LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski rad

Zakon o obavljanju studentskih poslova stupa na snagu; student-servisi sami određuju način rada do donošenja pravilnika

Novi Zakon o obavljanju studentskih poslova 8. studenog stupit će na snagu, no nedostaju pravilnici neophodni za studentski rad. Oni će biti doneseni kroz sljedeća dva mjeseca. Na koji će način dotad student-servisi obavljati posredovanje, nije utvrđeno Zakonom, stoga su tu odluku preuzeli sami student-servisi.

Novi Zakon o obavljanju studentskih poslova 8. studenog stupit će na snagu, no nedostaju pravilnici neophodni za studentski rad. Oni će biti doneseni kroz sljedeća dva mjeseca. Na koji će način dotad student-servisi obavljati posredovanje, nije utvrđeno Zakonom, stoga su tu odluku preuzeli sami student-servisi.

Hrvatski je sabor donio Zakon o obavljanju studentskih poslova nakon gotovo dvije godine rada na njegovu usvajanju, a na snagu stupa 8. studenoga. Njime su izjednačena prava redovitih studenata, dijela izvanrednih studenata te studenata na razmjeni. Studentski se ugovor ne može izdati studentu koji je treći put promijenio studijski program. Minimalna satnica određena je kao iznos minimalne plaće u Hrvatskoj podijeljen sa 160, što za ovu godinu iznosi 21,50 kn, a rad nedjeljom, državnim blagdanima, prekovremeni i noćni rad uvećavaju se za 50% od iznosa satnice.

Osnovne odredbe za studente ostaju uglavnom jednake i neosporne. Pravilnici se tek trebaju donijeti, a rok je 60 dana od stupanja Zakona na snagu. Studentska pravobraniteljica Sveučilišta u Zagrebu, Barbara Šimić, na svojoj je službenoj stranici ukazala na važnost donošenja pravilnika na vrijeme kako bi se izbjegle nove poteškoće.

— Ministar će u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovoga Zakona donijeti pravilnike iz članka 7. stavka 14. i članka 11. stavka 12. ovoga Zakona i odluku iz članka 12. stavka 3. ovoga Zakona. – stoji u članku 19. stavka 1.

Navedeni članci odnose se na obrazac ugovora, rješenje o odobrenju djelatnosti posredovanja odnosno rada student-servisa te iznos minimalne naknade, s obzirom na to da se svake godine iznos minimalne brutoplaće mijenja. Budući da su te odrednice ključne pri zapošljavanja studenata, postavlja se pitanje kako će studentski rad funkcionirati od dana stupanja Zakona na snagu do donošenja ključnih pravilnika. Ministarstvo znanosti i obrazovanja na to je pitanje dalo nepotpun odgovor:

— Stupanjem na snagu Zakona o obavljanju studentskih poslova, počinju se primjenjivati sve njegove odredbe, pa tako i minimalna naknada te rad izvanrednih studenata, a ustanove imaju rok od 60 dana za usklađivanje poslovanja s odredbama Zakona.

Usprkos nepotpunim pravilima studenti će moći koristiti usluge student-servisa i obavljati poslove. Na koji će se način to odvijati do dana donošenja pravilnika, svaki je student-servis odredio za sebe. Tako će Student servis u Zagrebu koristiti stari obrazac ugovora uz potpisivanje dodatnog obrasca, a na stranicama Studentskog centra u Rijeci stoji:

— Ustanove imaju rok od 60 dana da usklade svoje poslovanje, ali Studentski centar Rijeka će na svojim stranicama dana 7. 11. 2018. godine objaviti točan postupak učlanjenja i način podizanja ugovora, što će biti utvrđeno na sastanku Zajednice svih studentskih centara RH-a 6. 11. 2018. 

S obzirom na to da u novom Zakonu nedostaju pravilnici neophodni za studentski rad, student-servisi odlučuju o tome kako će poslovati od stupanja Zakona na snagu do donošenja pravilnika. Za studente nema brige jer im neće biti onemogućeno izdavanje ugovora, već se kao i dosad za posao obraćaju nadležnom student-servisu.

FOTO: PIXABAY