"Sajam karijera HBŽ"

ZKLS upoznaje maturante u Livnu s mogućnostima studiranja na Sveučilištu u Zagrebu

3. Sajam karijera

Treći je put organiziran "Sajam karijera HBŽ." Livanjski maturanti ponovno imaju priliku pristupiti simulaciji državne mature i upoznati sve mogućnosti studiranja u Zagrebu.

Zagrebački klub livanjskih studenata (ZKLS), kao jedna od najaktivnijih udruga mladih na području županije, treći put organizira Sajam karijera HBŽ. Ovaj su projekt pokrenuli potaknuti izrazitim smanjenjem broja upisanih studenata na Sveučilište u Zagrebu podrijetlom iz općina Hercegbosanske županije, a u cilju osiguravanja najkvalitetnijeg dostupnog obrazovanja budućim generacijama.

Ideja je maturante srednjih škola na području Hercegbosanske županije upoznati s mogućnošću studiranja na Sveučilištu u Zagrebu, kao i s načinom polaganja državne mature, odnosno potrebnim preduvjetima za upis pojedinih fakulteta. Kroz dosadašnju analizu procesa provođenja državne mature, pogotovo rezultata polaganja državne mature za maturante s područja HBŽ, zaključili su da je jedan od glavnih problema neznanje, nepripremljenost na tip ispita te strah od same državne mature.

Prošlogodišnje je izdanje Sajma ostvarilo velik uspjeh. Probnu državnu maturu pisalo je više od 80 učenika. Rezultati se vide i u broju upisanih brucoša - u samo dvije godine održavanja Sajma došlo je do rasta broja onih koji su za grad svog studiranja odabrali baš Zagreb. U akademskoj godini 2015./2016. došli su do broja od preko 30 upisanih studenata iz županije.

Sajam karijera HBŽ  održat će se 8. travnja od 12 sati u dvorani Narodnog sveučilišta u Livnu, gdje će biti upriličeno svečano otvaranje i prezentacije vezane za ZKLS, državnu maturu te smještaj i prehranu. Od 13 sati seli se u dvoranu Srednje ekonomske škole u Livnu. Svi fakulteti sastavnice Sveučilišta u Zagrebu imat će svoj štand na kojem će predstaviti svoj program, podijeliti materijale i brošure te podijeliti svoje iskustvo sa svim maturantima naše županije. 

U subotu, 9. travnja održat će se simulacija državne mature u prostorijama Opće gimnazije Livno s početkom u 9 sati. Maturantima će se pokušati približiti pristup ispitu. Ovim se putem pozivaju da provjere svoje znanje prije prave državne mature.

Projekt i ove godine podržavaju Ministarstvo prosvjete, kulture i sporta HBŽ, Općina Livno, Sveučilište u Zagrebu, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, caffe bar Moulin Rouge, club Babaloo, eko-selo Grabovica, club Roko Zagreb, Hotel Park, Planinarsko društvo Cincar, Metropolis, Piterija Ivo Zagreb, FMGG Gorica Livno i Tiskara Periša.

Komentari na članak

Vezani članci

4. Sajam karijera u Livnu

Zagrebački klub livanjskih studenata

Livanjskim maturantima predstavljeni zagrebački fakulteti na četvrtom Sajmu karijera

– Rezultati našeg rada se očituju i brojem upisanih brucoša. U akademskoj godini 2016./2017. upisalo se samo iz Livna 15 studenata više nego prethodne godine. – ističe Stipe Mišković.

Isto

Upisi na fakultete

Tri zagrebačka studija najpoželjnija među ovogodišnjim maturantima

Studij logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, psihologiju na Filozofskom fakultetu i stručni studij fizioterapije na Zdravstvenom veleučilištu kao prvi izbor na svojim listama prioriteta za upis stavilo je čak 1398 maturanata.

Posljednji Književni klub

Događanja u Klubu Zona

Novi Književni klub obrađuje "Hamleta", naslov s državne mature

Shakespearov "Hamlet" tema je novog druženja Književnog kluba. Vodit će ga profesorica hrvatskog jezika Irena Delonga Nešić.

Matematika

Državna matura

Znate li riješiti „nemogući“ zadatak s ovogodišnje mature?

Zadatak pod rednim brojem 15 na ispitu iz matematike B razine na ovogodišnjoj državnoj maturi zadao je muke maturantima. Je li doista toliko težak, procijenite sami.

koferi

(Javne) tajne studijskih programa

Saznali smo kojim se kriterijima i glasinama vode studenti pri odabiru grada studiranja

Anketom i intervjuom pokušali smo saznati kojim se to kriterijima budući studenti vode pri odabiru grada studiranja te što uzimaju u obzir prilikom upisa na željeni fakultet.