Dva dana za pamćenje

Završio Susret hrvatske katoličke mladeži u Gradu slobode

SHKM
Pogledaj fotogaleriju
SHKM
SHKM1
SHKM2
SHKM3

„Svojom mladošću, vedrinom, unatoč oblacima i kiši, strpljivošću, molitvom, pjesmom pokazali ste da Crkva, ovaj narod i ova zemlja imaju budućnost. Neka uskrsnuli Gospodin, koji nas je na slobodu pozvao, ohrabri svaki vaš korak, da smjelo idete u susret životu koji je pred vama.“

Daleke 1996. s prvog Susreta hrvatske katoličke mladeži krenuli smo S Kristom u treće tisućljeće. U Rijeci 2000. Riječ je tijelom postala.

U Osijeku 2002. Bog nas je sačuvao u svome imenu, a 2004. iz Šibenika smo Zaveslali na pučinu.

Učitelj nas je pozvao u Pulu 2006. U Varaždinu 2008. Bijasmo postojani, Da bi naša radost bila potpuna u Zadru 2010. godine Iz Siska smo prije dvije godine Krenuli u svjetlost i okupili se u do sad najvećem broju na jugu Domovine, u Gradu slobodeNa slobodu pozvani!

Od trenutka kad su mladi Dubrovačke biskupije na prethodnom susretu u Sisku preuzeli križ iz ruku mladih Sisačke biskupije te tim simboličnim činom preuzeli organizaciju ovog velikog događaja za mlade cijele naše Domovine, u Dubrovniku su započele pripreme SHKM-a 2014.

Dubrovački je biskup msgr. Mate Uzinić u subotu riječima:

 „Prije dvije godine preuzeli smo križ u Sisku. Ali pokazalo se da taj križ nije križ nego blagoslov. A taj naš blagoslov ste zapravo vi, naši mladi – dobrodošli!“

službeno otvorio deveti po redu SHKM i zaželio dobrodošlicu više od 35 tisuća mladih pristiglih iz cijele Hrvatske, Austrije, Njemačke, Italije, Mađarske, Makedonije, Srbije (Vojvodine), Crne Gore, te Bosne i Hercegovine.

Nakon procesije rijeke mladih preko Straduna i kroz grad, stigli smo do gruške luke gdje je održano euharistijsko slavlje koje je predvodio don Mate s apostolskim nuncijem Alessandrom D'Erricom, tri nadbiskupa, 12 biskupa te oko pet stotina svećenika. Kiša koja je neumorno padala gotovo cijeli dan nije obeshrabrila mlade te su strpljivo sudjelovali u cijelom euharistijskom slavlju. Svečani zvuci pjesama i molitve gromoglasno su se orili Gradom slobode i ujedinili srca kršćana u zajedništvu s Bogom. Porukom don Mate Uzinića: 

„Nemojte čekati da vam drugi osiguraju bolji život, nego uzmite stvar u svoje ruke i vi osigurajte bolji život drugima. Napravite perspektivu! Vi ste na to pozvani! Pozvani ste biti odgovorni članovi ovoga društva! Blagoslivljam vas mlade i kažem vam: Hrabro!“

biskup je završio slavlje i SHKM u Dubrovniku.

500 balona za svece

Nakon kratkog predaha, mladi su se okupili na Stradunu gdje je bio organiziran bogat zabavni program. Točno u ponoć, u noć je pušteno 500 balona čime se odala počast sad već svetima papi Ivanu Pavlu II. i Ivanu XXIII.

Danas je biskup zahvalio svim sudionicima Susreta preko svog Facebook profila:

„Na kraju, iskrena zahvala vama, draga hrvatska katolička mladeži! Hvala vam što ste na dva dana grad Dubrovnik i dubrovačku biskupiji ispunili mladenačkom ljepotom i radošću. Svojom mladošću, vedrinom, unatoč oblacima i kiši, strpljivošću, molitvom, pjesmom pokazali ste da Crkva, ovaj narod i ova zemlja imaju budućnost. Neka uskrsnuli Gospodin, koji nas je na slobodu pozvao, ohrabri svaki vaš korak, da smjelo idete u susret životu koji je pred vama. Jer znamo: uskrsli Gospodin je s nama i hoda s nama putovima našega života i naše svakidašnjice! Gospodin vas blagoslovio i čuvao! I vidimo se u Vukovaru 2017!“

Za vas smo preispitali i koji su utisci mladih nakon Susreta:

Anita Prusina 

Meni je bilo super, posebno, to nije bio samo običan izlet u Dubrovnik. Nakon sve te kiše bila sam tužna, ljuta, mokra, no kada je na red došla misa ništa mi više nije bilo bitno. Shvatila sam zbog čega smo zapravo tu, na kišu sam potpuno zaboravila.

Deborah Agić 

Meni je ovo 5. susret i svaki je drugačiji i poseban na svoj način. Padala je kiša, što sad, mogla sam biti ljuta, tužna i razočarana ili sam se mogla pomiriti s tim i izvući najbolje iz ovoga susreta. Unatoč kiši bilo mi je lijepo biti s ljudima koji su došli slaviti Gospodina.

