Misli, osjećaji, ponašanje

10 savjeta za jačanje emocionalnog zdravlja

https://pixabay.com/illustrations/stress-relaxation-relax-word-391657/

Zanemarivanjem emocionalnog zdravlja narušavate kvalitetu svojega života. Popravite to vježbanjem, vođenjem dnevnika zahvalnosti i ostalim zdravim navikama koje vam donosimo.

Emocionalno zdravlje specifično je za svaku osobu te se ne može objektivno definirati. Nažalost, ljudi ga često zanemaruju, pa se dogodi da ga u određenom trenutku više ne mogu kontrolirati. Ono se odnosi na naše misli, osjećaje i ponašanje, a kada je narušeno, osoba najčešće osjeća i fizičke posljedice kao što su umor te napetost i bol u mišićima. Donosimo, stoga, 10 savjeta kako ga poboljšati.

  1. Razgovarajte

Pronađite svoje rame za plakanje. Sjednite s prijateljem, članom obitelji ili terapeutom. Razgovorom o onome što vas muči pročistit ćete svoje emocije. Cilj ovakvoga razgovora ne mora biti pronalazak rješenja problema koji vas muči, već izražavanje svojih osjećaja.

  1. Izrazite se pisanjem

Svaki čovjek ima različitu osobnost, pa tako razgovori nisu ugodni svima. Ako ste i vi jedni od njih, jednostavno uzmite papir i olovku i zapišite svoje misli i emocije. Sigurno ste čuli da papir sve trpi. Ako svoje brige zapišete, imat ćete osjećaj da ste ih uklonili iz svoga tijela te će se teret činiti lakšim.

  1. Vježbajte

Zanima vas ples, trčanje, teretana ili joga? Nije važno, bitno je samo da pokrenete svoje tijelo. Fizička aktivnost odvratit će vam pažnju od stresa, pa ćete se mentalno odmoriti. Koncentrirajte se na svoje pokrete, a ne na osjećaje. Uz to, vježbanjem dajete tijelu dozu hormona sreće.

  1. Iziđite na zrak

Kada pritisak postane neizdrživ i imate osjećaj da se stalno vrtite u krug, a rješenje problema se nikako ne nazire, jednostavno iziđite u prirodu. Svjež će vam zrak ohladiti glavu i razbistriti misli. Svejedno je hoćete li otići u šetnju ili ćete samo sjediti na klupi u parku, važno je da se nakratko maknete s mjesta na kojem ste pod stresom.

  1. Vodite dnevnik zahvalnosti

Konstantan stres svakoga može dovesti do očaja. Umjesto da budete nezadovoljni, svakoga dana prije spavanja zapišite sve na čemu ste zahvalni. S vremenom ćete shvatiti da su brige prolazne, danas vas muči jedna stvar, a sutra će je zamijeniti druga. Međutim, ciljevi koji ste postigli ostaju i ne smijete zaboraviti na sve dobre stvari koje vas čine ponosnima.

  1. Zabavite se

Zabava je dopuštena ljudima svih godina. Ako vas učenje ili posao umara, potpuno ste normalni. Počastite se i zabavite se, u tome nema apsolutno ničega lošega. Dobra će vam zabava napuniti baterije i dati volju i energiju potrebnu za rad.

  1. Postavite dnevne prioritete

Dan ima 24 sata, a to ne znači da ih sve morate potrošiti na svoje obaveze. Na početku svakoga dana napišite popis stvari koje želite napraviti te pravilno raspodijelite obaveze prema danima u tjednu. Nakon svakoga obavljenog zadatka uzmite kratak predah i budite svjesni svoga uspjeha.

  1. Nagradite se

Ako ulažete puno truda u nešto, bolje ćete se osjećati ako se i nagradite. Nagrada može biti odlazak u toplice i na masažu ili topla kupka u miru i tišini kod kuće. Sitne nagrade svaki dan kao što su nekoliko kockica čokolade, epizoda ili dvije omiljene serije ili omiljena hrana probudit će vam motivaciju i dignuti vas iz mrtvila.

  1. Naspavajte se

Dovoljno sna važno je za vaše fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje. Ako ga manjka, postajete razdražljivi i umorni. Svake noći odspavajte 7 ili 8 cjelovitih sati i imat ćete dovoljno energije za cijeli dan. Ako spavate nemirno, potrudite se stvoriti ugodno ozračje, preuredite sobu i nabavite udoban madrac i jastuk. Pobrinite se za svoj mir, isključite mobitel i prepustite se snovima.

  1. Naučite nešto novo

Ako ste upali u rutinu i svaki vam je dan isti, upišite tečaj ili se posvetite učenju nečega novoga. Vjerojatno postoji neka vještina koju ste htjeli izoštriti, zanimljivo predavanje koje želite posjetiti ili kreativna radionica. Tako ćete osvježiti svoju kreativnost i vještine rješavanja problema te ćete steći znanje koje vam jednoga dana može biti od koristi.

Komentari na članak

Vezani članci

Naslovna

Samostalan život

13 savjeta za preživljavanje u samačkoj tvrđavi

Stiglo je vrijeme da napustite svoj topli dom. Uskoro se selite i osjećate strah. Donosimo vam savjete za lakšu prilagodbu na samostalan život.

Pranje rublja

Pranje rublja

Mali trikovi za uklanjanje svakodnevnih mrlja s odjeće

Grozan je osjećaj kada shvatite da se najdraži komad odjeće zaprljao. Mrlje mogu nastati na razne načine i ponekad se čini da zaprljanim odjevnim predmetima nema spasa, ali nemojte odmah odustati.

Valentinovo

Vodič za one koji su „single”

Kako preživjeti Valentinovo

Trgovine su pune crvenih srdaca, prigodne rasprodaje u punom su jeku i čini se da se nigdje ne možete sakriti od ljubavi. Stiže Valentinovo. No, što ako ste single?

Jasna Ožanić

Navike kupaca

Potrošnja ususret Valentinovu u Hrvatskoj porasla za 27 posto od 2014. godine

Mastercard Love Index objašnjava navike kupaca u razdoblju oko Dana zaljubljenih u više od 200 regija diljem svijeta, uključujući i Hrvatsku.

d

Učenje ljeti

Bliže se jesenski rokovi, donosimo savjete za odupiranje prokrastinaciji

Možda baš zbog prokrastinacije u lipnju morate učiti po ljeti. Kako i ove nadolazeće ispite ne biste odgodili za sljedeći rok, primijenite ovih par savjeta.