Zaklada „Ana Rukavina”

Akcija upisa u registar darivatelja krvotvornih matičnih stanica na Sveučilištu Sjever

https://pixabay.com/en/doctor-medical-medicine-health-563428/

I u Sveučilišnom centru Varaždin moguće je napraviti prvi korak za pomoć teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije, limfoma te bolesnicima s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Na inicijativu Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever u Sveučilišnom centru Varaždin Zaklada Ana Rukavina održat će akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Zakazana je za četvrtak, 6. veljače, od 11:30 do 13:30, a prethodit će joj kratko predavanje o radu same Zaklade – od 11:00.

Upisati se mogu svi zdravi građani u dobi od 18 do 40 godina. Proces obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojom se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Prvi je to korak za pomoć teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije, limfoma te bolesnicima s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Lijek je u nama – poruka je svake akcije upisa u Hrvatski registar. Njome Zaklada želi podsjetiti kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra Bone Marrow Donors Worldwide, upisano 63 193 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je 117 oboljelih osoba u Hrvatskoj i inozemstvu.

Komentari na članak

Vezani članci

4. Dan otvorenih srca

Zaklada Ana Rukavina

4. Dan otvorenih srca u Zagrebu - daruj krv iz pupkovine i spasi život!

Četvrtu godinu zaredom u organizaciji Zaklade "Ana Rukavina" održat će se Dan otvorenih srca, gdje će se svi zainteresirani građani moći informirati i upisati u Registar donora koštane srži.

ESN-ovci dijele božićne poklone

Studentska akcija

ESN-ovci osigurali božićne poklone za 78 djece

ESN Rijeka u suradnji je s Centrom za kulturu dijaloga provela akciju darivanja potrebite djece s riječkoga područja. Protekle je subote svoje božićne poklone dobilo 78 djece.

Akcija „Zagrli za Guinness, zagrli za rijetke“– gradonačelnik Zagreba Milan Bandić

Akcija „Zagrli za Guinness, zagrli za rijetke“

FOTO: Svijet u zagrljaju povodom Međunarodnog dana rijetkih bolesti

Cilj međunarodne inicijative „Zagrli za Guinness, zagrli za rijetke“ postignut je. Glas oboljelih čuo se u javnosti koja im je pružila razumijevanje i podršku upravo putem fotografija zagrljaja koje su pristizale svakodnevno.

Tportal sporni članak

'Prvorazredni skandal'

Studenti Sveučilišta Sjever ljuti na novinarsku neprofesionalnost Tportala

Mi nismo Tportal. Ali čak si ni mi, jedan mali studentski portal, nakon godinu dana postojanja ne dozvoljavamo tako jednostrano pisanje kakvo nam je demonstrirao Nenad Jarić Dauenhauer.

Doniranje krvi

Sveučilište u Osijeku

Osječki studenti imaju priliku darovati krv i tako spasiti nečije živote

U utorak, 29. svibnja, bit će održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi u prostorijama Novog Studentskog doma.