LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nagrađivanje inovativnih poslovnih modela

Započelo studentsko natjecanje Pokretač, a najbolje očekuju bogate novčane nagrade i roboti

Svoj inovativni poslovni model studenti iz cijele Hrvatske mogu prijaviti na natjecanje Pokretač do 15. svibnja. Najbolje tri ideje nagradit će se novčanim nagradama u ukupnom iznosu od 9000 kn te dvama STEMI hexapod robotima.

Svoj inovativni poslovni model studenti iz cijele Hrvatske mogu prijaviti na natjecanje Pokretač do 15. svibnja. Najbolje tri ideje nagradit će se novčanim nagradama u ukupnom iznosu od 9000 kn te dvama STEMI hexapod robotima.

Udruga Studentski informativni kutak otvorila je prijave za natjecanje pod nazivom Pokretač kako bi studente upoznala s društvenim poduzetništvom te sa stvaranjem poslovnih modela kroz business model canvas metodologiju. 

Čovječanstvo se, naime, suočava s mnogim problemima – od siromaštva, nejednakosti i održavanja mira u svijetu pa sve do klimatskih promjena i narušavanja bioraznolikosti. Pregled takvih problema dao je UN postavljajući 17 samoodrživih razvojnih ciljeva. Kao odgovor na te izazove u zadnjih stotinjak godina javilo se tzv. društveno poduzetništvo, koje u prvi plan stavlja upravo rješavanje društvenih problema. 

U studentskom natjecanju mogu sudjelovati svi studenti i studentice (redovni i izvanredni) koji studiraju na jednom od hrvatskih sveučilišta, veleučilišta ili visokih škola, a koji su hrvatski državljani. Sudjelovanje je moguće pojedinačno ili u timu do dvije osobe. Zadatak je sudionika Pokretača napraviti svoj prvi korak u poduzetništvu – odabrati jednu od zadanih kategorija (zdravstvo, obrazovanje, očuvanje dostatnosti hrane i vode – proizvodnja, mir i sigurnost, ekonomija) i osmisliti inovativni poslovni model koji će rješavati važan društveni problem unutar nje.

U prvom online dijelu natjecanja rade svoj business model canvas odgovarajući na sve smjernice u propisanom obrascu, a rješenja šalju do 15. svibnja. Deset odabranih finalista svoja rješenja usmeno predstavljaju žiriju u završnici natjecanja zakazanoj za 29. svibnja – u pitch formatu.

Na svečanoj završnici, prva će tri sudionika (tima), prema odabiru žirija, kojeg čine predstavnici Udruge, partnera natjecanja tvrtke STEMI i sponzora OTP banke, osvojiti sljedeće nagrade:

  • 1. mjesto – 4500 kn + STEMI hexapod
  • 2. mjesto – 2500 kn + STEMI hexapod
  • 3. mjesto – 2000 kn.

STEMI hexapodi uručit će se na samoj završnici, a novčane nagrade OTP banke isplatit će se po završetku natjecanja na Mastercard prepaid kartici OTP banke u ukupnom iznosu jednom sudioniku (ako) je student samostalno sudjelovao u natjecanju) ili će se podijeliti na jednake iznose i isplatiti svakom od sudionika ako je u timu više osoba. 

Sve o načinu prijave i dodatne informacije nalaze se na stranici sik.hr/pokretac te na Facebook stranici natjecanja.