Darijo Jerković 

Ne mogu reći ni da sam u potpunosti zadovoljan susretom, ali isto tako ne mogu reći da mi nije bilo lijepo. Da istina je, svima bi nam bilo bolje da nije bilo kiše, ali to je bila volja Božja. Možda zbog svega toga :kiše, mokre odjeće, pothlađenosti nisam mogao prepustiti se onako do kraja, ali definitivno ne mogu kazati da nisam osjetio onu toplinu, osjećaj zajedništva i Krista. Baš zbog svih tih okolnosti sam presretan što nismo posustali i bili smo svi zajedno do kraja, kročili tamo gdje smo pozvani, na slobodu pozvani.

Mila Čolak 

Iako sam očekivala potpuno drugačiji ishod, prvenstveno što se vremena tiče, to me nije spriječilo da dobijem ono po što sam došla. To zajedništvo, ljudi, procesija, ples, kiša, jednostavno fenomenalno. Na kraju sam na kišu gledala kao na blagoslov jer  kiša je stvorila niz situacija kojih se sada prisjećam sa smješkom na licu.

vlč. Tomislav Hačko 

Meni je bilo jako lijepo. Iako je bilo jako kišovito  vidjela se ona mladost duha, da to mladima zapravo nije ni smetalo što se osobito vidjelo na Svetoj misi da mladi nisu odustali zbog kiše. Sv. misa je bila središte događaja i svi smo se okupili oko Krista i to je zapravo ono najbitnije zbog čega smo došli na ovaj susret. Da nam u susretu s Kristom poraste vjera, što se kod mladih i vidjelo da idu s takvim stavom, to je ono što mene kao osobu, vjernika onda napokon i kao svećenika najviše raduje.

Antonija Iljadica 

Očekivala sam puno više u smislu organizacije, obilaženja grada. Možda je Dubrovnik trebao biti malo spremniji pa čak i na kišu. Dosta mladih se raštrkalo po obližnjim kafićima i konobama. Što se tiče obitelji koje su nas primile, tim dijelom sam oduševljena. Nisu nas primili samo kao goste nego kao prave članove svojih obitelji. Bilo mi je jako lijepo.

Dominik Čepulić 

Kada me netko pita je li SHKM 2014. u potpunosti ispunio moja očekivanja, moj odgovor je ne. Dapače ,uopće nije ispunio moja očekivanja jer su moja očekivanja bila potpuno drugačija. SHKM je bio svoj, drugačiji, neočekivan. Upravo zato me oduševio. I ta kiša o kojoj svi pričaju je samo djelić onoga neočekivanoga što je ovaj susret učinilo posebnim. Zauvijek ću pamtiti ovaj susret.

Komentari na članak

Vezani članci

Izložba „Tihi svjedoci vjere, baštine i raskoši“

Izložba „Tihi svjedoci vjere, baštine i raskoši“

Pogrebni običaji nekadašnjeg žumberačkog stanovništva u Arheološkom muzeju u Zagrebu

Više od 160 eksponata svjedoči ne samo o osobnoj pobožnosti, omiljenim svecima i vjerskim običajima, nego i o mobilnosti žumberačkog stanovništva. Iako radovi na crkvi sv. Nikole biskupa u Žumberku još nisu u potpunosti završeni, rezultati već sada iznenađuju i oduševljavaju.

Radnik s kacigom

Aleksej Stahanov

ISVU-totemizam na Filozofskom fakultetu

Tako je slično i sa Studomatom. Nikada ne znaš kada će te pustiti da si upišeš te svoje kolegije, čije se kvote neprestano popunjavaju, a kada ne, dok visoke svećenice u Referadi za sve to nemaju baš previše razumijevanja.

Goran Radman i Ivo Josipović

Q.Q.

Acin božićni poklon katolicima u Hrvatskoj

Kao osoba srpskih korijena iz denacionalizirane ateističke jugoslavenske obitelji, razumljivo je da ima averziju prema Božiću te bilo kojoj drugoj vjerničkoj svetkovini.Stanković je školski primjer onoga što Željko Kerum naziva „urbani Jugoslaven“, a Nino Raspudić „Jupek“ (Jugoslaven, permisivan, kapitalist).

Poplave

Tino Deželić

Tko je pustio Savu?

Baš kad pomisliš da je priroda učinila svoje i da je ona isključivi krivac nove među krizama kojih smo već godinama neizostavan dio, na ovaj ili onaj način te da je od činjenice što je nemoguće ikoga okriviti za tu strašnu nepogodu jedino gore što ne možeš okriviti nekog od glavonja ili samu politiku eto ti upravo njih.

Pobačaj

Sebastijan Ivasović

Fašizam, bebe i nakupine stanica

Nakon devet tjedana naša nakupina stanica sada se zove fetus. Tako se ona razvija i razvija i do 16. tjedna naša nakupina stanica već ima rudimentaran mozak i mišiće. Od 16. do 25. tjedna naša herojska nakupina već pliva po maternici i tad trudnica već osjeća pomicanje fetusa. Od tada do 36. tjedna je sve igra. Razvijaju se pluća, udovi, “mladi” mozak i sve ostalo. Nakon 36. tjedna naša se nakupina stanica rađa i zovemo ju "bebać". Dakle, ovo je biološka priča. Na nama je sada da pogledamo u kojem je stadiju moralno irelevantno abortirati našu nakupinu stanica.