo jest. Nesanica se javlja kao posljedica raznih problema, najčešće onih emocionalne prirode. Stres, anksioznost i depresija krivci su za čak 50% nesanica, dok je ostatak njih nerijetko uzrokovan pretjeranim unosom kofeina, alkohola ili lijekova te hormonima, alergijama i drugim bolestima. Često je samo potrebno liječiti pravi uzrok nesanice, a posljedice će ubrzo same nestati.

Kognitivno-bihevioralna terapija/uspostavljanje rutine

Najučinkovitija metoda koja je ujedno i najzahtjevnija. Potrebno je na nesanicu gledati kao na lošu naviku koju moramo ispraviti. Jedan od najlakših načina za to je smanjenje vremena koje provodimo u krevetu dok ne spavamo. Naime, mozak pamti agoniju kroz koju prolazimo kada svake večeri u krevetu tri sata analiziramo sve ovotjedne stresne situacije i te negativne emocije povezuje s pojmovima spavanja i ležanja u krevetu, što u konačnici otežava spavanje. Kako bi se spriječio začarani krug, korisno je voditi dnevnik spavanja ili skinuti aplikaciju s istom funkcijom.

Suplementi

Magnezij vam može pomoći, osobito ako je za nesanicu kriva glavobolja ili upala. Ovaj mineral pomaže kod opuštanja mišića i djeluje smirujuće. Osim magnezija, koristan je i 5-hidroksitriptofan koji pod utjecajem enzima prelazi u serotonin te je zbog toga koristan i u borbi protiv depresije i anksioznosti. Sljedeći korak mogu biti i dodatne količine gama-aminobutirenske kiseline (GABA) koja regulira krvni tlak, ciklus spavanja i osjećaj tjeskobe.

Lavandino ulje

Aromaterapija, iako ima brojne prednosti, najpoznatija je po svom opuštajućem djelovanju. Jedno od najpoznatijih eteričnih ulja je ono lavandino te vam samo par kapi na jastuku može pomoći. Cilj je „istrenirati“ svoj um tako da spavanje povezuje s ovim mirisom.


Lavanda, FOTO: Robert Čulina/Studentski.hr

Čajevi

Kada kamilica nije dovoljna, nije loše probati čaj od valerijane. Valerijana je biljka poznata po tome što ublažava probleme sa spavanjem i zato se preporuča piti ju tek navečer. U borbi protiv tjeskobe i nesanice također se uspješnim pokazao i čaj od pasiflore.

Binauralni ritam

Jedno od rješenja za koje je zaslužan Youtube. Iz svake slušalice pušta se različita frekvencija, a razlika između njih naziva se binauralnim ritmom koji se raspoznaje kao pulsirajući zvuk. Ovisno o frekvenciji, mozak se može stimulirati i poboljšati koncentraciju, kreativnost ili relaksaciju. Ovo je metoda koju koriste i hinduistički liječnici te tibetanski svećenici.

Meditacija

Ako se binauralni ritam čini pretjeranim, možda je pravi odgovor baš meditacija. Za one kojima se teško koncentrirati, postoje odlične vođene meditacije.

Ključni dio svake od ovih metoda je ustrajnost – samo je potrebno naći odgovarajuću rutinu, bila ona meditacija, čaj ili nešto treće.

Komentari na članak

Vezani članci

MemoMax 1

Diana Gluhak Spajić, mag. nutr.

Raznovrsna prehrana za bolja sjećanja

Dnevne aktivnosti predstavljaju vam izazov? Glavobolje su prisutne gotovo svaki dan, sve teže vam je održavati koncentraciju, a ponekad imate i gubitak pamćenja? Onda je ovo članak za Vas.

Smoothie

Vježbanje je in

Svladavanje proljetnog umora: 5 zdravih smoothie recepata

Iskoristite sve blagodati proljeća i uđite u novo godišnje doba s više energije i zdravlja uz proljetne smoothie recepte i neizostavnu fizičku aktivnost.

balancedbabe.com

Pisanjem protiv stresa

Vođenje dnevnika pozitivno utječe na zdravlje

Iznosimo vam valjane razloge zašto biste trebali ispunjavati stranice vlastitog dnevnika. To nipošto nije predodređeno samo za tinejdžere. Prenošenje emocija na papir dokazano poboljšava kvalitetu vašeg života.

Googleove pametne kontaktne leće

Pomažu dijabetičarima

Google planira napraviti kontaktne leće

Google planira napraviti pametne kontaktne leće koje će upozoriti dijabetičare na pad šećera u krvi.

Mladost

Ponekad se teško odlučiti za tjelovježbu, ali organizam pamti

U zdravom tijelu zdrav duh

Kada kažu – u zdravom tijelu zdrav duh – ne lažu! Redovita tjelovježba čini dobro i tijelu, ali i našem duhu, odnosno psihi. Da malo razbistrimo um i osvježimo tijelo možemo otići trčati na nasip, šetati po Jarunu ili se učlaniti u jednu od tri studentske teretane. Stoga, dosta je sa isprikama! Krenite!